Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ροζέ κρασί

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ροζέ κρασί

Μιλήσαμε για το κόκκινο… Μιλήσαμε για το λευκό… Τώρα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά… για το ροζέ κρασί! Από την όμορφη ροζ απόχρωση, έως την αναζωογονητική γεύση του σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, το ροζέ έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει κατακτήσει τα social media, λόγω και της πολύ φωτογενούς εμφάνισής του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν, τι είναι το ροζέ ή από πού προέρχεται. Υπάρχουν επίσης ορισμένες κοινές παρανοήσεις σχετικά με αυτό το κρασί, όπως ότι είναι πολύ γλυκό ή ότι είναι ένας νέος τύπος κρασιού. Ελάτε μαζί μας, καθώς θα μιλήσουμε συνοπτικά για την ιστορία αυτού του δημοφιλούς ποτού και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την επόμενη γουλιά σας.

Τι είναι το ροζέ κρασί;

Το ροζέ δεν είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αμπελιού – είναι απλώς ένα είδος κρασιού, όπως τα κόκκινα και τα λευκά. Αν και παράγεται παρόμοια με άλλα κόκκινα κρασιά, ο χρόνος ζύμωσης με τους φλοιούς των αμπελιών είναι λιγότερος. Αυτή η μειωμένη επαφή με τον φλοιό είναι που δίνει αυτό το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα.

Το ροζέ μπορεί να παρασκευαστεί από οποιοδήποτε κόκκινο σταφύλι και να καλλιεργηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή κρασιού. Αν και έχει γίνει πρόσφατα ανάρπαστο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε σταθερό στη Γαλλία για αιώνες, με την περιοχή της Προβηγκίας να παράγει περισσότερο ροζέ από οποιοδήποτε άλλο τύπο κρασιού. Είναι επίσης, αρκετά δημοφιλές στην Ισπανία (όπου ονομάζεται rosado) και στην Ιταλία (rosato).

Αυτό το ρόδινο κρασί είναι συνήθως ένα μείγμα, που σημαίνει ότι μπορεί να παρασκευαστεί από μια ποικιλία διαφορετικών αμπελιών. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι σταφυλιών κόκκινου κρασιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ροζέ είναι Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault και Pinot Noir. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια μοναδική ποικιλία που παράγεται με έναν τύπο σταφυλιού. Στην Καλιφόρνια, τα ροζέ είναι γνωστό, ότι είναι μονή ποικιλία και παρασκευάζονται με 100% σταφύλια Pinot Noir.

Πως παράγεται το ροζέ κρασί;

Όπως αναφέραμε συνοπτικά παραπάνω, το ροζέ αποκτά το χρώμα του από την επαφή με τις φλούδες. Όταν τα σταφύλια συνθλίβονται, ο χυμός που βγαίνει από τα φρούτα είναι διαυγής και το χρώμα των φλοιών των σταφυλιών διαχέεται στο χυμό, δημιουργώντας το χρώμα του κρασιού. Στην οινοποίηση, αυτή η διαδικασία ονομάζεται διαβροχή. Οι οινοποιοί μουλιάζουν το μείγμα μόνο για λίγες ώρες, το πολύ για μια ημέρα. Μόλις ο χυμός πάρει το επιθυμητό χρώμα, αφαιρούνται οι φλοιοί και ο χυμός ζυμώνεται.

Θα έχετε παρατηρήσει, ότι τα ροζέ διατίθενται σε διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ, κάτι που οφείλεται στις διάφορες μεθόδους διαβροχής, που ο κάθε παραγωγός επιλέγει στην οινοπαραγωγή. Πολλοί πιστεύουν ότι το ροζέ προκύπτει από την ανάμειξη κόκκινου και λευκού κρασιού, αλλά παρόλο που υπάρχει αυτό το στυλ ροζέ, είναι ασυνήθιστο.

Η γεύση του 

Οι πρωτογενείς γεύσεις του ροζέ κρασιού είναι κόκκινα φρούτα, άνθη, εσπεριδοειδή (ίσως και πεπόνι), με μια ευχάριστη τραγανή πράσινη γεύση στο τελείωμα παρόμοια με σέλινο ή ραβέντι. Φυσικά, ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού, η γεύση διαφέρει. Για παράδειγμα, ένα ιταλικό ροζέ με βαθύ χρώμα, το «Rosato» έχει γεύσεις από κεράσι μέχρι ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ ένα «αχνό» ροζέ Grenache της Προβηγκίας έχει γεύσεις από πεπόνι και λεμόνι μέχρι σέλινο. Κάθε τύπος ροζέ θα έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση ανάλογα με τον τύπο των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, που κυμαίνονται από αλμυρά έως ξηρά έως γλυκά.

Πως να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα ξηρό ή γλυκό ροζέ

Τα ροζέ μπορουν να είναι γλυκά ή ξηρά, αλλά τα περισσότερα κλίνουν προς τα ξηρά. Τα ροζέ που παράγονται στην Ευρώπη είναι συνήθως πολύ ξηρά, ενώ σε άλλες ηπείρους συνήθως πιο γλυκά και πιο φρουτώδη. Εκτός από τον τύπο σταφυλιών, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν το κλίμα και οι μέθοδοι παραγωγής.

Μερικά από τις πιο κοινές ποικιλίες που μας δίνουν γλυκά ροζέ περιλαμβάνουν: Λευκό Zinfandel, Λευκό merlot, Ροζ Μοσχάτο.

Οι ποικιλίες που μας δίνουν τα ξηρά ροζέ συνήθως είναι: Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Pinot Noir. 

Πως τα συνδυάζουμε με το φαγητό;

Η πιο κρίσιμη ερώτηση! Το ροζέ κρασί είναι ο νικητής, όταν πρόκειται για food pairing. Είναι γνωστό, ότι το ροζέ προτιμάται στο outdoor dining τους καλοκαιρινούς μήνες και συνδυάζεται σχεδόν με τα πάντα, όπως πικάντικα τρόφιμα, σούσι, σαλάτες, ψητά κρέατα, φαγητά φούρνου και πλούσιες σάλτσες. 

Ελαφριά, ξηρά ροζέ από σταφύλια Grenache ή Cinsault από την Προβηγκία, τη Βουργουνδία και την Κοιλάδα του Λίγηρα ταιριάζουν καλύτερα με σαλάτες, ζυμαρικά, πιάτα με ρύζι, ψητά ψάρια και θαλασσινά. Ξηρά ροζέ, όπως το Pinot Noir, συνδυάζονται καλά με όλα τα παραπάνω ή με ελαφριά, φρουτώδη επιδόρπια.

Ροζέ με μέτριο σώμα από τη Νότια Γαλλία και την Ισπανία δημιουργούν έντονες γεύσεις. Συνδυάστε τα με πιάτα που ενσωματώνουν τις γεύσεις αντσούγιας, ελιών, σκόρδου και σαφράν. Σκεφτείτε φαγητά όπως η paella, ψητό κοτόπουλο, αρνί με βότανα ή ακόμα και αλλαντικά.

Φρουτώδη ροζέ από την Καλιφόρνια, Αυστραλία ή Χιλή μπορούν να σερβιριστούν με μια ποικιλία τροφίμων, όπως πικάντικα κάρυ, μπάρμπεκιου, σολομός και τόνος, ή μαλακά τυριά όπως το brie. Δοκιμάστε τα και με ώριμα ροδάκινα.

Τα αφρώδη ροζέ είναι το απόλυτο ποτό για πάρτι και ταιριάζουν εξαιρετικά με επιδόρπια και τάρτες φρούτων, ενώ η ροζέ σαμπάνια απογειώνει τον ψητό αστακό και τα αρνίσια παϊδάκια.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία κατανάλωσης;

Όσον αφορά τη θερμοκρασία που συστήνεται να καταναλωθεί ο συγκεκριμένος τύπος κρασιού, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε. Σε τελική ανάλυση, η σωστή θερμοκρασία μπορεί να αναδείξει τις καλύτερες ιδιότητες ενός κρασιού και να ενισχύσει τη γεύση του.

Για το ροζέ, οι περισσότεροι σομελιέ συμφωνούν ότι το σερβίρισμα κάπου μεταξύ 8-10 βαθμών Κελσίου είναι το καλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι βάζετε τα μπουκάλια ροζέ σας στο ψυγείο ή στο δοχείο πάγου και τα κρατάτε εκεί για μερικές ώρες ώστε να ωριμάσουν αρκετά, μέχρι να τα σερβίρετε.

Πηγή: Usual Wines και Krasiagr.com

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/04/13/pennes_sto_fourno_me_kotopoulo_kai_manitaria/