Πένες στο φούρνο με κοτόπουλο και μανιτάρια

Πένες στο φούρνο με κοτόπουλο και μανιτάρια

Η σημερινή συνταγή μέσα στην απλότητά της αποδεδειγμένα έχει προσφέρει εξαιρετικές γευστικές εμπειρίες σε όσους την έχουν δοκιμάσει. Η Ιταλική κουζίνα είναι πάντα μια safe επιλογή για ένα δείπνο σε εστιατόριο, ένα τραπέζι με φίλους και γνωστούς, ακόμη και για την καθημερινή μαγειρική. Ποτέ δεν απογοητεύει και πάντα είναι πεντανόστιμη. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα πλήρες γεύμα, καθώς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λαχανικά και γαλακτοκομικά σε ένα! Σήμερα, λοιπόν, φτιάχνουμε πένες στο φούρνο με κοτόπουλο και μανιτάρια!

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα 

Υλικά για 6 με 8 μερίδες:

1 πακέτο πένες

2 στήθη κοτόπουλου κατά προτίμηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής

60 ml λευκό ξηρό κρασί

300 γρ. μανιτάρια μεσαία κομμένα σε κομμάτια 

4 κ.σ. ελαιόλαδο 

3 σκ. σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή λιωμένες 

⅔ φλ. λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

250 γρ. τυρί μετσοβόνε κομμένο σε λεπτές φέτες

130 γρ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη 

2-3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ 

125 γρ. βούτυρο και 2 κ.σ. για το άλειμμα του σκεύους και την επιφάνεια 

150 γρ. αλεύρι 

1,5 lt γάλα πλήρες 

1 φύλλο δάφνης 

2 κ.σ. αλάτι (προσαρμόστε το στη γεύση σας)

λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα το πάχος τους, σβήνουμε με το κρασί και τα μαγειρεύουμε για 1-1,5 λεπτό ακόμη. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, κρατώντας το ζουμί τους και τα κόβουμε πρώτα στα 2, και μετά σε λεπτές φέτες.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και το βγάζουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200 ℃.

Πάμε τώρα να βράσουμε τις πένες μας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, το αλατίζουμε, όταν πάρει βράση προσθέτουμε τις πένες και τις μαγειρεύουμε για 6 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Ήρθε η ώρα της μπεσαμέλ! Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη δάφνη. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει θέλουμε απλά να ζεσταθεί! Σε μια μεσαία κατσαρόλα, τώρα, λιώνουμε το βούτυρο. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς, μέχρι να έχουμε ένα λευκό roux. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το καυτό γάλα συνεχίζοντας ακόμη το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα πάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να πήξει η μπεσαμέλ, περίπου 6-8 λεπτά. 

Κρατάμε περίπου το ¼ της ποσότητας χωριστά σε μπολ. Στο υπόλοιπο προσθέτουμε το μετσοβόνε, την παρμεζάνα και όλα τα έτοιμα υλικά (κοτόπουλο με το ζουμί, μανιτάρια, λιαστές ντομάτες, μαϊντανό, μακαρόνια), αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και όπου χρειαστεί, διορθώνουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυρομένο σκεύος. Ισιώνουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη μπεσαμέλ που είχαμε κρατήσει και την υπόλοιπη παρμεζάνα. Αν θέλετε μπορείτε να μοιράσετε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου εδώ και εκεί. Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά γυρίστε το στο γκριλ.

Αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε. 

Συνδυάζεται ευχάριστα με ένα κόκκινο ξηρό κρασί και συγκεκριμένα σας προτείνουμε το Γιορτή από το Κτήμα Σεμέλη του 2018. Μπορεί να μην διαθέτει τον στιβαρό χαρακτήρα των μακράς παλαίωσης κρασιών της Σεμέλης, ωστόσο πρόκειται για ένα κρασί με έμφαση στο ελκυστικό φρούτο του Αγιωργίτικου και στην πιο fun πλευρά του χαρακτήρα της ποικιλίας. Μπορείτε να το προμηθευτείτε στο House of Wine.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: Pandespani

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/04/08/oi_epiptoseis_stin_apoleia_tis_osfrisi_enos_sommelier/