Οινοτουρισμός: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οινοτουρισμός: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες ανερχόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια περιήγηση στον κόσμο του κρασιού, την οποία απολαμβάνουν οι επισκέπτες συνδυάζοντας την με τις διακοπές τους. Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας ειδικής αγοράς, της οποίας οι καταναλωτές μοιράζονται την αγάπη τους για το κρασί.

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία του ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Αρχικά αναπτύχθηκε στην περιοχή Napa Valley της Καλιφόρνια στα μέσα της δεκαετίας του 1975 και ύστερα, αναπτύχθηκε στην Γαλλία και αργότερα στην Ισπανία στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Στη χώρα μας άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, μετά την αύξηση της οινοπαραγωγής και την δημιουργία σύγχρονων και οργανωμένων οινοποιείων που παρέχουν τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν και επισκέπτες.

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν επισκέψεις είτε από οργανωμένα γκρουπ τουριστών, είτε από μεμονωμένους επισκέπτες σε οινοποιεία όπου πραγματοποιείται η παραγωγή του κρασιού. Κυρίως βρίσκονται σε κτήματα και αμπελώνες για να είναι συγκεντρωμένα όλα τα στάδια της παραγωγής. Σε αυτούς τους χώρους οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της παραγωγής του κρασιού από την αρχή μέχρι το τέλος. Ξεκινάμε από την συγκομιδή των σταφυλιών από τα αμπέλια και αμέσως μετά, το αρχικό στάδιο της παραγωγής του κρασιού μέσω της άλεσης των σταφυλιών από τα μηχανήματα οινοποίησης. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι εκτός από την παρακολούθηση μπορεί να υπάρξει και ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών σε αυτή τη διαδικασία. Οι επισκέπτες δηλαδή μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν και να βοηθήσουν αποκτώντας, εκτός από θεωρητικές, και πρακτικές γνώσεις για το αντικείμενο της οινοπαραγωγής που ίσως μέχρι τώρα να μην είχαν. Αφού παρακολουθήσουν και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας που είναι η αποθήκευση του κρασιού στις δεξαμενές, το επόμενο βήμα είναι, φυσικά, η δοκιμή των κρασιών του οινοποιείου που είναι έτοιμα για κατανάλωση. Η δοκιμή συνοδεύεται με αντίστοιχα εδέσματα από τοπικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερο γνώρισμα της γαστρονομίας του κάθε τόπου. Ορισμένα οινοποιεία διαθέτουν και ξενώνες ή μικρά καταλύματα, στα οποία διαμένουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια των διακοπών τους προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών.

Οινικές διαδρομές στην Ελλάδα

Ο οινοτουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ύπαιθρο και την ταξιδιωτική εμπειρία. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει ο οινοτουρισμός για τους καταναλωτές του, είναι οι οινικές διαδρομές που συνδυάζουν την εμπειρία του ταξιδιού με αυτοκίνητο, με πανέμορφα φυσικά τοπία και εκλεκτές γεύσεις. Αξιόλογα οινοποιεία βρίσκουμε στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο και την Αττική. Η επιτυχία ενός οινοποιείου είναι μεγαλύτερη όταν βρίσκεται σε οινικό προορισμό. Ξεχωρίζουμε τα παραδείγματα της Κοζάνης και της Φλώρινας, τα οποία δεν βρίσκονται σε κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, όπως η Σαντορίνη. Οι επιλογές ξεκινούν από ένα απλό πακέτο γευσιγνωσίας και φτάνουν μέχρι τη διαμονή, παρόλο που τα περισσότερα οινοποιεία ακόμη δεν προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα τουρισμού. Εμείς σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τα Semeli Estate Suites στην περιοχή της Νεμέας, όπου θα συνδυάσετε την οινογευσία των πασίγνωστων ποικιλιών κρασιού με την διαμονή σε ένα εξαιρετικό κατάλυμα με όλες τις ανέσεις. https://www.semeliestate.gr/

Bonus: Οινοτουρισμός στις οινικές διαδρομές Αλσατίας και Μπορντό στη Γαλλία για τους λάτρεις της γαλλικής κουλτούρας.

Η Αλσατία είναι ιστορική, πολιτιστική και πρώην διοικητική περιοχή της ανατολικής Γαλλίας, στα σύνορα με την Γερμανία. Βρίσκεται κατά μήκος μιας στενής πεδιάδας που συνορεύει με τον ποταμό Ρήνο στα ανατολικά και τα βουνά Vosges στα δυτικά. Ρομαντικές κωμοπόλεις χτισμένες με μεσαιωνική αρχιτεκτονική, διαχρονική οινοπαραγωγική παράδοση, εκλεπτυσμένη γαστρονομία, ανέγγιχτη φύση με κυματιστούς λόφους κατάφυτους από αμπέλια και θέα με οχυρωμένα μοναστήρια και κάστρα αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας που την διατηρεί εδώ και χρόνια στην κορυφή των τουριστικών προορισμών.

Έξι διαφορετικές οινοπαραγωγικές περιοχές ξεχωρίζουν στην καρδιά της περιοχής του Μπορντό. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της επίσκεψης είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί ο ίδιος να σχεδιάσει την περιήγηση στα οινοποιεία με βάση τα γούστα του. Σας προτείνουμε τους κόκκινους οίνους βόρεια του Μπορντό και τους λευκούς στα νότια. Η περιοχή προσφέρει εξαιρετική ποικιλία από αρώματα και γεύσεις που δεν θα σας απογοητεύσει.

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/10/22/orange-and-blue-wine-to-xrwmatiko-fasma-toy-krasiou-epekteinetai/