Σπιτικά Φαλάφελ με σως από ταχίνι

Σπιτικά Φαλάφελ με σως από ταχίνι

Ανατολίτικος αέρας πνέει σήμερα στο WineLovers! Όπως υποσχεθήκαμε, η στήλη μας θα περιλαμβάνει και πιο υγιεινές συνταγές, για τους φίλους vegans και vegetarians, αλλά και για εσάς που αγαπάτε την υγιεινή διατροφή. Το σημερινό φαγητό μας έρχεται από την Μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας. Ο λόγος για τα φαλάφελ, τα οποία είναι τηγανητά (ή ψημένα, όπως επιθυμεί ο καθένας) κεφτεδάκια από ρεβύθι και συνήθως σερβίρονται ή μόνα τους ή σε αραβική πίτα με λαχανικά και μια σως. Είναι πολύ υγιεινή και θρεπτική συνταγή, ενώ η γεύση της ξεπερνάει την τελειότητα. Σήμερα, λοιπόν σας προτείνουμε σπιτικά φαλάφελ με σως από ταχίνι!

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

Υλικά για περίπου 30 μικρά φαλάφελ

250 γρ. ρεβύθια

1 μικρό κρεμμύδι

3 ματσάκια μαϊντανό

1 ματσάκι κόλιανδρο

3 σκελίδες σκόρδο

2 κ.γ. κύμινο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. αλεύρι

Υλικά για την σως ταχίνι

200 γρ. Μακεδονικό ταχίνι (περίπου μία κούπα)

200 ml (3/4 κούπας) χλιαρό νερό

2-3 σκελίδες σκόρδο

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα

Μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια

1 κόκκινη πιπεριά

3-4 ραπανάκια

1 αγγούρι

1 ντομάτα

Φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε μία ημέρα πριν. Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-24 ώρες.

Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε στο μούλτι ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση.

Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και αν χρειαστεί σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. 

Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ (λίγο μεγαλύτερα από τα κεφτεδάκια) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξουν.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη σως ταχινιού: βάζουμε σε ένα μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά. Την διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε 3 δάχτυλα παρθένο σησαμέλαιο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει καλά, βάζουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Για το σερβίρισμα, κόβουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρό καρέ.

Βάζουμε 3-4 φαλάφελ πάνω σε μία αραβική πίτα. Περιχύνουμε με σως ταχινιού και μοιράζουμε τα φρέσκα λαχανικά. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.

Με τα vegan φαγητά δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε ένα vegan κρασί! Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα vegan κρασιά εδώ. Συνδυάστε τα φαλάφελ σας με ένα ποτήρι Enotria Λευκό από το κτήμα Δουλουφάκη. Η δροσιστική του γεύση και η φρουτένια επίγευση θα είναι ο τέλειος συνδυασμός για να ισορροπήσει την έντονη γεύση από το ταχίνι.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: Madame Ginger

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/02/18/poies_allages_tha_doume_sto_ellhniko_krasi_to_2021/