Wine Decanting: τι πρέπει να γνωρίζετε

Wine Decanting: τι πρέπει να γνωρίζετε

Συχνά, στον κόσμο του κρασιού ακούμε τον όρο wine decanting. Όμως πόσοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό και σε τι χρησιμεύει; Μην ανησυχείτε και έχουμε εμείς την απάντηση! Είναι πιθανό στο σπίτι σας να υπάρχει μια κανάτα κρασιού, ειδικά αν είστε παντρεμένοι. Έχετε όμως ιδέα πότε ή πώς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε; Ναι, καλά το μαντέψατε. Η κανάτα του κρασιού που σας έκαναν δώρο, σχετίζεται με το wine decanting.

Το wine decanting είναι απλώς η διαδικασία, κατά την οποία ρίχνουμε το κρασί από το μπουκάλι του, σε ένα άλλο δοχείο. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη σημασία σε αυτή τη διαδικασία από όσο νομίζετε. Ο λόγος για τον οποίο μεταγγίζετε ένα κρασί είναι για να το αφήσετε να έρθει σε επαφή με οξυγόνο. Το οξυγόνο είναι πολύ ευεργετικό, όταν έρχεται σε επαφή με το κρασί, καθώς ενισχύει τις γεύσεις του και μαλακώνει την οξύτητά του. Όλοι οι τύποι κρασιών μπορούν να υποβληθούν σε decanting. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία το υλικό από το οποίο θα είναι φτιαγμένο το δοχείο. Όλα τα δοχεία θα σας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, από θέμα εμφάνισης, οι γυάλινες κανάτες είναι πιο εντυπωσιακές. Θυμηθείτε ότι στην δοκιμή του κρασιού χρησιμοποιούμε τη γεύση, την όσφρηση και την όρασή μας. Επομένως, μια ωραία εμφάνιση παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο.

Ας δούμε τώρα κάποια tips για ένα επιτυχημένο wine decanting. 

Αν πάρετε ένα κρασί, το οποίο βρισκόταν για καιρό σε οριζόντια θέση, πχ στο κελάρι, ιδανικά θα ήταν καλό να αφήσετε για λίγες μέρες το μπουκάλι σε κάθετη θέση. Με αυτόν τον τρόπο το ίζημα θα έχει χρόνο να μετακινηθεί προς τα κάτω χωρίς να ενσωματωθεί στο κρασί. Αν δεν έχετε τόσο χρόνο ή τόση όρεξη, ακόμη και μερικές ώρες να το αφήσετε θα του κάνει καλό. 

Το decanting επίσης έχει το πλεονέκτημα ότι βοηθά το κρασί να αποβάλλει τους 2 κύριους εχθρούς του, το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρόθειο. Ωστόσο, το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συναντάμε στους αφρώδεις οίνους, υπάρχει επίσης και στα απλά λευκά κρασιά, όπου η παρουσία του συγκεκριμένου αερίου ανυψώνει την γεύση τους, ενώ παράλληλα τους προσφέρει συντηρητικές ιδιότητες. Αυτός είναι ένας λόγος που συχνά το λευκό κρασί δεν υποβάλλεται σε decanting. Όμως, στα περισσότερα κόκκινα, η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα κάνει τη γεύση πιο τανική, κάτι το οποίο δεν είναι πολύ ευχάριστο. 

Το υδρόθειο, από την άλλη, εμφανίζεται μερικές φορές σε κόκκινα κρασιά που έχουν παραχθεί σε αεροστεγείς συνθήκες και σφραγίζονται με πολύ σφιχτά πώματα. Το συναντάμε συχνά στην ποικιλία του Syrah. Αν παρατηρήσετε άρωμα χαλασμένου αυγού ή καμμένου σπίρτου, οφείλεται στο υδρόθειο. Αφήνοντας το κρασί από τριάντα λεπτά έως μια ώρα στην κανάτα, θα βοηθήσει στην απελευθέρωση αυτών των οσμών, επιτρέποντάς σας να επανεκτιμήσετε το κρασί για τις άλλες ποιότητές του. Αν θέλετε να γίνει πιο γρήγορα αυτή η διαδικασία, μπορείτε να στροβίλισετε το κρασί στο ποτήρι, αν και αυτό συνιστάται μόνο για ανθεκτικά κρασιά.

Πολλοί χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση τα καινούργια gadgets, τους εξαεριστήρες κρασιού, αλλά πολλοί ακόμη πιστεύουν ότι η παραδοσιακή μέθοδος λειτουργεί καλύτερα, συν ότι η κομψότητα δεν συγκρίνεται.

Το decanting είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία για τους φίλους του κρασιού. Είναι ένα εργαλείο, που μπορεί να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τις ιδιότητες που μπορείτε να εξάγετε από αυτό το ζωντανό ποτό. 

Πηγή: Vinepair και Winemag

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/02/23/spitika_falafel_me_sos_apo_tachini/