Σίκινος: το νησί του κρασιού!

Σίκινος: το νησί του κρασιού!

Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν από την Αργοναυτική εκστρατεία όταν οι γυναίκες στη Λήμνο από δίψα για εκδίκηση σχεδίασαν και σκότωσαν μια νύχτα στο κρεβάτι όλους του άντρες νησιού γιατί τις είχαν αρνηθεί κι έσμιγαν ερωτικά με γυναίκες που είχαν φέρει από την αντικρινή Θράκη κάνοντας επιδρομές.

Και δε σκότωσαν μόνο τους άντρες μαζί με τις ερωμένες τους, μα κι όλα τα αρσενικά παιδιά, γιατί φοβήθηκαν πως, σαν θα μεγάλωναν, θα εκδικούνταν για το θάνατο των πατέρων τους.

Μόνη απ’ όλες η Υψιπύλη λυπήθηκε το γέροντα πατέρα της, τον Θόαντα, που ήταν ο βασιλιάς της χώρας. Τον έβαλε σε μια κιβωτό και τον έριξε στη θάλασσα για να τον γλιτώσει. Κι έτσι τον έσωσαν οι ψαράδες στην Οινόη, το νησί που ονομάστηκε Σίκινος από το γιο που γέννησε η ναϊάδα νύμφη Οινόη σαν έγινε γυναίκα του Θόαντα.

Το μύθο αναφέρει ο επικός ποιητής και διευθυντής της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης επί Πτολεμαίου του Ευεργέτου, Απολλώνιος ο Ρόδιος (295-215 π.Χ.), στο έργο του Αργοναυτικά. Η Σίκινος όμως, δεν είναι μύθος αλλά ένα νησί που φημίζεται για την απλότητα της ομορφιά του αλλά και τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού!

Σίκινος: το νησί του κρασιού!

Κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων, η Σίκινος ήταν γνωστή ως Οινόη λόγω των γευστικών κρασιών της. Η φιλοξενία των κατοίκων του νησιού, οι παλιές ιστορίες για τα αρχαία κρασιά της Σικίνου, το ευωδιαστό μέλι, το έθιμο των «πανηγυράδων», τα μαγευτικά μπαλκόνια (Παναγιά Παντοχαρά, λόφος Αγίας Μαρίνας) που έχουν θέα το απέραντο μπλε του Αιγαίου, τα φανταστικά μονοπάτια για περπάτημα και οι αμμώδεις παραλίες συνδυάζονται με τις τοπικές ποικιλίες κρασιού και σας υπόσχονται μοναδικές καλοκαιρινές εμπειρίες.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το οινοποιείο του Μάναλη που είναι ανοιχτό στο κοινό και να δείτε είκοσι στρέμματα οικολογικών αμπελώνων απ΄όπου παράγονται 3,000 μπουκάλια κρασί το χρόνο. Θα έχετε, επίσης, την ευκαιρία να συμμετέχετε σε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας των τοπικών ποικιλιών, τις οποίες θα απολαύσετε στο μπαλκόνι του εστιατορίου που προσφέρει μια πανοραμική θέα των Κυκλαδίτικων νησιών!

Οινοδοκιμές….

Οι 4 ετικέτες κρασιών που παράγει το Οινοποιείο Μάναλη είναι:

Το SIKOINOS Λευκό: Από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αιδάνι και Μονεμβασιά.
Το SIKOINOS Ροζέ: Από τις ποικιλίες Μαυροτράγανο και Αιδάνι.
Το SIKOINOS Ερυθρό: Από τις ποικιλίες Μαυροτράγανο και Λημνιό.
Το ΛΙΟΣΑΤΟ: Από τις ντόπιες ποικιλίες.

Το ξέρατε ότι…

Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής πλευράς της Σικίνου συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 λόγω της μοναδικής μορφολογίας και σπάνιας χλωρίδας του.

Το ασβέστωμα των εκκλησιών, των δρόμων και των πλατειών είναι απαραίτητο πριν από κάθε θρησκευτική γιορτή.

Πηγή φωτογραφίας: discovergreece.com