Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε ημίγλυκα και γλυκά κρασιά στο κυρίως γεύμα;

Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε Ημίγλυκα και Γλυκά κρασιά στο κυρίως γεύμα;

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ημίγλυκα και γλυκά κρασιά πρέπει πάντα να συνδυάζονται με γλυκά τρόφιμα (γι’ αυτό συχνά αποκαλούνται και «επιδόρπια κρασιά») και ειδικά, ότι το κρασί πρέπει πάντα να είναι πιο γλυκό από το πιάτο. Εμείς ωστόσο θεωρούμε ότι όταν πρόκειται για συνδυασμούς γεύσεων, οι κανόνες μπορούν και να παραβλέπονται. Τολμήστε να συνδυάσετε ένα γλυκό κρασί με το κυρίως πιάτο, αντί να το αφήσετε στο τέλος του γεύματος. Σας προτείνουμε μερικές απλές οδηγίες που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν περιπετειώδη συνδυασμό.

Σύγκριση ή Αντίθεση

Υπάρχουν δύο πρωταρχικές φιλοσοφίες όσον αφορά τη σύζευξη φαγητού και κρασιού: είτε να συγκρίνονται οι γεύσεις ταιριάζοντας τις νότες του φαγητού και κρασιού, είτε να αντιπαρατίθενται, χρησιμοποιώντας το κρασί για να προστεθούν γεύσεις και αρώματα που λείπουν από το πιάτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Sauternes, που συνήθως έχουν γεύσεις που θυμίζουν μαρμελάδα πορτοκάλι και μέλι, συνδυάζονται υπέροχα με μια πάπια πορτοκάλι, λόγω των εσπεριδοειδών, αλλά και με έντονα αλμυρά τυριά τύπου ροκφόρ. Επίσης, αν το πιάτο σας έχει έντονες, πλούσιες γεύσεις ή ξεχωριστές νότες μούρων, για παράδειγμα ψητό χοιρινό με σάλτσα από κράνμπερι, το Ruby Port που μοιράζεται πολλές από αυτές τις γεύσεις, θα αποτελέσει το καλύτερο συνοδευτικό.

Η οξύτητα είναι σημαντική

Δεν μοιάζουν όλα τα γλυκά κρασιά μεταξύ τους, γι ‘αυτό τα Manischewitz και Liebfraumilch δεν κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με τα Madeira και Tokaji. Η ισορροπία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού γλυκού κρασιού, και ένα γλυκό κρασί για να έχει ισορροπία πρέπει να έχει καλή οξύτητα. Η οξύτητα βοηθάει επίσης στο να συνδυαστεί ισορροπημένα ένα γλυκό κρασί, μειώνοντας την ένταση ορισμένων πιάτων και την «ξινίλα» άλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα λιπαρά φουά γκρα είναι ένα κλασικό (και ακριβό) ζεύγος με Sauternes και ο λόγος που το ξηρό Riesling μπορεί πραγματικά να συνδυαστεί ωραία με μια σαλάτα με όξινη βινεγκρέτ.

Πρέπει να υπάρχει όμοια ένταση

Για να λειτουργήσει καλά ένας συνδυασμός, η ένταση τόσο του φαγητού όσο και του κρασιού πρέπει μην απέχουν πολύ μεταξύ τους. Ένα πλούσιο, γλυκό κρασί θα εξουδετερώσει ένα ελαφρύ πιάτο και το αντίστροφο. Το λιπαρό Tokaji είναι υπέροχο με το επίσης λιπαρό και πλούσιο φουά γκρα. Η ένταση είναι υψηλή και στα δύο, επομένως ούτε το φαγητό ούτε το κρασί θα χαθούν στο παρασκήνιο. Μπορείτε ομοίως να τολμήσετε να συνδυάσετε γλυκό κρασί με ψάρι. Λαμβάνοντας υπόψη την λεπτότητα του πιάτου, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύτερο γλυκό κρασί, όπως το Moscato d’Asti.

Γλυκές σάλτσες με γλυκά κρασιά

Τα αλμυρά τρόφιμα δεν πρέπει απαραίτητα να είναι εντελώς αλμυρά. Πιάτα στα οποία «σπάει» η αλμυρή γεύση με προσθήκες φρούτων, με γλυκές σάλτσες ή καραμελωμένα συστατικά είναι εξαιρετικοί συνδυασμοί για γλυκά κρασιά. Μην ανησυχείτε ότι θα υπάρχει υπερβολική γλυκύτητα στο γεύμα σας. Η ζάχαρη στο φαγητό θα υπερτερήσει από την γλυκιά γεύση του κρασιού και θα τονιστούν οι πολύπλοκες, πιο αλμυρές γεύσεις. ‘Ετσι ένα ξηρό κρασί σε πιάτα με γλυκά συστατικά θα είναι υπερβολικά ξηρό και όξινο, ενώ ένα γλυκό κρασί σε αυτό τον συνδυασμό δεν θα είναι τόσο γλυκό. 

Γλυκά κρασιά με καυτερά φαγητά

Το αλκοόλ ενισχύει την καυτερή γεύση, επομένως, ποιο είναι το μυστικό για να συνδυάσουμε το κρασί με πιάτα που «μουδιάζουν» τη γλώσσα; Η ζάχαρη. Προτιμήστε γλυκά κρασιά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, όπως το Kabinett ή το Spätlese Riesling, για να κάνετε αντίθεση με τα έντονα μπαχαρικά και να «κρυώσετε» τον ουρανίσκο σας, ακόμη και στα πιο καυτερά πιάτα. Ο συνδυασμός ενός γλυκού λευκού με πιπεριές jalapeño θα σας εντυπωσιάσει.

Χρησιμοποιήστε πολλά καρυκεύματα στο φαγητό

Όπως αναφέραμε παραπάνω η ζάχαρη στα γλυκά κρασιά ενισχύει την ένταση των γεύσεων, οπότε συνδυάστε τα με φαγητά με πολλά καρυκεύματα. Διαφορετικά, το πιάτο απλά θα χαθεί στο παρασκήνιο.

Τα γλυκά κρασιά είναι ο καλύτερος φίλος του αλατιού

Αν έχετε ήδη βιώσει την έκρηξη της ευτυχίας που συμβαίνει όταν το γλυκό και το αλμυρό ενώνονται, τότε ξέρετε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε. Πατατάκια, κριτσίνια κρακεράκια και άλλα αλμυρά σνακ δημιουργούν έναν νόστιμο, ελαφρύ συνδυασμό για γλυκά κρασιά. Δοκιμάστε edamame με θαλασσινό αλάτι σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ, ημίγλυκο λευκό, ή πειραματιστείτε συνδυάζοντας μπριζόλες με ένα γλυκό κόκκινο όπως το Banyuls.

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/11/10/gluhwein_to_apolito_xeimoniatiko_krasi/