Αρχική Η Αλφαβήτα του Κρασιού Το χρονοδιάγραμμα της εκπληκτικής ιστορίας του κρασιού!

Το χρονοδιάγραμμα της εκπληκτικής ιστορίας του κρασιού!

Το παλιό Porto και οι παραδοσιακές βάρκες με τα βαρέλια με το κρασί, Πορτογαλία.

Με ποιον τρόπο εξαπλώθηκε το κρασί και η παραγωγή του στον κόσμο; Η εκπληκτική ιστορία του κρασιού είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ιστορία. Ακολουθήστε το χρονοδιάγραμμα και παρακολουθήστε τον τρόπο με τον οποίο τα σταφύλια βρήκαν ρίζες σε κάθε ήπειρο εκτός της Ανταρκτικής.

4100 π.Χ: Το πρώτο οινοποιείο ιδρύεται στην αρχαία Αρμενία

Φωτογραφία από το National Geographic

Αυτό που γνωρίζουμε ως το πρώτο οινοποιείο, ιδρύθηκε περίπου το 4100 π.Χ. στην Αρχαία Αρμενία. Η τοποθεσία του ανακαλύφθηκε το 2007 από ερευνητές του UCLA.

3100 π.Χ.: Οι Φαραώ αποκτούν την εξουσία στην Αίγυπτο

Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου

Οι Φαραώ αποκτούν την εξουσία στην Αίγυπτο. Ξεκινούν να παρασκευάζουν ένα κρασί από κόκκινα σταφύλια το οποίο, λόγω της ομοιότητας του με το αίμα, χρησιμοποιείται σε τελετές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Αιγύπτιοι έρχονται σε επαφή με τους Εβραίους και τους Φοίνικες. Θα είναι, λοιπόν, οι Φοίνικες που θα καλλιεργήσουν τα σταφύλια και θα διαδώσουν το κρασί σε όλο τον κόσμο.

1700 π.Χ: Το κρασί καταναλώνεται στο Βόρειο Ισραήλ για τουλάχιστον 3700 χρόνια

Φωτογραφία από Eric H. Cline/George Washington University

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα κελάρι 3.700 ετών στο βόρειο-Ισραήλ. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τα ευρήματα λένε ότι περισσότερα από 500 γαλόνια κρασιού αποθηκεύονταν κάποτε σε αυτό το κελάρι (η ποσότητα αρκεί για να γεμίσουν 3.000 μπουκάλια!).

1200-539 π.Χ: Οι Φοίνικες ξεκινούν το εμπόριο στη Μεσόγειο

Οι Φοίνικες αρχίζουν το εμπόριο σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, και επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε σημεία γύρω από τη Βόρεια Αφρική την Ελλάδα και την Ιταλία. Στα εμπορεύματά τους συγκαταλέγεται το κρασί, που μεταφέρεται σε κεραμικές κανάτες, καθώς και τα αμπέλια. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, οι Φοίνικες έρχονται σε επαφή με τους Εβραίους, οι οποίοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το κρασί στις θρησκευτικές τελετές τους.

800 π.Χ: Η Άνοδος της Ελλάδας και τα ελληνιστικά χρόνια

Ο Διόνυσος σε καράβι ανάμεσα σε δελφίνια, 530 π.Χ.

Οι Έλληνες, που έχουν μάθει το κρασί από τους Φοίνικες, αρχίζουν να το τελειοποιούν. Το κρασί γίνεται το σύμβολο για το εμπόριο, τη θρησκεία και την υγεία. Ένας θεός γεννιέται προς τιμήν του κρασιού: ο Διόνυσος. Καθώς οι ελληνικές πόλεις αρχίζουν να ανεβαίνουν στην εξουσία, αποικίζουν άλλα εδάφη γύρω από τη Μεσόγειο και, μαζί με τους στρατούς τους, ταξιδεύει και το κρασί.

Μετά την κατάκτηση μιας νέας αποικίας, οι Έλληνες κατοικούσαν την περιοχή, φέρνοντας μαζί τους αμπέλια. Η Σικελία και η νότια Ιταλία ήταν μερικές από τις πρώτες αποικίες ενώ στη συνέχεια το κρασί ταξίδεψε προς τη Ρώμη.

146 π.Χ.: Η Ρώμη κατακτά την Ελλάδα και χτίζει μια αυτοκρατορία

Οι Ρωμαίοι παίρνουν το κρασί για δικό τους, δημιουργώντας τον Βάκχο, τον δικό τους θεό του κρασιού, και κάνουν το κρασί κεντρικό κομμάτι του πολιτισμού τους, όπως ακριβώς είχαν κάνει οι Έλληνες. Αναπτύσσουν και επισημοποιούν τις μεθόδους καλλιέργειας της Ελλάδας απολαμβάνουν διάσημες και ξεχωριστές ποικιλίες.

Καθώς η αυτοκρατορία και τα στρατεύματά της επεκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Ρωμαίοι φυτεύουν αμπέλια στη σύγχρονη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία καθώς και σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

380 μ.Χ: Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υιοθετεί τον Χριστιανισμό

Καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υιοθετεί τις διδαχές της Καθολικής Εκκλησίας και του Χριστιανισμού, το κρασί γίνεται το κεντρικό κομμάτι των ιερών μυστηρίων. Η σημασία του κρασιού για τον καθολικισμό και την ιερή λειτουργία αναγκάζει την Καθολική Εκκλησία να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια και την παραγωγή οίνου. Οι μοναχοί στην Ιταλία και τη Γαλλία αρχίζουν να εργάζονται στα αμπέλια και η τεχνολογία της οινοποίησης τελειοποιείται. Καθώς η Καθολική Εκκλησία επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, το κρασί τη συνοδεύει.

1492-1600: Το κρασί ταξιδεύει στον Νέο Κόσμο

Ο Παγκόσμιος Χάρτης από τον Diego Ribero, γνωστός ως “Propaganda map” (1529). Σήμερα βρίσκεται στη Biblioteca Apostolica Vaticana, στο Βατικανό

Το κρασί ταξιδεύει στο Νέο Κόσμο και μεταφέρεται στο Μεξικό και τη Βραζιλία από τους conquistadors (κατακτητές). Έπειτα εξαπλώνεται σταδιακά στη Νότια Αμερική.

1543: Οι πορτογάλοι Ιησουίτες έρχονται στην Ιαπωνία

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας με τον Πάπα Γρηγόριο XIII στις 23 Μαρτίου 1585

Οι Ποτρογάλοι πλέουν προς την Ιαπωνία. Ο Άγιος Φραγκίσκος Ξαβέριος φέρνει το κρασί ως δώρο για τους Φεουδάρχες άρχοντες έξι χρόνια αργότερα. Οι Ιησουίτες προσηλυτίζουν πάνω από 100.000 Ιάπωνες πολίτες στον καθολικισμό. Συγχρόνως, εισάγουν ευρωπαϊκό κρασί. Το 1587, όταν ο Toyotomi Hideyoshi επανενώνει την Ιαπωνία, ο Χριστιανισμός απαγορεύεται. Οι αμπελώνες φυτεύονται τελικά περίπου 300 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της Αποκατάστασης Μέιτζι, όταν το έθνος αγκαλιάζει τη δυτική κουλτούρα.

1554: Ισπανοί ιεραπόστολοι εξαπλώνονται σε όλην την Αμερική

Οι Ισπανοί εραπόστολοι που ταξιδεύουν από σημεία του Βορρά, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, ιδρύουν το πρώτο οινοποιείο της Χιλής.

1556: Οι Ισπανοί Ιεραπόστολοι ταξιδεύουν από τη Χιλή στην Αργεντινή

Οι Ισπανοί ιεραπόστολοι ταξιδεύουν από τη Χιλή στην Αργεντινή, εγκαθίστανται στην περιοχή Mendoza και καλλιεργούν τα πρώτα σταφύλια της περιοχής αυτής.

1562-1564: Το κρασί έρχεται στη Φλόριντα των Η.Π.Α.

Εξερεύνηση της Φλόριντα από τους Ribault και Laudonniere, 1564

Το κρασί έρχεται στην Αμερική. Κατασκευάζεται για πρώτη φορά από Γάλλους προτεστάντες στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Οι Γάλλοι προτεστάντες δεν έφεραν τα ευρωπαϊκά σταφύλια μαζί τους, αλλά χρησιμοποίησαν τα τοπικά σταφύλια που βρήκαν στην περιοχή. Το κρασί που φτιάχτηκε δεν ήταν ευχάριστο και λίγο αργότερα, η παραγωγή του σταμάτησε.

1608: Ο Samuel De Champlain εγκαθιδρύει μόνιμους γαλλικούς οικισμούς στον Καναδά και ιδρύει την πόλη του Κεμπέκ

Samuel de Champlain, Γεωγραφικός χάρτης της Νέας Γαλλίας: 1612

Ο Norseman Leif Eirikson, πιστεύεται ότι, καλλιέργησε άγρια σταφύλια το 1001 μ.Χ., αλλά η εγκατάσταση δεν κράτησε. Οι Γάλλοι διεκδικούν τα εδάφη του Καναδά το 1534, αλλά δεν εγκαθιστούν μόνιμους οικισμούς μέχρι το 1608, όταν ο Samuel de Champlain ιδρύει το Κεμπέκ. Οι Ιησουίτες ακολουθούν και προσπαθούν να καλλιεργήσουν ευρωπαϊκά σταφύλια. Έχουν ελάχιστη επιτυχία, κι έτσι στρέφονται στα τοπικά σταφύλια.

1619: Οι Γάλλοι αρχίζουν την καλλιέργεια εισαγόμενων αμπελιών στη Βιρτζίνια

Ο βορειονανατολικός αμπελώνας και ο κήπος στο Monticello. Ο Thomas Jefferson απέτυχε να καλλιεργήσει το είδος σταφυλιών Vitis Vinifera στο Monticello. Σήμερα, με πιο σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, η Βιρτζίνια παράγει εξαιρετικά κρασιά.

Οι Γάλλοι εισάγουν γαλλικά αμπέλια και αρχίζουν να παράγουν κρασί στη Βιρτζίνια.

1659: Η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών αποικίζει τη Νότια Αφρική

Ο Jan van Riebeeck φτάνει στο Table Bay τον Απρίλιο του 1652

Καθώς η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών αποικίζει τη Νότια Αφρική, υπάρχει ζήτηση για κρασί που θα προμηθεύει τους ναυτικούς για το μακρύ ταξίδι τους από την Αφρική πίσω στην Ευρώπη. Τα αμπέλια καλλιεργούνται και η παραγωγή κρασιού ξεκινάει στο Cape Province, ώστε να καλυφθεί αυτή την ανάγκη. Αργότερα οι Άγγλοι θα αρπάξουν την αποικία.

1769: Ο Ισπανός ιεραπόστολος Junípero Serra ταξιδεύει στην Καλιφόρνια

Η αποστολή San Juan Capistrano ήταν μια ισπανική ιεραποστολή στη Νότια Καλιφόρνια. Ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1776 από την Ισπανική Καθολική του Φραγκισκανικού Τάγματος.

Ο Ισπανός ιεραπόστολος Junípero Serra, έχοντας ταξιδέψει από την Ισπανία για να διαδώσει το ευαγγέλιο στο Νέο Κόσμο, φτάνει στην Καλιφόρνια από το Μεξικό φέρνοντας μαζί του σταφύλια για να δημιουργήσει το πρώτο κρασί της περιοχής. Οι ισπανικές ιεραποστολές, στη συνέχεια, διασκορπίστηκαν σε όλη την Καλιφόρνια και οι φραγκισκανοί μοναχοί μετέφεραν μαζί τους την τέχνη της παραγωγής κρασιού, δημιουργώντας έτσι το πρώτο οινοποιείο το 1805.

1785: Ο Thomas Jefferson διορίζεται Υπουργός της Γαλλίας

Ο Thomas Jefferson διορίζεται υπουργός της Γαλλίας. Ο Jefferson ταξιδεύει στη Γαλλία και ερωτεύεται το γαλλικό κρασί, ιδιαίτερα το Μπορντό και τις ποικιλίες της Βουργουνδίας. Είναι πεπεισμένος ότι κρασί ίδιας ποιότητας και γεύσης μπορεί να παραχθεί στις ΗΠΑ. Επιστρέφει με περισσότερα γαλλικά σταφύλια και την επιθυμία να δει το κρασί να ευδοκιμεί στη Βιρτζίνια.

1788: Ο πρώτος στόλος πλέει στην Αυστραλία μέσω της Νότιας Αφρικής

Χρωματιστή λιθογραφία του Πρώτου Στόλου που εισήλθε στο Λιμάνι Jackson στις 26 Ιανουαρίου 1788

Ο πρώτος στόλος, έχοντας αναχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1787 προκειμένου να ταξιδέψει στην Αυστραλία για να ιδρύσει την αποικία, σταματά στη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια της στάσης, ο στόλος συλλέγει σπόρους σταφυλιών που θα καλλιεργήσει στην Αυστραλία κατά την άφιξη του.

1832: Ο James Busby γίνεται Βρετανός κάτοικος της Νέας Ζηλανδίας

Ο James Busby, κάτοικος Βρετανίας που ζει στην Αυστραλία και θεωρείται πατέρας της αυστραλιανής βιομηχανίας κρασιού, λαμβάνει από τη βρετανική κυβέρνηση τον τίτλο του Βρετανού κατοίκου της Νέας Ζηλανδίας. Το Busby ταξιδεύει από την Αυστραλία στη Νέα Ζηλανδία και δημιουργεί τον πρώτο αμπελώνα της Νέας Ζηλανδίας το 1836.

1848 -1855: Το κυνήγι χρυσού της Καλιφόρνια

Οι Αμερικανοί που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις προοπτικές τους ταξιδεύουν δυτικά, επιθυμώντας πλούτο και κρασί. Η επιθυμία τους για κρασί αυξάνει τη ζήτηση για το κρασί που ήδη παρασκευάζεται στην Καλιφόρνια. Επίσης, οι χρυσορύχοι φέρνουν μαζί τους αμπέλια από την ανατολική ακτή, τα περισσότερα γαλλικά, αλλά και το Zinfandel, ένα σταφύλι για το οποίο η Καλιφόρνια θα γίνει γνωστή.

1863-1962: Ανθίζει το κρασί που πάραγεται  στην Αλγερία από Γάλλους αποικιοκράτες 

Η πρωτεύουσα, το Αλγέρι, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου και άνθισαν οι αμπελώνες. Η παράκτια περιοχή έχει μεσογειακό κλίμα.

Οι Φοίνικες είχαν φέρει εδώ το κρασί στην εποχή τους, αλλά η ισλαμική κυριαρχία τελικά το σταμάτησε. Όταν η Γαλλία πήρε τον έλεγχο της Αλγερίας το 1830 άρχισαν να ανακαλλιεργούνται οι αμπελώνες. Η παραγωγή κρασιού αυξήθηκε όταν η φυλλοξήρα κατέστειλε τη γαλλική βιομηχανία κρασιού στη δεκαετία του 1860 και του 1970. Η παραγωγή έφτασε σε υψηλό σημείο στη δεκαετία του 1930, με το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού να εξάγεται, ιδιαίτερα σε γάλλους οινοπαραγωγούς του Languedoc. Όταν οι Γάλλοι παραχώρησαν τον έλεγχο της περιοχής το 1962, η παραγωγή γνώρισε μακρά πτώση.

1870: Βάσκοί & Ιταλοί Μετανάστες έρχονται στην Ουρουγουάη

Ο Don Pascual Harriague, ένας Γάλλος βάσκος μετανάστης, φυτεύει αμπέλια Tannat, τα οποία θα θεωρηθούν τα «Εθνικά σταφύλια» της Ουρουγουάης.

1980-2013: Η Κίνα ανοίγει την οικονομία της

Πελάτης επιλέγει κρασί σε σούπερ μάρκετ στο Nantong. Αν και τα κινέζικα κρασιά, όπως το Chairman’s Reserve, έχουν κερδίσει την παγκόσμια αποδοχή, η παραγωγή κυριαρχείται από μερικές μεγάλες εταιρείες όπως η Changyu Pioneer Wine, η China Great Wall Wine Co. και η Dynasty Fine Wines.

Καθώς η κινεζική οικονομία ανοίγει, γίνονται εισαγωγές γαλλικού κρασιού, ακολουθούμενες από τους ίδιους τους Γάλλους, οι οποίοι συνεργάζονται με τοπικούς εταίρους για την καλλιέργεια αμπελώνων.

2014-2018: Επόμενο Βήμα Ανταρκτική;

Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτό το ταξίδι στην ιστορική πορεία του κρασιού. Μείνετε μαζί μας και μάθετε τα πάντα για το αγαπημένο αυτό ποτό!

Πηγή: vinepair.com