Κάθε χρόνο, στα ιατρικά περιοδικά, βρίσκουμε μια σειρά από τίτλους σχετικά με το πόσο καλό κάνει το κρασί. Εμείς, λοιπόν, τους μαζέψαμε όλους και σας παρουσιάζουμε τη συλλογή με τα 8 οφέλη του κρασιού για την υγεία.
#1: Μακροζωία
Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί έχουν 34% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με όσους πίνουν μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Πηγή: Φινλανδική μελέτη με 2.468 άντρες συμμετέχοντες, η οποία διεξήχθη σε διάστημα 29 ετών. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology το 2007.
#2: Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος
Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί με μέτρο και πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση είναι 30% λιγότερο πιθανό να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Πηγή: Μια μελέτη, διάρκειας 16 ετών, η οποία διεξήχθη στο Χάρβαρντ με 11.711 άνδρες συμμετέχοντες. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine το 2007.
#3: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Η απόδειξη: Οι τανίνες στο κόκκινο κρασί περιέχουν προκυανιδίνες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Το κρασί που παράγεται στη Σαρδηνία και τη νοτιοδυτική Γαλλία έχει περισσότερες προκυανιδίνες από άλλα κρασιά. Πηγή: Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο. Δημοσιεύτηκε στο Nature το 2006.
#4: Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί με μέτρο έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Πηγή: Έρευνα σε 369.862 άτομα που μελετήθηκαν κατά μέσο όρο 12 έτη το καθένα, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ. Δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care το 2005.
#5: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Η απόδειξη: Η πιθανότητα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά περίπου 50% στους ανθρώπους που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Πηγή: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια με 3.176 άτομα σε διάστημα οκτώ ετών. Δημοσιεύθηκε στο Stroke το 2006.
#6: Μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη
Η απόδειξη: Όσοι πίνουν κρασί με μέτρο έχουν κατά 32% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν καταρράκτη. Επίσης, όσοι καταναλώνουν κρασί έχουν κατά 43% μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν καταρράκτη σε σχέση με όσους καταναλώνουν κυρίως μπύρα. Πηγή: Μελέτη 1,379 ατόμων στην Ισλανδία. Δημοσιεύθηκε στο Nature το 2003.
#7: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Η απόδειξη: Η μέτρια κατανάλωση κρασιού (ειδικά του κόκκινου) μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45%. Πηγή: Μελέτη του Πανεπιστημίου Stony Brook σε 2.291 άτομα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology το 2005.
#8: Επιβραδύνει την εξασθένηση του εγκεφάλου
Η απόδειξη: Η λειτουργία του εγκεφάλου εξασθενεί με αξιοσημείωτα ταχύτερο ρυθμό στους ανθρώπους που δεν πίνουν κρασί σε σχέση με όσους το καταναλώνουν σε μέτριο βαθμό. Πηγή: Μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε 1.416 άτομα. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroepidemiology το 2006.
Πηγή: http://www.foodandwine.com/