Ratatouille, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!

Ratatouille, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!

Όπως θα καταλάβατε και από τον τίτλο, σήμερα σας δίνουμε την πασίγνωστη συνταγή από την αγαπημένη ταινία της Disney «Ratatouille». Το Ratatouille, ένα φαγητό που μοιάζει πολύ με μπριάμ ή τουρλού, μέσα στην απλότητά του κατάφερε να κερδίσει τον αυστηρό κριτικό εστιατορίων. Ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και ιδανικό φαγητό τώρα που ανοίγει και ο καιρός, είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψετε! Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα υπέροχο, ζουμερό ratatouille!

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες

Υλικά για 3-4 μερίδες

Για την σάλτσα πιπεριάς

3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο ολόκληρες

1 κίτρινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 πορτοκαλί πιπεριά

Φρέσκο θυμάρι

Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο

Για το Ratatouille

5-6 μανιτάρια πορτομπέλο

3 ντομάτες

2 κρεμμύδια

2 κολοκυθάκια στρογγυλά

1 μελιτζάνα

2 σκ. σκόρδο

Ελαιόλαδο

Φρέσκο Θυμάρι

Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την σάλτσα πιπεριάς. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τις πιπεριές κάθετα στα 2, αφαιρούμε τα σπόρια και το κοτσάνι και τις βάζουμε σε ένα ταψί με την φλούδα προς τα πάνω. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει η σάρκα και να αρπάξει ελαφρώς η φλούδα (περίπου 20-30 λεπτά).

Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μείνει η μισή σάλτσα.

Βγάζουμε τις πιπεριές από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τραβάμε και αφαιρούμε την φλούδα, ψιλοκόβουμε τη σάρκα και την ανακατεύουμε με την σάλτσα.

Στρώνουμε την σάλτσα σε ένα μεσαίο πυρέξ (οποιουδήποτε σχήματος).

Κόβουμε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες (περίπου 1/2 δάχτυλο). Τοποθετούμε εναλλάξ τα λαχανικά στο πυρέξ,σε όρθια θέση και με τον σχηματισμό που προτιμάμε.

Σε ένα ποτηράκι, ανακατεύουμε 4-5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό με άλλο τόσο λάδι, αλατοπίπερο και το θυμάρι.

Περιχύνουμε το φαγητό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ή ακόμα και να ξεροψηθούν τα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με φέτα, γιαούρτι ή και σκέτο!

Tip:

Τρώγεται άνετα κρύο από το ψυγείο! Μπορείτε να βάλετε και πατάτες σε ροδέλες, αλλά να τις κόψετε πολύ λεπτές.

Συνδυάζεται υπέροχα με ένα Ροζέ Αγιωργίτικο του 2019 από το Κτήμα Παπαϊωάννου

Καλή απόλαυση! 

Πηγή: Madame Ginger

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/04/20/ola_osa_prepei_na_gnorizete_gia_to_roze_krasi/