Ρεβύθια λεμονάτα με ρύζι και κάρυ

Ρεβύθια λεμονάτα με ρύζι και κάρυ

Τα όσπρια, και συγκεκριμένα τα ρεβύθια, αποτελούν μια από τις βασικές τροφές της μεσογειακής διατροφής. Πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο, είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας. Επίσης, έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι, παρόλο που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος.

Ωστόσο, παρά τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά, ειδικά από τους μικρούς μας φίλους. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μια συνταγή, η οποία κατά τη γνώμη μας, είναι η πιο νόστιμη επιλογή για να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Αν είστε vegetarian, ή ακόμη και vegan, σας προτείνουμε αυτή τη συνταγή ανεπιφύλακτα!

Σήμερα, λοιπόν, το μενού έχει ρεβύθια λεμονάτα με ρύζι και κάρυ. 

Χρόνος Προετοιμασίας: 24 ώρες 

Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά για 4-6 μερίδες:

400 γρ. ρεβύθια

100 γρ. καστανό ρύζι ή ό,τι άλλο θέλετε

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

150 ml Λευκό κρασί (προαιρετικά)

2 γεμάτες κ.σ. μουστάρδα απλή

2 γεμάτες κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ελαιόλαδο

λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι, κάρυ, κύμινο

2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια για 12-24 ώρες σε αλατισμένο νερό.

Βράζουμε, ξαφρίζουμε και αλλάζουμε το νερό 1-2 φορές (εάν χρειάζεται και το επιθυμείτε).

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.

Όταν ολοκληρωθεί η αλλαγή των νερών, αφήνουμε τα ρεβύθια στο σουρωτήρι.

Τοποθετούμε 1-2 κ.σ ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με όλα τα μπαχαρικά, καθώς και τη δάφνη.

Αλατίζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα λεπτό ακόμη (μέχρι να μυρίσει το σκόρδο).

Σβήνουμε με το κρασί και τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα ρεβύθια, το ρύζι, τη μουστάρδα και βραστό νερό ανάλογο της ποσότητας ρυζιού (σε μια κούπα ρύζι, βάζουμε 2 κούπες νερό).

Μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά (ή όσο χρειαστεί).

Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό.

Σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κάρυ.

Συνδυάστε το με ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο από το Κτήμα Ρεπάνη.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

Αν χρησιμοποιήσετε λευκό ρύζι ή κινόα, δε θα το βάλετε από την αρχή, αλλά λίγο πριν να είναι έτοιμα τα ρεβίθια.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: Miss Healthy Living

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/01/14/10_tips_gia_na_ftiaxnete_cocktails_sto_spiti/