Πώς να παραγγέλνετε κρασί σαν ειδικοί!

Πώς να παραγγέλνετε κρασί σαν ειδικοί!

Ίσως έχετε βρεθεί σε αυτήν τη θέση στο παρελθόν: επαγγελματικό ή προσωπικό δείπνο και εσείς είστε υπεύθυνοι για την παραγγελία του κρασιού. Χρειάζεται να λάβετε υπόψιν σας τα γούστα της συντροφιάς σας αλλά και το φαγητό. Πώς θα το κάνετε σωστά; Μην ανησυχείτε. Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Αξιολόγηση της κατάστασης

Τώρα φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα αυστηρά επαγγελματικό δείπνο, το οποίο εκτυλίσσεται σ’ένα εστιατόριο, όπου κυριαρχούν οι επιλογές κρεάτων στο μενού. Την ατμόσφαιρα συνθέτουν ο χαμηλός φωτισμός και τα έπιπλα από σκούρο μαόνι… Είναι τώρα ώρα για έναν ελαφρύ, αφρώδη οίνο; Όχι, βέβαια.

Με λίγα λόγια το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε θα σας δώσει μερικά απαραίτητα στοιχεία για την επιλογή του κρασιού που θα συνοδεύσει το γεύμα σας. Κοιτάξτε τριγύρω… Πού βρίσκεστε;

Το κρασί & η διάθεση

Πρώτα η λίστα με τις γεύσεις των κρασιών:

Ελαφριά & Φρουτώδη: Lambrusco, Primitivo, Garnacha

Έντονα & Φρουτώδη: Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional, Shiraz/Syrah, Nero D’Avola, Monastrell, Zinfandel, Merlot, Malbec

Αρωματικά & Γήινα: Cotes du Rhone, Burgundy, Beaujolais, Blaufrankish, Zweigelt, Carmenere, Barbera, Counoise

Έντονα & Γήινα: Cabernet Franc, Mourvedre, Bordeaux, Nebbiolo, Montepulciano, Sangiovese, Tempranillo, Chianti

Μετά η λίστα με το συνδυασμό των παραπάνω γεύσεων και των διαφόρων διαθέσεων

Ελαφριά & Φρουτώδη: Όταν έχει ακόμη ήλιο και προετοιμάζεστε για το βραδάκι, ένα ελαφρύ, φρουτώδες κρασί είναι ότι πρέπει.

Έντονα & Φρουτώδη: Τα κρασιά αυτής της κατηγορίας είναι για όλα τα γούστα. Οπότε αν η συντροφιά σας είναι μεγάλη ένα έντονο, φρουτώδες κρασί θα τους ευχαριστήσει όλους.

Αρωματικά & Γήινα: Το κρασί των πνευματικών. Τα αρώματα και η γήινη βάση αυτών των κρασιών είναι ιδανικά για όσους απολαμβάνουν την κάθε γουλιά.

Έντονα & Γήινα: Επαγγελματικής φύσεως συναντήσεις.

Μελετη του καταλόγου με τα κρασιά

Πώς είναι οργανωμένος ο κατάλογος; Οι περισσότεροι κατάλογοι έχουν ξεχωριστά τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά. Οι επιλογές, στη συνέχεια, συνήθως οργανώνονται με βάση τις ποικιλίες και το μέρος προέλευσης. Αφού μελετήσετε τον κατάλογο, περιορίστε τη λίστα με τις επιλογές σας βασιζόμενοι στα γούστα.

Επιλέξτε ένα είδος κρασιού: Ταιριάξτε το κρασί με τη διάθεση ή/και το φαγητό σας.

Επιλέξτε το πεδίο τιμής: Κατά μέσο όρο, ένα μπουκάλι κρασί κοστίζει το διπλάσιο από ένα κυρίως πιάτο. Οπότε, αν στο εστιατόριο τα κυρίως πιάτα κοστίζουν κατά μέσο όρο 15 ευρώ, τα κρασιά θα κοστίζουν γύρω στα 30 ευρώ. Μη φοβηθείτε να επιλέξετε το φθηνότερο κρασί. Ο ειδικός κάτι ήξερε όταν το έβαζε στον κατάλογο!

Πηγή: http://winefolly.com/