9 λόγοι που αγαπάμε το ιταλικό κρασί

9 λόγοι που αγαπάμε το ιταλικό κρασί

Η Ιταλία ήταν πάντα διάσημη για το φαγητό και το κρασί της, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταυτότητα και τον πολιτισμό της χώρας. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε να δοκιμάζουμε ένα ή δύο ποτήρια από ιταλικά κρασιά. Ωστόσο, η κατανάλωση κρασιού και η κατανόηση της προέλευσής του είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σήμερα λοιπόν, θα ταξιδέψουμε στη γειτονική χώρα, σε μια αμπελουργική διαδρομή, όπου θα αναλύσουμε συνοπτικά τους λόγους που αγαπάμε το ιταλικό κρασί.

1. Η Ιταλία παράγει περισσότερο κρασί από οποιαδήποτε άλλη χώρα

Η παραγωγή κρασιού μπορεί να έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά η Ιταλία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση (ακολουθούμενη από τον αντίπαλό τους, τη Γαλλία) στην παραγωγή κρασιού. Από τη φετινή περίοδο, η χώρα έχει παραγάγει 39.300 εκατόλιτρα κρασιού. 

2. Το ιταλικό κρασί έχει μακρά ιστορία

Το ιταλικό κρασί παράγεται για πάνω από 4.000 χρόνια και θεωρείται, ότι η χώρα διαθέτει το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια κρασιού, κυρίως λόγω του κλίματος της. Στην πραγματικότητα, όταν οι Έλληνες περπατούσαν για πρώτη φορά στη Νότια Ιταλία, το κρασί είχε ήδη γίνει μέρος του ιταλικού «καθημερινού» τρόπου ζωής. Τόσο πολύ, που η χώρα ονομαζόταν «Οινότρια» (η χώρα του κρασιού).

3. Τα επίπεδα ποιότητας διατηρούνται εξαιρετικά υψηλά

Οι Ιταλοί είναι πολύ περήφανοι για την καλλιέργεια των σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού. Ως αποτέλεσμα, τα δύο τρίτα του κρασιού της χώρας είναι είτε ΠΟΠ (39%) είτε ΠΓΕ (30%). Και οι δύο ετικέτες υπόσχονται ένα μπουκάλι κρασί με αυθεντικότητα και ποιότητα, ωστόσο υπάρχουν μερικές λεπτές διαφορές:

ΠΓΕ («Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη») – πιστοποιητικό, το οποίο διασφαλίζει ότι τουλάχιστον ένα μέρος της διαδικασίας παραγωγής προήλθε ή πραγματοποιήθηκε στην καθορισμένη προέλευση / περιοχή.

ΠΟΠ («Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης») – πιστοποιητικό, το οποίο εγγυάται ότι όλα τα προϊόντα και τα μέσα παραγωγής εκτελούνται σε αυστηρά καθορισμένη περιοχή.

4. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να διαλέξετε

Η Ιταλία διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αμπελιών, με τη χώρα να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιεί περισσότερους από 400 τύπους, για να παράγει την εκλεκτική ποικιλία κρασιών, που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Οι τρεις κορυφαίες ποικιλίες της Ιταλίας, όσον αφορά τα επίπεδα παραγωγής ανά περιοχή, είναι:

  • Sangiovese
  • Trebbiano
  • Montepulciano

5. Veneto: η καρδιά του κρασιού

Το Βενέτο είναι γνωστό για 2 λόγους: επειδή εμπεριέχει έναν από τους πιο δημοφιλείς και ρομαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, τη Βενετία και διότι είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή της χώρας. Το 2019, η περιοχή παρήγαγε πάνω από 10.000 εκατόλιτρα κρασιού, ξεπερνώντας τους πλησιέστερους ανταγωνιστές της κατά χιλιάδες.

6. Το ιταλικό κρασί και τα ζυμαρικά είναι από τους πιο διαδεδομένους συνδυασμούς

Τίποτα δεν θυμίζει περισσότερο Ιταλία από ένα ποτήρι κρασί και ένα πλούσιο πιάτο ζυμαρικών! Για όσους από εσάς δυσκολεύεστε με τους συνδυασμούς φαγητού και κρασιού, ο ιταλικός κανόνας είναι ιδιαίτερα απλός: κόκκινο για κόκκινο, λευκό για λευκό. Για παράδειγμα:

  • Ένα πιάτο ζυμαρικών, με σάλτσα που έχει ως βάση την ντομάτα συνδυάζεται όμορφα με ένα κόκκινο κρασί μεσαίου σώματος.
  • Ένα πιάτο ζυμαρικών με έντονη την γεύση του τυριού ταιριάζει απόλυτα με ένα λευκό κρασί με ανοιχτό σώμα ή ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί.
  • Τα ζυμαρικά με θαλασσινά μπορούν να καταναλωθούν με ελαφριά και μεσαία λευκά κρασιά.
  • Τα πιάτα ζυμαρικών που έχουν ως βάση λαχανικά ή βότανα είναι κατάλληλα για ελαφριά λευκά κρασιά.

7. Ο τόπος γέννησης του prosecco

Εάν παρευρεθείτε σε οποιαδήποτε γιορτή, πάρτι ή κοινωνική συγκέντρωση, ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά που προσφέρονται είναι το prosecco. Το αφρώδες κρασί είναι ο προσιτός και πιο δημοφιλής ιταλικός ανταγωνιστής της σαμπάνιας, ενώ έχει κατακλύσει και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εσείς λοιπόν, που προτιμάτε αυτό το εμβληματικό κρασί θα πρέπει να ευχαριστείτε τους Ιταλούς!

8. Το ιταλικό κρασί είναι παγκόσμιο φαινόμενο

Κατά τη διάρκεια του 2019, πάνω από 225 εκατομμύρια ετικέτες κρασιού εξήχθησαν σε όλο τον κόσμο. Οι τρεις κορυφαίες χώρες που αγόρασαν ιταλικό κρασί, φέτος ήταν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

9. Η Ιταλία έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς

Μιλήσαμε για μερικές από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές περιοχές στην Ιταλία, αλλά κάτι που είναι δημοφιλές δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και καλύτερο. Προκειμένου να εκτιμήσουμε πλήρως τις προσφορές της Ιταλίας, αξίζει να είμαστε τολμηροί και να δοκιμάζουμε υπέροχα κρασιά και από «μικρότερους» οινοπαραγωγούς. Ορισμένες από τις λιγότερο γνωστές περιοχές της Ιταλίας, όπως το Valpolicella και το Barolo, παράγουν όμορφα κρασιά που είναι πολύ καλά για να τα χάσετε!

Η Ιταλία δημιουργεί κρασί με πάθος, ποιότητα και σεβασμό στις ιστορικές της ρίζες. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να κατανοήσουμε πραγματικά τη δεξιοτεχνία των παραγωγών είναι να δοκιμάσουμε το ίδιο το κρασί. Οι Ιταλοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες κρασιού στον κόσμο και, ενώ σήμερα είναι μεγάλο μέρος της μαζικής παραγωγής, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές νέες εμπειρίες για να ανακαλύψουμε.

Πηγή: Vincarta

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/05/05/taliateles_me_solomo_kai_vodka/