Σαλάτα με παντζάρια, μήλα, γιαούρτι, μαγιονέζα και καρύδια

Σαλάτα με παντζάρια, μήλα, γιαούρτι, μαγιονέζα και καρύδια
Σαλάτα με παντζάρια, μήλα, γιαούρτι, μαγιονέζα και καρύδια

Τι θα λέγατε για μια σαλάτα σήμερα; Μην φοβάστε δεν θα είναι μια απλή σαλάτα, γιατί δεν σας έχουμε συνηθίσει στα απλά! Σήμερα θα πάρουμε την αγαπημένη, από πολλούς, και δημοφιλή παντζαροσαλάτα και θα την πάμε σε άλλο επίπεδο. Θα συνδυάσουμε τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το παντζάρι και το γιαούρτι, ενώ σας έχουμε bonus έκπληξη! Σήμερα, λοιπόν, σας προτείνουμε σαλάτα με παντζάρια, γιαούρτι, μαγιονέζα και καρύδια! Σίγουρα θα καταπλήξει εσάς και όσους την δοκιμάσουν.

Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 2 ώρες

Υλικά για 5-6 μερίδες 

500 γρ. παντζάρια βρασμένα

1-2 ξινόμηλα (400 γρ.)

1 καρότο τριμμένο (προαιρετικά)

2-3 κ.σ. ξύδι

40 γρ. καρυδόψιχα ( ½ φλ. περίπου)

40 γρ. καρύδια καπνισμένα

400 γρ. μαγιονέζα (είτε έτοιμη είτε σπιτική)

400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για σπιτική μαγιονέζα

2 κρόκους αυγών 

250 ml ηλιέλαιο

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. λευκό ξύδι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε κόβοντας τα βρασμένα παντζάρια μας σε μικρά τρίγωνα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ξύδι και τα αφήνουμε για 1,5 ώρα. Έπειτα, τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τα ξινόμηλα.

Στη συνέχεια προσθέτετε την μαγιονέζα. Μπορείτε να πάρετε έτοιμη ή ακόμη καλύτερα να κάνετε μια σπιτική μαγιονέζα, η οποία γίνεται πανεύκολα σε πολύ λίγα λεπτά. 

Bonus συνταγή για σπιτική μαγιονέζα:

Σε ένα μπολ αδειάζουμε τους κρόκους, τη μουστάρδα, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Ύστερα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας παράλληλα το ηλιέλαιο συνεχόμενα. Σταματάμε το ανακάτεμα, όταν δούμε πως η μαγιονέζα έχει αποκτήσει άσπρο χρώμα.

Ανακατεύουμε τα παντζάρια, τα μήλα, τα καρύδια το αλάτι και το πιπέρι και σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε την μαγιονέζα και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε ξεχωριστά.

Ήρθε η ώρα του σερβιρίσματος! Εδώ μπορείτε να μεγαλουργήσετε στην παρουσίαση του πιάτου. Εμείς σας προτείνουμε έναν τρόπο σερβιρίσματος, αλλά αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει.

Σε ένα διάφανο μπολ, δημιουργούμε στρώσεις ξεκινώντας τη βάση με το μείγμα παντζαριών και μήλων. Από πάνω κάνουμε μια στρώση από το μείγμα της μαγιονέζας με το γιαούρτι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Συνεχίζουμε κάνοντας όσες στρώσεις επιθυμούμε, αλλά η τελευταία θα πρέπει να είναι από το μείγμα μαγιονέζας και γιαουρτιού.

Πασπαλίζουμε την παντζαροσαλάτα με το τριμμένο καρύδι. Προσθέτετε στην επιφάνεια κομματάκια από το παντζάρι και το μήλο σε τρίγωνα και μπορείτε να κάνετε ότι σχέδια επιθυμείτε. Αν το επιθυμείτε μπορείτε από πάνω να ρίξετε και κάποια κομμάτια λευκού τυριού της αρεσκείας σας.

Σερβίρετε δροσερή και μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο, μέχρι 3 μέρες.

Ο τέλειος συνδυασμός είναι ένα ποτήρι Μαλαγουζιά του 2013 από το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Καλή απόλαυση! 

Πηγή: Pandespani και Giorgos Tsoulis

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/03/18/ta_kalitera_online_mathimata_krasiou_gia_to_2021/