Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
Πληροφορίες Χάρτης Πίσω στον κατάλογο

Boutari-Οινοποιειο Σαντορινης

Κατηγορίες:
Περιγραφή Επιχείρησης
Μέσα από το διορατικό βλέμμα ενός έμπειρου έλληνα οινοπαραγωγού, η εταιρία Μπουτάρη εντόπισε μία ακόμη σημαντική αμπελοοινική ζώνη με μεγάλη δυναμική και σημαντικές προοπτικές παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας. Πρωταρχικός στόχος ήταν να θέσει και να επιβάλει όλες τις ποιοτικές προϋποθέσεις για την παραγωγή τού Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Σαντορίνη και να εφαρμόσει τεχνικές οινοποίησης άγνωστες μέχρι τότε για τον τόπο. 
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας, με έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1992 και η φύτευσή του ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Η τοποθεσία του κτήματος είναι νότια, στη «ζεστή» πλευρά του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η αραιή φύτευση του κτήματος, περίπου 250 φυτά ανά στρέμμα.
Οι συνθήκες μικροκλίματος που επικρατούν είναι ιδιαίτερες. Το υψόμετρο ξεκινά από τα 105 και φτάνει τα 140 μέτρα. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από ότι στα γύρω νησιά των Κυκλάδων, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και οι άνεμοι πνέουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Γιʼ αυτό το λόγο τα φυτά κλαδεύονται χαμηλά σε σχήμα καλαθιού. Στο μέσο τους τοποθετούνται τα σταφύλια και με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται από τους δυνατούς ανέμους. Η πυκνή νυχτερινή ομίχλη τους προσφέρει υγρασία την οποία απορροφούν και συγκρατούν. Το έδαφος αμμώδες και ηφαιστειακής προέλευσης είναι καλυμμένο με σκωρία, λάβα και ελαφρόπετρα. Οι ιδιόμορφες αυτές συνθήκες οδηγούν σε μικρή ποσοτικά παραγωγή, πρώιμη ωρίμανση και καλή υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών.
Οι ποικιλίες που επιλέχτηκαν ήταν κυρίως οι ντόπιες λευκές, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, αλλά και κάποιες άλλες που καλλιεργούνται πειραματικά.
 

Μοιράσου το: