10 tips για να φτιάχνετε cocktails στο σπίτι

10 tips για να φτιάχνετε cocktails στο σπίτι

Βλέποντας τις ημερομηνίες επαναλειτουργίας των μπαρ να απομακρύνονται όλο και περισσότερο, η κατανάλωση αλκοόλ περιορίζεται στις επιλογές που προσφέρουν τα σουπερμάρκετ και οι κάβες. Σε πολλούς όμως έχουν λείψει τα αγαπημένα cocktails, τα οποία δεν προσφέρονται, παρά μόνο από τα καταστήματα που κάνουν παράδοση κατ’ οίκον. Εμείς, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη σας, σας δίνουμε 10 tips για να φτιάχνετε υπέροχα cocktails στο σπίτι!

1. Προετοιμασία

Η προετοιμασία είναι σημαντική για να έχει επιτυχία το εγχείρημα. Η παρασκευή και κατανάλωση cocktails πρέπει να είναι μια διασκεδαστική και χαλαρωτική εμπειρία. Γι’ αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο να σκεφτείτε τα συστατικά που χρειάζεστε εκ των προτέρων, για να αποφύγετε τυχόν βιασύνη την τελευταία στιγμή.

2. Σιρόπι Ζάχαρης

Ένα από τα βασικά συστατικά πολλών cocktails είναι το σιρόπι ζάχαρης, το οποίο μπορείτε να έχετε ετοιμάσει εκ των προτέρων. Εμείς, σας προτείνουμε αυτή την απλή και εύκολη συνταγή για σιρόπι ζάχαρης:

Προσθέστε 200 γραμμάρια λευκής ζάχαρης σε 200 ml βραστό νερό.

Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το υγρό είναι διαυγές.

Όταν είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει. Το σιρόπι διατηρείται σε σφραγισμένη φιάλη στο ψυγείο έως και ένα μήνα.

3. Βρείτε την ισορροπία

Αν αναμίξετε χυμό λεμονιού 50-50 με σιρόπι ζάχαρης, θα πρέπει να έχετε μια μέση ισορροπημένη γλυκόξινη γεύση. Ωστόσο, κάθε ουρανίσκος είναι διαφορετικός.

Για να βρείτε το δικό σας σημείο ισορροπίας, μπορείτε να κάνετε δοκιμές φτιάχνοντας σπιτική λεμονάδα. Ο συγκεκριμένος χυμός έχει αρκετό όξινο στοιχείο και η αντοχή στην όξινη γεύση είναι πολύ υποκειμενική. Επομένως είναι το κατάλληλο ποτό, για να πειραματιστείτε. Ανακατέψτε 15 ml φρέσκο ​​χυμό λεμονιού με 15 ml σιρόπι και στη συνέχεια αραιώστε το μείγμα με έως 90 ml νερό. Αν το ποτό σας φαίνεται πολύ γλυκό ή ξινό, ρυθμίστε προσθέτοντας λίγο περισσότερο χυμό ή σιρόπι, μέχρι να φτάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, μπορείτε να προσαρμόσετε οποιαδήποτε συνταγή cocktail, ώστε να ταιριάζει στα γούστα σας.

4. Πάγος

Ο πάγος είναι ίσως το βασικότερο συστατικό ενός cocktail και συχνά, είναι το συστατικό, το οποίο οι περισσότεροι παραβλέπουν. Συγκεντρώνοντας τα υλικά για τα cocktails, επικεντρωνόμαστε στα πιο σύνθετα από αυτά και μπορεί να ξεχάσουμε τα απλά. Αν το να αγοράσετε πάγο από ένα κατάστημα δεν είναι επιλογή τη δεδομένη στιγμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παγάκια που έχετε στο σπίτι, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα τελειώσουν. 

Αν φτιάξετε πάγο στο σπίτι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε παγοθήκες σιλικόνης με καπάκι, για να αποτρέψετε να απορροφήσουν δυσάρεστες οσμές. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένετε τις παγοθήκες σας μετά από κάθε χρήση.

5. Συστατικά ποιότητας

Όταν πρόκειται για φαγητό και ποτό, η ποιότητα των υλικών έχει μεγάλο αντίκτυπο στην γεύση και την επιτυχία της παρασκευής. Επομένως, όταν είναι εφικτό, να αναζητάτε τα καλύτερης ποιότητας ποτά, τα πιο φρέσκα βότανα και τους καλύτερους χυμούς, που μπορείτε να αποκτήσετε. Η διαφορά στη γεύση μεταξύ φρέσκου και συμπυκνωμένου χυμού, για παράδειγμα, αξίζει περισσότερο από το μικρό επιπλέον κόστος.

6. Ποτήρι σερβιρίσματος

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα ποτήρια για να σερβίρετε τα ποτά σας. Είναι γνωστό ότι, στα ποτά και ειδικά στα cocktail, είναι σημαντικό το είδος του ποτηριού που θα σερβιριστούν, ώστε να διατηρούνται στην επιθυμητή θερμοκρασία και να μην αλλοιώνονται η γεύση και τα αρώματα. Ασφαλώς, μπορείτε να πιείτε ένα μαρτίνι σε κούπα ή σε ένα οποιοδήποτε ποτήρι, αλλά έτσι χάνετε πολλά στοιχεία της γευστικής εμπειρίας του. Επιπλέον, δίνει την αίσθηση ότι πίνετε πραγματικά σε ένα μπαρ.

7. Μάθετε τα κλασικά

Εάν μπορείτε να φτιάξετε ένα Whiskey Sour, τότε μπορείτε να φτιάξετε και ένα Daiquiri. Εάν φτιάχνετε ένα πολύ καλό Negroni, μπορείτε να απογειώσετε ένα Boulevardier. Μόλις κατακτήσετε το Manhattan, πειραματιστείτε με το Μπρούκλιν στο δρόμο σας προς το Martinez. Μόλις εξοικειωθείτε με τα βασικά cocktail, οι δυνατότητες θα είναι αμέτρητες!

8. Punch

Το punch είναι ένα από τα κλασικά ποτά σε κάθε πάρτι και συγκέντρωση, ωστόσο μπορείτε να το απολαύσετε και στο σπίτι. Επειδή είναι χρονοβόρα διαδικασία, μπορείτε, στον ελεύθερο χρόνος σας, να το φτιάξετε εκ των προτέρων – ένα παλιό τέχνασμα του bartending από τον 19ο αιώνα. Το διατηρείτε στο ψυγείο σε ένα δοχείο, έτοιμο για κατανάλωση την ίδια μέρα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Εάν έχετε τις σωστές δοσολογίες, θα είναι σίγουρη επιτυχία. Εάν επιθυμείτε ένα αφρώδες συστατικό στο punch σας, όπως η σαμπάνια, σας προτείνουμε να μην το συμπεριλάβετε στο προπαρασκευασμένο μείγμα, αλλά να το προσθέτετε στο ποτήρι σας λίγο πριν το σερβίρετε.

Αν ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή για punch, δεν θα αποτύχετε:

1 κούπα φρέσκο χυμό λάιμ ή λεμόνι

2 κούπες σιρόπι ζάχαρης 

3 κούπες αλκοόλ (ρούμι, βότκα, τζιν, σαμπάνια, κρασί) 

4 κούπες χυμών φρούτων

Φυσικά, πάντα υπάρχει η επιλογή να φτιάξετε punch χωρίς αλκοόλ. Τροποποιείτε τις ποσότητες και τις αναλογίες, όπως επιθυμείτε. Επίσης, μην φοβηθείτε τα ζεστά μπαχαρικά, όπως κανέλα, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, γιατί πραγματικά θα απογειώσουν το μείγμα σας. Αν δεν διαθέτετε αυτά τα μπαχαρικά, μερικές σταγόνες Angostura bitters θα κάνουν τη δουλειά.

9. Γίνετε δημιουργικοί

Πάντα υπάρχουν στο σπίτι υλικά, που είναι σε τόσο μικρή ποσότητα, ώστε δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εύκολα. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού, η οποία δεν αρκεί για ένα ποτήρι κρασί. Δοκιμάστε να το ρίξετε πάνω από το Whisky Sour και τότε θα έχετε ένα υπέροχο New York Sour! Έχετε κάποιο μείγμα μπαχαρικών στην κουζίνα που δεν χρησιμοποιείτε; Δοκιμάστε να αναμίξετε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού στο σιρόπι σας, καθώς κρυώνει, για να δώσετε άλλη διάσταση στο επόμενο κοκτέιλ σας. Επιπλέον, τα εποχικά φρέσκα βότανα κάνουν μια υπέροχη αρωματική γαρνιτούρα. Μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Δεν ξέρετε τι μπορεί να ανακαλύψετε!

10. Κρατήστε σημειώσεις 

Τώρα λοιπόν, έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσετε υπέροχα cocktail στο σπίτι, που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας μέχρι την επαναλειτουργία των μπαρ. Ωστόσο, η πιο σημαντική συμβουλή μας για τη δημιουργία cocktails, είναι καθώς φτιάχνετε την συνταγή, να κρατάτε σημειώσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο να θυμάστε τι υλικά και τι δοσολογίες χρησιμοποιήσατε σε ένα cocktail, ειδικά αν πειραματιζόσασταν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ανατρέξετε στη συνταγή σας, όταν θέλετε να ξαναφτιάξετε εκείνο το τέλειο κοκτέιλ την επόμενη μέρα!

Αν, τελικά, όλα αυτά σας φαίνονται πολύ κουραστικά, μπορείτε πάντα, να αναζητήσετε τα cocktail bars που παραδίδουν κατ’ οίκον. Εξάλλου, κάποιες φορές είναι ωραίο απλά να καθίσετε, να χαλαρώσετε και να αφήσετε τους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους.

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/01/12/pos_i_pandimia_epirease_ta_oinopoieia_stis_perioxes_tis_evropis_kai_tis_afrikis/