Μανιταροπιτάκια με σκόρδο και δεντρολίβανο

Μανιταροπιτάκια με σκόρδο και δεντρολίβανο

Καινούργιος μήνας, καινούργιες συνταγές και είπαμε να ξεκινήσουμε με κάτι απλό και γευστικό. Πολλοί ίσως διαφωνήσετε στο πόσο απλό είναι να φτιάξετε ζύμη, γέμιση και να τα συναρμολογήσετε, όμως εμείς επιμένουμε ότι η συνταγή είναι εύκολη και θα αποζημιώσει το χρόνο σας. Ξεκινάμε λοιπόν τις συνταγές του Φεβρουαρίου με μανιταροπιτάκια με σκόρδο και δεντρολίβανο!

Χρόνος Προετοιμασίας: 45-60 λεπτά 

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά 

Υλικά για 30 μανιταροπιτάκια

Για την ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. αλάτι 

5 κ.σ. ελαιόλαδο 

5 κ.σ. νερό 

2 κ.σ. λευκό κρασί 

ή 1 πακέτο φύλλο κουρού, αν χρησιμοποιήσετε το έτοιμο

1 αυγό χτυπημένο για να αλείψετε τα μανιταροπιτάκια

λευκό ή μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα

Για την γέμιση 

250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρά και ψιλοκομμένα (περί το 1-1,5 εκ.) ή 1 κ.σ. αποξηραμένα πορτσίνι ή μείγμα από άγρια μανιτάρια 

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο 

250 γρ. ανθότυρο Κρήτης 

1-2 σκ. σκόρδο (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε τη μυρωδια του), πολύ ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες 

2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, τα φύλλα ψιλοκομμένα

40 ml λευκό κρασί

1 αυγό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε τη ζύμη μας. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Το μείγμα δεν θα ομογενοποιηθεί εντελώς, αλλά είναι φυσιολογικό. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και αρχίζουμε να τη δουλεύουμε με τα χέρια για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει σφιχτή και όχι πολύ λεία. Αν χρειαστεί στο πλάσιμο, προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό.

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και την ξαναβάζουμε στο μπολ. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί, όση ώρα φτιάχνουμε τη γέμιση για τα μανιταροπιτάκια

Συνεχίζουμε με τη γέμιση. 

Αν χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα μανιτάρια, τα βάζετε σε 100 ml καυτό νερό για 20 λεπτά. Έπειτα, τα σουρώνετε και τα ψιλοκόβετε.

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο για να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, να είναι μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι και το μισό δεντρολίβανο. Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, διορθώνουμε στο αλάτι και το πιπέρι.

Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει. Προσθέτουμε το ανθότυρο και το θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι, ρίχνουμε το αυγό και το υπόλοιπο δεντρολίβανο και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση με ένα κουτάλι. 

Ήρθε η ώρα της συναρμολόγησης. 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και πλάθουμε δυο μακρόστενα μπαστούνια. Κόβουμε κάθε μπαστούνι σε 2 μέρη.

Ανοίγουμε και απλώνουμε καλά το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε σχήμα που να μοιάζει με παραλληλόγραμμο, πλάτους περί τα 6-7 εκ. Με αυτό θα βγουν 2 μανιταροπιτάκια.

Τοποθετούμε στην κορυφή του φύλλου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τα διπλώνουμε σε τριγωνάκια. Πιέζουμε με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά μας τις άκρες και κλείνουμε τα πιτάκια. 

Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία διπλώματος, αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κουρού. Κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 5,5-6 εκ. και πιέζουμε λίγο με τον πλάστη ή τα δάχτυλα για να απλωθεί στα 6,5-7 εκ. και να λεπτύνει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο ή ακόμη καλύτερα στρώνουμε μια λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα μανιταροπιτάκια κοντά το ένα στο άλλο. Μην φοβηθείτε ότι όταν φουσκώσουν θα κολλήσουν μεταξύ τους. 

Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το ελαφρώς χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σημειώσεις για την συνταγή: 

  • Το ανθότυρο είναι ανάλατο τυρί. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ή όποιο άλλο λευκό τυρί προτιμάτε. Απλά να προσέξετε το αλάτι.
  • Εάν θέλετε η γέμιση να είναι ιδιαίτερα ζουμερή μπορείτε να προσθέσετε 150 ml μπεσαμέλ.
  • Η έτοιμη ζύμη ψήνεται πιο γρήγορα. Ελέγξτε την στα 20-25 λεπτά.

Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ένα ντιπ γιαουρτιού αρωματισμένο με δυόσμο ή άνηθο το οποίο δροσίζει υπέροχα τον spicy χαρακτήρα του σκόρδου και δίνει την τέλεια ισορροπία.

Τα μανιταροπιτάκια μαζί με το ντιπ γιαουρτιού θα είναι ο τέλειος συνδυασμός με ένα ποτήρι «Αμέθυστος» από το Κτήμα Λαζαρίδη 

Καλή απόλαυση!

Πηγή: Pandespani

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/02/02/oinognosia_ola_osa_prepei_na_gnorizete/