Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οι προτάσεις κρασιών του WineLovers!

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οι προτάσεις κρασιών του WineLovers!

Οι φετινές γιορτές θα είναι λίγο διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, λόγω των συνθηκών περιορισμού που επέφερε η πανδημία του Covid-19. Ωστόσο, τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα ξεχωριστά, ακόμη και αν είμαστε μακριά από τους αγαπημένους μας. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι τόπος λατρείας, συνύπαρξης και συνεύρεσης αγαπημένων προσώπων. Η δύναμη και η σημασία του να βρισκόμαστε με τους αγαπημένους μας είναι εξέχουσα και ακόμη και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό φέτος, αλλά εμείς σας προτείνουμε τα κρασιά που, κατά τη γνώμη μας , θα απογειώσυν τα γεύματα που θα ετοιμάσετε!

Οινοποιείο ΔιαμαντάκηςΒιδιανό

Το Βιδιανό, που μερικά χρόνια πριν κινδύνευε με εξαφάνιση, τώρα έχει κατακλύσει τους αμπελώνες της Κρήτης και έχει δώσει σπουδαία λευκά κρασιά! Το Βιδιανό από το ανερχόμενο οινοποιείο Διαμαντάκη στην περιοχή του Ηρακλείου είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα που έχει να επιδείξει το νησί, με συνεχείς διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το χρώμα του είναι μέτριας έντασης λεμονοπράσινο. Το άρωμα του είναι εξωτικό και εξωστρεφές αναδύοντας πεπόνι, μάνγκο, βερίκοκο αλλά και νύξεις εσπεριδοειδών, μελιού και αμυγδάλου. Στη γεύση είναι πολύ νόστιμο με αρκετή λιπαρότητα, αρμονική οξύτητα και μακρά επίγευση βερίκοκου.

Κτήμα Άλφα – Μαλαγουζιά 2020

Το πρώτο σε πωλήσεις κρασί για το 2019! Μια από τις καλύτερες Μαλαγουζιές, σταθερά στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Η Μαλαγουζιά του κτήματος Άλφα χάρη στην εξαιρετική ισορροπία της και τα απολαυστικά της αρώματα είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όσο και για να το απολαύσετε μόνο του σαν απεριτίφ.

Μια κρυστάλλινη και τραγανή ελληνική ποικιλία η Μαλαγουζιά, με λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα και έντονο άρωμα με νότες λουλουδιών, εσπεριδοειδών και διακριτικών αρωματικών βοτάνων. Στη γεύση είναι γεμάτη με εξαιρετική ισορροπία –δροσιά και φινέτσα και έχει ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.

Κτήμα Σκούρα – Portes Μοσχοφίλερο 2019

Ευχάριστα τυπικό λευκό κρασί από Μοσχοφίλερο για όλες τις ώρες. Ελαφρύ, αρωματικό και ευκολόπιοτο, θα σας κάνει εξαιρετική παρέα είτε βρεθείτε μόνοι σας μαζί του, είτε σε ένα πλούσιο τραπέζι φορτωμένο με του κόσμου τις λιχουδιές!

Κομψά αρώματα από τριαντάφυλλο στην όσφρηση, δροσιστική φρεσκάδα και καλή οξύτητα στη γεύση, και (πολύ σημαντικό) σωστή σχέση ποιότητας-τιμής, συνθέτουν μία όμορφη καθημερινή λευκή οινική πρόταση. Ο Γιώργος Σκούρας μας δείχνει εμπράκτως ότι δεν ειδικεύεται μόνο στις μεγάλες λευκές ετικέτες, αλλά ξέρει καλά το μυστικό για να φτιάχνει πανέμορφα λευκά κρασιά για όλες τις ώρες.

Κτήμα Βιβλία Χώρα – Αρετή 2011

Αν κάποιος αναρωτιέται πως εκφράζεται το Αγιωργίτικο έξω από την πατρίδα του, τη Νεμέα, η Αρετή έχει την απάντηση: καταπληκτικά! Πρόκειται για κρασί που χτίζει πάνω στα πολλά αρωματικά και γευστικά πλεονεκτήματα της αγαπημένης ποικιλίας, προσθέτοντας και μία πιο «ευρωπαϊκή» διάσταση λόγω ψυχρότερου κλίματος και διαφορετικού terroir. Αξίζει!

Βαθύ πορφυρό χρώμα. Κομψό και ευχάριστο ερυθρό κρασί με παιχνιδιάρικο αρωματικό χαρακτήρα που παραπέμπει σε φρέσκα σκούρα φρούτα και γλυκά μπαχάρια. Ισορροπημένο στη γεύση και φιλικό με φρουτένιες γεύσεις και μαλακές αλλά έντονες τανίνες, αποδίδει την ομορφιά του σε όλο της το μεγαλείο όταν συνοδεύει ποικιλία γεύσεων και καλή παρέα!

Κτήμα Χατζηγεωργίου – Cabernet Sauvignon 2016

Ένα πολύ ωραίο Cabernet Sauvignon από την περιοχή της Καβάλας και το ανερχόμενο Κτήμα Χατζηγεωργίου, που ωριμάζει σε καινούρια δρύινα βαρέλια για 12 μήνες αποκτώντας σύνθετο χαρακτήρα. Το πυκνό του φρέσκο φρούτο και η ευγένεια του γοητεύουν ενώ έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί όμορφα για μερικά χρόνια.

Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο με αρκετές πορφυρές ανταύγειες. Το άρωμα του είναι πλημμυρισμένο από μαύρα φρούτα, όπως το δαμάσκηνο, το βατόμουρο και το φραγκοστάφυλο, παρέα με νότες λεβάντας, σοκολάτας και πιπεριάς. Στη γεύση είναι κομψό και δυνατό ταυτόχρονα, με μέτριο επίπεδο τανινών, με τα φρουτένια στοιχεία να κυριαρχούν, ενώ η σοκολάτα βγαίνει στο τελείωμα και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Château Gigault – Cuvée Viva 2012

Απέναντι από το Medoc, που παράγει τα διασημότερα κρασιά του Bordeaux, οι πλαγιές της Blaye στη δεξιά όχθη του ποταμού Gironde, δίνουν κάποια από τα καλύτερα Merlot με κορυφαία σχέση ποιότητας τιμής. Η αναζήτηση ενός κορυφαίου value for money κρασιού, μας οδήγησε στο Cuvee Viva, ένα 100% Merlot, μαλακό στη γεύση, πληθωρικό, με εξαιρετικά φρούτα και δυνατότητες παλαίωσης.

Ελκυστικό, βαθύ, ρουμπινί χρώμα, άρωμα που σφύζει από το φρούτο του Merlot, ώριμο, κόκκινο, να θυμίζει δαμάσκηνο και λικέρ cherry, μαζί με τη χαρακτηριστική καραμέλα της ποικιλίας και πανέμορφα ενσωματωμένα τα γλυκά μπαχαρικά της δρυός. Σοκολάτα, ορυκτότητα και βοτανικές νύξεις, συμπληρώνουν τη παλέτα. Ελκυστικότατο στη γεύση, πληθωρικό, με ζεστό αλκοόλ, γεμάτο σώμα αλλά και τη φρεσκάδα της οξύτητας. Περισσότερο τραγανό το φρούτο, τανίνες με ένταση αλλά ζουμερές, επίγευση με διάρκεια και φρεσκάδα. Έτοιμο προς κατανάλωση αλλά έχει με προοπτικές εξέλιξης σε μια πενταετία τουλάχιστον.

Αρλεκοίνων ΧώραΓελωτοποιός 2017

Έρχεται από τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα από το νοτιοανατολικό άκρο της, το Ναρθάκιο Όρος. Από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας και τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Μαύρο Μοσχάτο, ένα ευχάριστο ημίξηρο κρασί που θα αγαπήσετε. 

Λαμπερό, με τριανταφυλλί χρώμα και όμορφο αρωματικό προφίλ από αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων. Φράουλα, τριαντάφυλλο και βοτανικά στοιχεία πλημμυρίζουν γεύση και όσφρηση. Ισορροπημένο με δροσιστική οξύτητα και σχεδόν γλυκιά επίγευση.

Kyros Melas – Idylle d’Achinos 2019

Όταν το Αγιωργίτικο συναντά το Syrah και το Grenache Rouge, το φρούτο έρχεται από παλαιούς αμπελώνες, η δουλειά που γίνεται στο αμπελώνα είναι σχολαστική και η φροντίδα στο οινοποιείο ζηλευτή, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα εξαιρετικό ροζέ κρασί.

Ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα, που θυμίζει έντονα το χρώμα των ροζέ της Προβηγκίας. Ζουμερά και ζωηρά αρώματα τριαντάφυλλου, φλούδας πορτοκαλιού και κόκκινων φρούτων όπως το κεράσι και το μύρτιλο. Στη γεύση είναι δροσερό, με μέτριο όγκο και ωραία κρυστάλλινη επίγευση.

Κτήμα Χατζηγεωργίου – Moscato d’Ifestia

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αφρώδες κρασί από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Φωτεινό χρώμα, ανοιχτό κίτρινο, με πλούσια κομψή γλυκύτητα σε τέλεια ισορροπία με την φρεσκάδα της οξύτητας. Εκρηκτικά αρώματα μοσχάτου, απελευθερώνονται μέσα από δροσιστικές φυσαλίδες. Χαμηλό αλκοόλ, λεπτά, φίνα αρώματα φρούτων με ευχάριστη επίγευση και με επίμονο, κομψό αφρισμό (perlage) δημιουργώντας ένα απολαυστικό απεριτίφ. Σερβίρεται στους 8-10°C και είναι ο κατάλληλος συνοδός για γλυκούς πειρασμούς!

Bodegas Hidalgo – Pedro Ximenez Triana

Μια νέα πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το sherry έχει αρχίσει να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Σε αντίθεση με το fino, το amontillado, και το oloroso, το Pedro Ximenez είναι ένα γλυκό sherry χάρη στην ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Ενώ τα ξηρά sherries παρασκευάζονται με palomino, τα sherries ποικιλίας Pedro Ximenez παρασκευάζονται με ώριμα σταφύλια, που αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο, συγκεντρώνοντας τα φυσικά σάκχαρά τους. Σκούρο και πυκνό σαν σιρόπι, συχνά περιγράφεται ως «υγρή» χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, με νότες από γλυκά αποξηραμένα φρούτα, κακάο, καφέ και γλυκόριζα.

Ένα απίθανο γλυκό sherry με πλούσια, σχεδόν ηδονικά, μεταξένια υφή και απολαυστικά αρώματα σταφίδας, μολάσσας, σύκου, καραμέλας γάλακτος και ξηρών καρπών. Πυκνό, πλούσιο, με επίγευση φοβερής διάρκειας και απόλαυσης!

Μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις στο https://www.houseofwine.gr/how/

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/12/09/almyri_tarta_me_mila_bacon_kai_pekorino/