Το γεγονός ότι διανύουμε τις τελευταίες μέρες των γιορτών δεν σημαίνει ότι σταματάει η περίοδος ανταλλαγής δώρων. Η καλύτερη συντροφιά για ένα ποτήρι κρασί είναι ένα καλό βιβλίο. Στους Wine Lovers λοιπόν κατά τη γνώμη μας, ένα βιβλίο για το κρασί είναι ένα πολύ ωραίο και συναισθηματικό δώρο. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα βιβλία για το κρασί και τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα για τους λάτρεις του κρασιού.
Οινολογία,από το σταφύλι στο κρασί, Αργύρης Ν. Τσακίρης
Η «Οινολογία, από το σταφύλι στο κρασί» στην όγδοη έκδοσή της, που αναθεωρήθηκε και συμπληρώθηκε με νέα θέματα και νεότερα δεδομένα, όπως αυτά προέκυψαν κατά την τελευταία δεκαετία, δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς ο οινολόγος και ο οινοποιός μπορούν να μεταχειριστούν το σταφύλι και να επεξεργαστούν το κρασί , ώστε αυτό να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Το βιβλίο αυτό, σε κάθε περίπτωση, δίνει τις επιστημονικές βάσεις που είναι απαραίτητες ώστε να γίνουν κατανοητά τα όρια της ερμηνείας αλλά και της αβεβαιότητας που κρύβει κάθε οινολογική πρακτική. https://www.public.gr/product/books/greek-books/family-home/wine-and-spirits/oinologia/prod463956/
Το βιβλίο του κρασιού, Συλλογικό έργο των Γιώργος Βέκιος, Διονύσης Κούκης, Αργύρης Ν. Τσακίρης
Έχοντας κρίνει ένα κρασί και έχοντάς το κατατάξει ποιοτικά, το πιο λεπτό σημείο είναι ο αρμονικός του συνδυασμός με το φαγητό. Εκεί, πάνω στο τραπέζι, δίπλα σ’ ένα καλομαγειρεμένο πιάτο, το καλό κρασί βρίσκει την τελείωσή του και την πλήρη δικαίωση. Γύρω από ένα τέτοιο τραπέζι, όπου η αρμονία της γνώσης δημιουργεί την αρμονία των γεύσεων, οι άνθρωποι έρχονται «εις οίνου κοινωνίαν», μέσα σε ατμόσφαιρα σωματικής και ψυχικής ανάτασης. Ο αυστηρός και φιλόδοξος στόχος αυτού του βιβλίου είναι να βάλει ένα μικρό λιθαράκι γνώσης και να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, αναζητώντας τρόπους ζωής που χαρακτηρίζονται από ποιότητα, πολιτιστικό περιεχόμενο και επικοινωνία. https://www.public.gr/product/books/greek-books/family-home/wine-and-spirits/to-biblio-toy-krasioy/prod2030205pp/
Κάνω το δικό μου κρασί, Αργύρης Ν. Τσακίρης
Στο μικρό αυτό βιβλίο θα βρείτε τα στοιχεία που χρειάζονται για να κάνετε κρασί σε βαρέλι με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται καταρχήν στους ανθρώπους, που θέλουν το καθημερινό κρασί τους με το μικρότερο κόστος. Σε αυτή την περίπτωση, οι απαιτήσεις είναι μικρές και το βαρέλι παίζει τον απλό ρόλο του δοχείου οινοποίησης και διαφύλαξης του κρασιού. Όμως, γίνεται και μια προσπάθεια να προσεγγιστεί η οινοποίηση για την παραγωγή κρασιών ποιότητας με τη βοήθεια του βαρελιού. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δρύινο βαρέλι ως το μοναδικό μέσο για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. https://www.public.gr/product/books/greek-books/family-home/wine-and-spirits/kano-to-diko-moy-krasi/prod256511/
Οικολογικό κρασί και βιολογική καλλιέργεια αμπέλου, Παναγιώτης Λ. Τσέτουρας
Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε βήμα-βήμα οδηγίες για την παραγωγή εύγευστου και υψηλής ποιότητας κρασιού, χωρίς χημικά και επιβλαβή πρόσθετα. Θα ανακαλύψετε πολλά μικρά μυστικά για κάθε στάδιο παραγωγής του κρασιού, από την επιλογή του μούστου και του δοχείου φύλαξης, μέχρι την οινοποίηση και την εμφιάλωση, που θα σας εξασφαλίσουν άριστο αποτέλεσμα! Εξετάζονται οι κανονισμοί βιολογικής οινοποίησης, ο εξοπλισμός οινοποίησης, η φυτοπροστασία της βιοκαλλιέργειας, η λευκή και ερυθρή οινοποίηση, καθώς και οι ασθένειες και αλλοιώσεις των κρασιών. Σε ειδικό παράρτημα περιγράφονται οι απαραίτητες μετρήσεις – αναλύσεις στο μούστο και στο κρασί. Ο αναγνώστης θα βρει επίσης ξενόγλωσση και ελληνική βιβλιογραφία, ειδικό “γλωσσάρι του κρασιού”, καθώς και τις κυριότερες προσβολές στο αμπέλι σε φωτογραφίες. https://www.public.gr/product/books/greek-books/family-home/wine-and-spirits/oikologiko-krasi-kai-biologiki-kalliergeia-ampeloy/prod246547/
Η τέχνη της Αμπελουργίας Αμπέλι Οινοποιίας, Παναγιώτης Λ. Τσέτουρας
Βασισμένος στην ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητές της, ο πρακτικός αυτός οδηγός παρουσιάζει με απλό τρόπο όλες τις γνώσεις και τις τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας για την παραγωγή άριστων αμπελουργικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε για την εγκατάσταση του αμπελώνα και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, το κλάδεμα, το πότισμα, τη λίπανση, τη φυτοπροστασία, τους εχθρούς και τις ασθένειες. Απευθύνεται σε αμπελουργούς, οινοποιούς αλλά και σε κάθε οινόφιλο που επιθυμεί να γνωρίσει τα «μυστικά» της αμπελουργικής τέχνης στην πράξη. https://www.politeianet.gr/books/9789603517856-tsetouras-l-panagiotis-stamoulis-i-techni-tis-ampelourgias-191799
Πως να «σκοτώσετε» τον Sommelier σας, Σωτηρία Ι. Στρατή
Ένας μικρός Οδηγός – Βοηθός για όσους θα ήθελαν να μάθουν εύκολα και γρήγορα πώς να διαλέγουν το κατάλληλο κρασί για τους ίδιους και το γεύμα τους. Χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουν τυφλά οδηγίες, αλλά αποκτώντας κριτική σκέψη και γεύση να μπορούν να δοκιμάζουν και να ικανοποιούν τις γευστικές τους προσδοκίες. Βάλτε το λοιπόν στην τσέπη σας και ξεκινήστε την περιπέτεια στον απέραντο κόσμο του κρασιού… https://www.politeianet.gr/books/9789604562336-strati-i-sotiria-ziti-pos-na-skotosete-ton-sommelier-sas-64666
Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/12/23/kremmidosoupa_me_sfendamo_kai_kaseri_sochou/