Τα πάντα για το πορτοκαλί κρασί!

Τα πάντα για το πορτοκαλί κρασί!

Πορτοκαλί κρασί; Ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχει πορτοκαλί κρασί και σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει η ονομασία του, δεν φτιάχνεται από πορτοκάλια. Αλλά, τότε, τι είναι;

Τα πάντα για το πορτοκαλί κρασί!

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένας τύπος λευκού κρασιού. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του, οι φλοιοί και οι σπόροι των σταφυλιών αφήνονται να ζυμωθούν με το χυμό, δημιουργώντας έτσι ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα στο κρασί.

Από που προέρχεται το πορτοκαλί κρασί;

Η διαδικασία παραγωγής του κρασιού αυτού είναι πολύ παλιά, αλλά το ενδιαφέρον για αυτήν την αρχαία διαδικασία έχει αναζωπυρωθεί μόνο τα τελευταία 20 χρόνια. Πολλοί σύγχρονοι οινοποιοί κοιτάζουν πάνω από 5000 χρόνια πίσω, στην περιοχή του Καυκάσου, όπου τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα υπόγεια αγγεία που ονομάζονταν Qvevri (“κεβρί”) και που αρχικά κλείνονταν με πέτρες και σφραγίζονταν με κερί μέλισσας.

Το πορτοκαλί κρασί εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνιο, αλλά πολλές χώρες ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για αυτή τη φυσική διαδικασία ζύμωσης.

Πώς ακριβώς παράγεται το πορτοκαλί κρασί;

Για να φτιάξετε πορτοκαλί κρασί, παίρνετε πρώτα τα λευκά σταφύλια, τα ξεφλουδίζετε και στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο δοχείο (συχνά τσιμεντένιο ή κεραμικό). Στη συνέχεια, αφήνετε συνήθως τα σταφύλια να ζυμωθούν μόνα τους από τέσσερις μέρες έως -μερικές φορές – πάνω από ένα χρόνο, με τους φλοιούς και τους σπόρους τους.
Η πορτοκαλί οινοποίηση είναι μια πολύ φυσική διαδικασία που χρησιμοποιεί ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα. Λόγω αυτού του γεγονότος, η γεύση του πορτοκαλί κρασιού είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των λευκών κρασιών.

Τι γεύση έχει το πορτοκαλί κρασί;

Τα πορτοκαλί κρασιά περιγράφονται ως έντονα, με αρώματα τροπικών φρούτων, φουντουκιού, σάπιου μήλου, ξύλου, λιναρόσπορου, αρκεύθου και ξηρού πορτοκαλιού.

Στον ουρανίσκο, η γεύση τους φτάνει ξηρή (μάλιστα έχουν τόσες ταννίνες όσες έχει ένα κόκκινο κρασί) και όξινη (θυμίζει μπίρα φρούτων). Συχνά, η εμπειρία γεύσης με ένα πορτοκαλί κρασί είναι τόσο έντονη που ίσως θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι κάθεστε προτού πιείτε την πρώτη γουλιά!

Με ποια φαγητά ταιριάζει το πορτοκαλί κρασί;

Τα πορτοκαλί κρασιά ζευγαρώνουν άριστα με εξίσου έντονα τρόφιμα, όπως πιάτα με κάρυ, πιάτα της μαροκινής κουζίνας και της κουζίνας της Αιθιοπίας, κορεάτικα πιάτα και πιάτα της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ταννίνες και της ιδιαίτερης γεύσης τους, τα πορτοκαλί κρασιά ζευγαρώνουν με μια μεγάλη ποικιλία κρεατικών, από μοσχαρίσιο κρέας έως ψάρι.

Εσείς έχετε δοκιμάσει πορτοκαλί κρασί;

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατεινής και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα, ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: winefolly.com