Προτάσεις κρασιών για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Προτάσεις κρασιών για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και οφείλουμε να σας προετοιμάσουμε κατάλληλα, για να την κάνετε ξεχωριστή. Ότι και αν αποφασίσετε να κάνετε αυτή τη μέρα, ακόμη και αν δεν πιστεύετε σε αυτή τη γιορτή ή δεν έχετε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο να γιορτάσετε, ένα ποτήρι κρασί είναι πάντα μια καλή ιδέα! Για εσάς όμως, που σκοπεύετε να γιορτάσετε και δεν έχετε ιδέες, μην ανησυχείτε εμείς είμαστε εδώ για εσάς! 

Η φετινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν θα είναι όσο ξέγνοιαστη ήταν πέρσι, αλλά εμείς παραμένουμε θετικοί και ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Με το κλείσιμο του λιανεμπορίου θα είναι δύσκολη η επιλογή δώρου, όμως όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, ένα κρασί για δώρο είναι μια πολύ καλή ιδέα! Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις προτάσεις κρασιών του Wine Lovers για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!

ΟΒΗΛΟΣ ΛΕΥΚΟ 2019 – ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

Υπάρχει λόγος που κάποια πράγματα θεωρούνται κλασικά και διαχρονικά. Για το Όβηλος Λευκό του Κτήματος Βιβλία Χώρα, αυτό που το κάνει κλασικό και αγαπημένο, είναι η σταθερά ανοδική ποιότητά του, η απαράμιλλη κομψότητα και το γεγονός, πως μάλλον είναι το πιο καλοφτιαγμένο ελληνικό κρασί. Με βάση τα παραπάνω, οι 97 βαθμοί στο Decanter και το Platinum μετάλλιο δεν αποτελούν έκπληξη!

Έχει μέτριο χρυσαφί χρώμα και μεθυστικά αρώματα βερίκοκου, λεμονιού, lime, ανανά, mango, passion fruit, βανίλιας, βουτύρου, μελιού, φουντουκιού, brioche, καπνού και φρυγανιάς. Στο στόμα είναι πλούσιο και λιπαρό, με γεμάτο σώμα και αναζωογονητική οξύτητα. Ώριμα τροπικά φρούτα και μελωμένα εσπεριδοειδή μπλέκονται με γλυκά μπαχάρια όπως βανίλια, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Νότες γλυκού ginger και καραμέλας βουτύρου συμπληρώνουν το πολύπλοκο σύνολο.

Συνδυάστε το με κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, καρμπονάρα, πάπια με πορτοκάλι ή χτένια σοτέ με βούτυρο.

ΕΛΙΑ ΒΙΔΙΑΝΟ 2019 – ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ

Είναι η ποικιλία που θα εκθρονίσει το Ασύρτικο; Είναι το επόμενο μεγάλο αστέρι του ελληνικού κρασιού; Η απάντηση είναι πιθανότατα ναι! Αν όμως μιλάμε για ένα συγκεκριμένο Βιδιανό, την Ελιά 2019 του Νίκου Καραβιτάκη τότε η απάντηση είναι σίγουρα ναι! 

Στο ποτήρι είναι μέτριο λεμονί. Αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου, περγαμόντου και grapefruit συναντούν διακριτικές νότες βανίλιας, βουτύρου, μελιού, φρυγανιάς και καπνού, που εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή. Στο στόμα είναι λιπαρό, με τραγανή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ζουμερό βερίκοκο, μοσχολέμονο, λευκόσαρκο ροδάκινο, αγιόκλημα, βούτυρο, βανίλια, φρυγανιά, φουντούκι και mineral νύξεις γεμίζουν το στόμα σε κάθε γουλιά. Πικάντικη επίγευση που διαρκεί.

Συνδυάστε το με λιπαρά ψάρια στη σχάρα, χοιρινό με λεμονάτες σάλτσες και ζυμαρικά με κρεμώδεις λευκές σάλτσες.

SYRAH 2019 – GILALI

To Syrah είναι μάλλον η πιο αγαπημένη ξένη, ερυθρή ποικιλία των Ελλήνων! Ένα Syrah από τη Ραψάνη, έρχεται για να σας εντυπωσιάσει με το πλούσιο φρούτο και τον πικάντικο χαρακτήρα του. Κατά τη γνώμη μας, το πιο ταιριαστό κρασί για του Αγίου Βαλεντίνου.

Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα και έντονα αρώματα δαμάσκηνου, μύρτιλου, cassis, μαύρου πιπεριού και αποξηραμένων μωβ λουλουδιών, χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας. Οι κομψές νότες του βαρελιού έρχονται και υπογραμμίζουν τον πικάντικο και σοκολατένιο χαρακτήρα του. Νόστιμο, ζουμερό στόμα με πλούσιο φρούτο και νότες βανίλιας, κανέλας, πιπεριού, σοκολάτας και ευκάλυπτου. Έχει μέτριο σώμα, μέτριες, αλλά στρογγυλεμένες τανίνες και τραγανή οξύτητα, που θυμίζει ώριμο βύσσινο.

Συνδυάστε το με πλούσια κρεατικά στα κάρβουνα, πιπεράτα φιλέτα και χωριάτικα λουκάνικα με πράσο.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ 2017 – ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Η σπάνια και τρομερά δυσεύρετη Λημνιώνα του Κτήματος Καρανίκα, την πρώτη χρονιά κυκλοφόρησε σε ελάχιστες φιάλες. Ευτυχώς όμως επανακυκλοφόρησαν λίγες ακόμη φιάλες από το συλλεκτικό αυτό κρασί στο εμπόριο. Η συνταγή είναι γνωστή. Άψογο φρούτο, γηγενείς ζύμες και παλαίωση σε γαλλικά βαρέλια 4ης χρήσης για 18 μήνες. Δοκιμάστε το τώρα πριν το χάσετε!

Θα προσπαθήσουμε να το περιγράψουμε όσο καλύτερα γίνεται, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι πραγματικά ασύλληπτο. Βαθύ βιολετί χρώμα και μεθυστικά αρώματα βιολέτας, νυχτολούλουδου, βατόμουρο, κερασιού, ροδιού, μύρτιλου και μαρμελάδας φράουλας. Νότες βανίλιας, βοτάνων και καπνού συμπληρώνουν το εντυπωσιακό μπουκέτο. Βελούδινο στο στόμα και με οξύτητα τραγανή σαν να δαγκώνετε φρέσκα και ζουμερά μούρα. 

Συνδυάστε το με αγριογούρουνο κρασάτο, μοσχαράκι κοκκινιστό ή bbq.

IDYLLE D’ ACHINOS 2020 – LA TOUR MELAS

Το Idylle d’ Achinos La Tour Melas μπορεί να συγκριθεί εύκολα με τα καλύτερα και πιο επικά ροζέ της Προβηγκίας και να κερδίσει! Αν δεν γινόταν sold out κάθε χρόνο από την Ελληνική αγορά, θα ήταν το ροζέ που θα έπιναν όλοι οι jet setters στην Κυανή Ακτή! Δυστυχώς γι’ αυτούς, η μυθική του κομψότητα και ισορροπία, το καθιστούν το πιο αγαπημένο ροζέ της χώρας και όχι άδικα! Οι δημιουργοί του λένε πως το 2020 είναι η καλύτερη χρονιά του και εμείς απλώς σας προκαλούμε να το δοκιμάσετε!

Το χρώμα του είναι αχνό, σχεδόν διάφανο, σομόν. Στην αρχή, έχουμε διακριτικά, φινετσάτα αρώματα με κυρίαρχες νότες από ζουμερά, ώριμα πετροκέρασα, σμέουρα και φράουλες. Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους νύξεις ζύμης, κρέμας, ροζ γκρέιπφρουτ και ανθών πορτοκαλιάς. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, τραγανή οξύτητα και κρεμώδη υφή. Ρόδι, φράουλα, πετροκέρασο, ροδάκινο, ροζ γκρέιπφρουτ, τριαντάφυλλο, κίτρο και τραγανό, κόκκινο μήλο δημιουργούν ένα ιδιαίτερο γευστικό σύνολο, μακριά από όσα έχουμε συνηθίσει.

Συνδυάστε το με πιάτα της ταϋλανδέζικης κουζίνας, ένα κριθαρότο με γαρίδες, καραβίδες και κυδώνια, μια burrata με φράουλες, ντοματίνια και ρόκα, ή ένα καρπάτσιο λαβράκι με εσπεριδοειδή.

EUPHORIA 2018 – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΤΟΥΡΑΚΗ

Έχοντας περάσει 9 μέρες κάτω από τον καυτό ήλιο της Κρήτης, αφού έχουν συλλεχθεί υπερώριμα, τα σταφύλια της ποικιλίας Ρωμέικο αποξηραίνονται μερικώς χάνοντας ένα μεγάλο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Από τον παχύρευστο χυμό τους προκύπτει το Euphoria, ένας φυσικός γλυκύς οίνος, που συμπυκνώνει αρώματα λουλουδιών και αποξηραμένων φρούτων με μοναδική ένταση. Η πλούσια, μεταξένια υφή του συμπληρώνεται από δροσιστική οξύτητα που εξισορροπεί περίτεχνα την γλυκύτητα, κάνοντάς τη να μην μπουχτίζει το στόμα.

Κεχριμπαρένιο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες στο ποτήρι. Τα έντονα αρώματα αποξηραμένων φρούτων και λουλουδιών με κυριότερα το νεράντζι, το κίτρο και το ζουμπούλι, συναντούν το γλυκό περγαμόντο και το ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού. Σιρόπι μελιού και καραμέλα βουτύρου συμπληρώνουν τον πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα του. Στο στόμα πλούσιο, με βελούδινη υφή και την χορταστική γλυκύτητα να εξισορροπείται από την σωστή οξύτητα κάνοντας το σύνολο δροσερό. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι έντονα και στο στόμα και παραμένουν εκεί για ώρα στη μακράς διάρκειας επίγευση. 

Απολαύστε το μόνο του, με φρούτα ή με λιπαρά κίτρινα τυριά.

EXTRA BRUT CUVEE PRESTIGE 2016 – ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Το Extra Brut Cuvee Prestige 2016 του Κτήματος Καρανίκα επιτέλους επέστρεψε! Το πολυαναμενόμενο premium Vintage αφρώδες του Κτήματος Καρανίκα, κυκλοφόρησε σε περιορισμένη ποσότητα και ήδη γίνεται ανάρπαστο!

Αχνοκίτρινο χρώμα με ελαφρώς πρασινωπές ανταύγειες στο ποτήρι και έντονο αφρισμό. Κυριαρχούν πολύπλοκα και αυτολυτικά αρώματα μπισκότου και ζύμης. Το φρούτο εκφράζεται σταδιακά με το αχλάδι και το ροδάκινο να ενσωματώνονται όμορφα συνοδευόμενα από λεμονανθό και μια διακριτική αίσθηση πιπεριάς. Στο στόμα εκρηκτική αίσθηση, με την έντονη οξύτητα να δίνει τον τόνο, συνοδεύοντας άψογα το φρούτο και τη ζύμη που ξεχωρίζουν στον ουρανίσκο. Οι φυσαλίδες έχουν διάρκεια και δίνουν ανάλαφρη αίσθηση, που καταλήγει σε τελείωμα πικραμύγδαλου που διαρκεί ώρα.

Συνδυάστε το με όστρακα ή με την καλύτερη γιορτινή σας διάθεση!

Όλες τις ετικέτες μπορείτε να τις βρείτε στο Botilia.gr

Εντάξει κολαστήκαμε και σήμερα! 

Χαρούμενη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/02/09/10_lathi_pou_ginontai_otan_kanoume_dwro_ena_krasi/