Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στους συνδυασμούς κρασιών και τυριών, τα πικάντικα και ροκφόρ τυριά ταιριάζουν αρμονικά με γλυκά κρασιά. Οπότε, για σήμερα, σας έχουμε μια δροσερή, καλοκαιρινή σαλάτα με αχλάδι και ροκφόρ και επιδόρπιο κρασί Port.
Σαλάτα με αχλάδι και ροκφόρ
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
1 μαρούλι κομμένο σε μπουκιές 3 αχλάδια – χωρίς φλούδα, ψιλοκομμένα
142 γρ. τυρί Ροκφόρ, θρυμματισμένο
1 αβοκάντο – ξεφλουδισμένο, χωρίς το κουκούτσι, κομμένο σε κύβους
1/2 φλιτζάνι χλωρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι πεκάν
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού λευκή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού παρασκευασμένη μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
φρέσκο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες Μαγειρέματος
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη μαζί με τα πεκάν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει τα πεκάν. Ύστερα τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε ειδικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, τα σπάμε σε κομμάτια.
- Για το dressing, αναμειγνύουμε το λάδι, το ξύδι, τα 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, τη μουστάρδα, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος, βάζουμε σε στρώσεις το μαρούλι, τα αχλάδια, το ροκφόρ, το αβοκάντο και τα κρεμμύδια. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το dressing, πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα πεκάν και σερβίρουμε.
Συνδυάζουμε με ένα ποτήρι επιδόρπιο κρασί Port που θα απογειώσει τη γεύση του πιάτου μας!