Κρασιά από τα νησιά

Κρασιά από τα νησιά

Ο τόπος μας έχει μακρά παράδοση στην οινοπαραγωγή, από την ξηρά ως την θάλασσα. Συχνά έχουμε αναφερθεί στα κρασιά του τόπου μας, αλλά περισσότερο έχουμε εστιάσει στις χερσαίες οινοπαραγωγικές περιοχές. Ωστόσο, τα νησιά μας έχουν επιδείξει μεγάλη οινοπαραγωγική δεινότητα, με αρκετές παγκόσμια βραβευμένες ποικιλίες και ετικέτες. Θα ταξιδέψουμε στα νησιά του τόπου μας και θα αναφερθούμε στα τοπικά οινοποιεία και τα κρασιά τους, με την ελπίδα να μπορέσουμε να τα επισκεφτούμε από κοντά το καλοκαίρι. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις ετικέτες που παράγονται στα νησιά μας.

Σαντορίνη

Σαντορίνη, Ασύρτικο, Κτήμα Αργυρού, 2019, Ξηρός, Λευκός

Το Κτήμα Αργυρού είναι ένα από τα κορυφαία όχι μόνο της Σαντορίνης, αλλά όλης της Ευρώπης, με παράδοση αιώνα στην καλλιέργεια και οινοποίηση του Ασύρτικου. Το Ασύρτικο του Αργυρού είναι μια «ήρεμη» δύναμη ανάμεσα στα Ασύρτικα του νησιού, με εξαιρετική ισορροπία και μια εντυπωσιακή, αλλά και εξαιρετικά ευχάριστη οξύτητα που σαν επίγευση δεν λέει να τελειώσει. Πολλά και εντυπωσιακά τα βραβεία του, και η αναγνώρισή του στο εξωτερικό, υπόσχονται μια θαυμαστή πορεία στην προσπάθεια για εντονότερη εξωστρέφεια του κτήματος.

Με ανοιχτό κίτρινο, λαμπερό χρώμα και πράσινες ανταύγειες, υποδειγματική για Ασύρτικο διακριτική αρωματική σύνθεση και έντονη, τραγανή και δροσιστική οξύτητα, η Σαντορίνη του Αργυρού είναι υπόδειγμα οινοποίησης και ένα από τα κορυφαία Ασύρτικα του νησιού.

https://www.houseofwine.gr/how/santorini-assyrtiko-argyros.html

Τήνος

Clos Stegasta, Μαυροτράγανο, 2018, Ξηρός, Κόκκινος

100% Μαυροτράγανο από του αμπελώνα Clos Stegasta. Ζύμωση με ολόκληρα τσαμπιά και άσπαστες ρώγες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια με γηγενείς ζύμες απομονωμένες εργαστηριακά από τους αμπελώνες. Το κρασί ωριμάζει για περίπου ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων, το 20% των οποίων είναι καινούργια. 

Ένα σαγηνευτικό κρασί με πληθώρα αρωμάτων. Ρίγανη και βιολέτες ‘τυλιγμένες’ γύρω από έναν πυρήνα μαύρων κερασιών, πράσινου πιπεριού και καβουρδισμένου εσπρέσο. Το στόμα ολοκληρωμένο με τις βελούδινες τανίνες να οδηγούν σε ένα πολύπλοκο γευστικό τελείωμα. Γοητευτικό κρασί, μαλακής υφής χωρίς γωνίες. Νόστιμο από το ξεκίνημα του, βελτιώνεται ακόμα περισσότερο με την παλαίωση στη φιάλη.

https://toinos.com/el/the-wine-collection-2/#wine-581

Κεφαλονιά

Gentilini, Ρομπόλα, Gentilini Κοσμετάτος, 2020, Ξηρός, Λευκός

Η Ρομπόλα, η ποικιλία-σημαία της Κεφαλονιάς, στην καλύτερή της έκφραση από ένα οινοποιείο, που καταβάλει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικές προσπάθειες για να καθιερώσει την ποικιλία ανάμεσα στις δημοφιλέστερες, όπως της αξίζει. Η ετικέτα αυτή προκύπτει από σταφύλια, που καλλιεργούνται σε μερικά από τα κορυφαία αμπελοτόπια της ζώνης. Αν δεν είστε ήδη φαν της Ρομπόλας της Κεφαλονιάς, με αυτό το κρασί σίγουρα θα γίνετε!

Χρώμα ανοιχτό λεμονοπράσινο, Φρέσκα λεμονάτα αρώματα, τονισμένη οξύτητα και γαργαλιστική ορυκτότητα συνθέτουν την όμορφη εικόνα ενός απολαυστικού λευκού κρασιού που ταιριάζει τέλεια με τα θαλασσινά και τα ψάρια.

https://www.houseofwine.gr/how/gentilini-robola.html

Ικαρία

Afianes, Μπεγλέρι, Οινοποιείο Αφιανές, Αφρώδης, Λευκός 

Αναβιώνοντας τεχνικές οινοποίησης από την αρχαιότητα και συνδυάζοντάς τες με σύγχρονες πρακτικές, το οινοποιείο Αφιανές έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή και διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά κρασιών. Συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα της οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών και εφαρμόζει διαδικασίες οινοποίησης που στόχο έχουν τη μεταφορά στο κρασί, όσο γίνεται περισσότερων πρωτογενών στοιχείων του σταφυλιού. Οι ποικιλίες που αξιοποιούνται είναι δύο τοπικές, το Φωκιανό και το Μπεγλέρι.Το σταφύλι δίνει τσαμπιά αραιά, με ρόγες μετρίου μεγέθους.

Έντονο χρυσαφί με μακράς διάρκειας φυσαλίδες, που διαρκούν έως και 90 λεπτά. Πληθώρα αρωμάτων και γευστικών «αποχρώσεων», λόγω της υποθαλάσσιας ζύμωσης και ωρίμανσης. Πολυδιάστατο και κρεμώδες, με μακράς διάρκειας πολύπλοκη επίγευση. Ο τέλειος συνδυασμός με κοχύλια St. Jacques, φρέσκα στρείδια και χτένια με φρέσκο λεμόνι.

https://afianeswines.gr/

Λήμνος

Μοσχάτος Λήμνου, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Limnos Wines, 2017, Γλυκύς, Λευκός

Το μοναδικό κλίμα του Αιγαίου και το ηφαιστειογενές έδαφος της Λήμνου, δίνουν στην αρωματική ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξανδρείας ένα ξεχωριστό χαρακτήρα που αποτυπώνεται σε αυτό το φημισμένο και με πανελλήνια μοναδικότητα γλυκό κρασί του νησιού.

Χρυσοκίτρινο και λαμπερό χρώμα. Έντονο άρωμα σταφυλιού με φρουτώδεις προεκτάσεις εσπεριδοειδών, κομψά αρώματα κονφί νεράντζι, και γλυκού βερίκοκου. Γεύση υπερώριμων φρούτων, μελιού και αποξηραμένα φρούτα με μακρά επίγευση και καλή διάρκεια. Στόμα μεσαίου όγκου και γευστική κομψότητα, χάρη σε μια ελαφρά πικρίλα φλούδας εσπεριδοειδούς που ισορροπεί τη γλυκύτητα, παρά την ελαφρά έλλειψη οξύτητας.

https://www.limnoswines.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8a%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b1/

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/04/23/ratatouille_to_apolito_kalokairino_fagito/