Είστε στο δρόμο για να δημιουργήσετε τη δική σας συλλογή; Εμείς θα σας βοηθήσουμε να συνθέσετε το κελάρι των ονείρων σας.
Καταρχήν, προτού ξεκινήσουμε με την Στρατηγική της Γευσιγνωσίας, τα δύο πρώτα θέματα που χρειάζεται να σκεφθείτε είναι ο τρόπος ζωής σας και φυσικά, το κόστος.
Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να εξετάσετε πώς, ρεαλιστικά, θα απολαύσετε καλύτερα τα κρασιά σας. Δεν έχει νόημα να αποθηκεύετε φιάλες κρασιών αξίας 100 ευρώ, εάν στο μέλλον δεν προβλέπονται οι ανάλογες περιστάσεις για να τα σερβίρετε. Τα πολύτιμα κρασιά συχνά εγκαταλείπονται στα κελάρια, καθώς οι συλλέκτες τους περιμένουν εξαιρετικές περιστάσεις που ποτέ δεν φτάνουν. Η κατανόηση των συνηθειών και των προτιμήσεών σας για την κατανάλωση κρασιού θα σας εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και τελικά θα σας ανταμείψει με μια συλλογή που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε εσάς.
Η Στρατηγική της Γευσιγνωσίας
Ένα κελάρι γευσιγνωσίας περιλαμβάνει κρασιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκριτικές γευστικές δοκιμές. Επιλέξτε μερικά κρασιά που μπορούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις σας για αυτό που αγαπάτε και άλλα που πιστεύετε ότι θα επεκτείνουν τους ορίζοντές σας.
Ακολουθούν μερικές προσεγγίσεις για συγκριτικές γευστικές δοκιμές που είναι τόσο διδακτικές όσο είναι και ευχάριστες.
Η κάθετη προσέγγιση
Η κάθετη προσέγγιση εξετάζει ένα κτήμα ή έναν παραγωγό μέσω πολλαπλών ποικιλιών. Συγκεντρώστε από τέσσερις έως δέκα ποικιλίες του ίδιου κρασιού – όπως το Μπορντό, το Cabernet της Καλιφόρνια ή το Barolo – και δείτε πώς συγκρίνονται.
Η οριζόντια προσέγγιση
Η οριζόντια προσέγγιση εξετάζει έναν τύπο κρασιού – ίδιας γενικά ποικιλίας – από πολλούς παραγωγούς. Δοκιμάστε το Shiraz από το Barossa της Αυστραλίας, το McLaren Vale και το Clare Valley ή το Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία, την Καλιφόρνια και την κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας.
Η ιεραρχική προσέγγιση
Η ιεραρχική προσέγγιση εξετάζει την πυραμίδα ποιότητας που παρουσιάζει ένας παραγωγός μέσω μιας ευρείας γκάμας.
Μερικές πληροφορίες ακόμη
Τα καλύτερα κελάρια μας προσφέρουν περαιτέρω γνώσεις για το κρασί και κάποιοι λάτρεις του κρασιού σχεδιάζουν τις συλλογές τους με αυτό το σκοπό – τη βελτίωση της κατανόησης τους όσον αφορά στο κρασί και όλη του την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία. Αυτή η προσέγγιση, που ονομάζουμε στρατηγική γευσιγνωσίας, επιτρέπει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η σύνθεση και το μέγεθος της συλλογής μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τους στόχους του συλλέκτη.
Ορισμένοι λάτρεις του κρασιού χρησιμοποιούν το κελάρι γευσιγνωσίας ως διδακτικό εργαλείο για να μάθουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου κρασιού, ποικιλίας ή περιοχής.
Πολλοί συλλέκτες χρησιμοποιούν την προσέγγιση της γευσιγνωσίας προκειμένου να αξιολογήσουν το αν ορισμένα κρασιά αξίζουν να βρίσκονται στο κελάρι για μελλοντική κατανάλωση, ενώ εκτιμούν τις δυνατότητές τους με βάση τον συνδυασμό ισορροπίας, διάρκειας ζωής, συγκέντρωσης και βάθους γεύσης.
Οι ομαδικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε ένα τέτοιο κελάρι, αφού μπορείτε να φιλοξενήσετε 10 έως 12 άτομα ανά φιάλη.
Πηγή: winespectator.com