Είστε στο δρόμο για να δημιουργήσετε τη δική σας συλλογή; Εμείς θα σας βοηθήσουμε να συνθέσετε το κελάρι των ονείρων σας.
Καταρχήν, προτού ξεκινήσουμε με την Στρατηγική της Άμεσης Απόλαυσης, τα δύο πρώτα θέματα που χρειάζεται να σκεφθείτε είναι ο τρόπος ζωής σας και φυσικά, το κόστος.
Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να εξετάσετε πώς, ρεαλιστικά, θα απολαύσετε καλύτερα τα κρασιά σας. Δεν έχει νόημα να αποθηκεύετε φιάλες κρασιών αξίας 100 ευρώ, εάν στο μέλλον δεν προβλέπονται οι ανάλογες περιστάσεις για να τα σερβίρετε. Τα πολύτιμα κρασιά συχνά εγκαταλείπονται στα κελάρια, καθώς οι συλλέκτες τους περιμένουν εξαιρετικές περιστάσεις που ποτέ δεν φτάνουν. Η κατανόηση των συνηθειών και των προτιμήσεών σας για την κατανάλωση κρασιού θα σας εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και τελικά θα σας ανταμείψει με μια συλλογή που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε εσάς.
Η Στρατηγική της Άμεσης Απόλαυσης
Ένα κελάρι που δημιουργείται με σκοπό την άμεση απόλαυση περιλαμβάνει κρασιά που είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα για κατανάλωση. Σε ένα κελάρι τέτοιου είδους θα βρούμε κρασιά που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς και εξαιρετικές ποικιλίες που είναι κοντά ή βρίσκονται ήδη στην κορύφωση της ωρίμανσης τους.
Δοκιμάστε μερικά παλαιότερα vintage κρασιά που τώρα τα απολαμβάνετε στη νεαρή τους ηλικία. Τα κρασιά που μπορούν να κερδίσουν σε γεύση με ωρίμανση από 5 έως 10 χρόνια μέσα στη φιάλη περιλαμβάνουν τα Shiraz και Sémillon από την Αυστραλία, τον Pinot Noir από το Όρεγκον και το Malbec από την Αργεντινή. Το Châteauneuf-du-Pape συχνά χρειάζεται 10 έως 20 έτη.
Ορισμένοι λιανοπωλητές προσφέρουν ώριμα κρασιά, ενώ είναι και περιστασιακά διαθέσιμα απευθείας από τα οινοποιεία. Ωστόσο, η πρωταρχική πηγή απόκτησής τους είναι οι δημοπρασίες. Υπολογίστε ότι θα δαπανήσετε 100 ευρώ ή περισσότερα για κάθε μπουκάλι.
Λευκά
Ποικιλίες Βουργουνδίας: 2007, 2004, 2002
Ποικιλίες Γερμανικού Riesling: 2005, 2001, 1990
Ελαφριά Κόκκινα
Βουργουνδίας, ειδικά το Côte de Nuits: 2002, 1996, 1993, 1990
Rioja: 2005, 2004, 2001, 1995
Εντονότερα Κόκκινα
Μπορντό: 2000, 1995, 1990, 1989, 1988, 1985, 1982
Καλιφόρνια Cabernet Sauvignon: 2009, 2008, 2007, 2006, 2004
Brunello di Montalcino: 2004, 2001, 1999, 1997
Hermitage και Côte-Rôtie: 2003, 1999, 1995, 1991, 1990
Επιδόρπια Κρασιά
Vintage Port: 1994, 1985, 1977, 1970, 1966, 1963
Sauternes: 2001, 1997, 1990, 1989, 1983
Μερικές Πληροφορίες ακόμη
Πέρασε ο καιρός όπου η ωρίμανση του κρασιού γινόταν στο οικογενειακό κελάρι και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να απολαύσετε τις παλαιότερες ποικιλίες.
Το όνομα αυτής της στρατηγικής προσέγγισης τα λέει όλα. Οι λάτρεις του κρασιού που έχουν τα μέσα θα απολαύσουν τη δημιουργία ενός κελαριού άμεσης απόλαυσης, μιας συλλογής που συνήθως ποσοτικά κυμαίνεται σε 16 κιβώτια περίπου. Η συλλογή αυτή προσφέρει συχνά-αλλά όχι πάντα-ώριμα κρασιά που προορίζονται για βραχυπρόθεσμη κατανάλωση.
Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν απαιτεί την αγορά μόνο ώριμων κρασιών.
Όταν αγοράζετε κρασιά για αυτού του είδους τη συλλογή, είναι σημαντικό να διαφοροποιείστε. Ορισμένες δημοπρασίες κάνουν αυτή τη δουλειά για εσάς συγκεντρώνοντας πολλές και διάφορες ποικιλίες σε μικρές ποσότητες. Μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω τη συλλογή σας, δουλεύοντας με εκλεκτούς εμπόρους κρασιού.
Πηγή: winespectator.com/