Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2020
Πληροφορίες Χάρτης Πίσω στον κατάλογο

Hatzidakis Winery-Οινοποιειο Χατζηδακη

Κατηγορίες:
Περιγραφή Επιχείρησης
Το Οινοποείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 
Ιδρυτές: Χαρίδημος Χατζηδάκης & Κωνσταντίνα Χρυσού.
Το 1996 η Κωνσταντίνα έδειξε στον Χαρίδημο τον αμπελώνα της οικογένειάς της, στο χωριό Πύργος Καλλίστης, στο δρόμο για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ήταν παραμελημένος, γιατί οι γονείς της, Γεώργιος & Αικατερίνη Χρυσού, είχαν φύγει από τη Σαντορίνη μετά το σεισμό του 1956, και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπως άλλωστε ένα μεγάλο μέρος Σαντορινιών εκείνης της εποχής. Έτσι από τότε έως το 1996 κανείς δεν καλλιεργούσε τον συγκεκριμένο αμπελώνα. Ο Χαρίδημος αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει αναμπέλωση, όπως κι έγινε. Φυτεύτηκε με την ποικιλία Αηδάνι και είναι βιολογικής καλλιέργειας.Κατά την επίσκεψή τους στον αμπελώνα, ο Χαρίδημος είδε μια σπηλιά στο βάθος του κτήματος. Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα «Καναβάκι» είπε. «Κάναβες» στην Σαντορίνη λέγονται τα Οινοποιεία. Κι έτσι το μικρό υπόσκαφο Οινοποιείο έγινε με υπομονή, επιμονή, ενθουσιασμό, μεράκι και πολλή δουλειά, από όνειρο ζωής πραγματικότητα!Το 1998 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες του νεοσύστατου Οινοποιείου και συγκεκριμένα η "Σαντορίνη" εσοδείας 1997 από την λευκή ποικιλία Ασύρτικο και το "Μαυροτράγανο" 1997 από την ομώνυμη γηγενής ποικιλία της Σαντορίνης.Σήμερα το Οινοποιείο Χατζηδάκη καλλιεργεί 100 στρέμματα και στα περισσότερα από αυτά εφαρμόζει βιολογική καλλιέργεια.

Σήμερα

Οι εγκαταστάσεις και οι αμπελώνες του οινοποιείου μας βρίσκονται εντός της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» και ειδικότερα στα χωριά Πύργος Καλλίστης, Μεγαλοχώρι, Εμπορείο και Ακρωτήρι.Καλλιεργούμε συνολικά 10 εκτάρια αμπελιών, σε υψόμετρο από 70 έως και 350 μέτρα, με κυρίως νότιο ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό και με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και την ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο. Σε όλους τους αμπελώνες μας εφαρμόζουμε το σύστημα της βιολογικής καλλιέργειας.Ως οινοποιείο συμπληρώνουμε την παραγωγή μας κατά κύριο λόγο από σταφύλια συνεργαζόμενων αμπελουργών για την παραγωγή κυρίως λευκών ξηρών κρασιών, ενός ερυθρού ξηρού, του γλυκού παραδοσιακού σαντορινιού κρασιού Vinsanto, από λιαστά λευκά σταφύλια και του γλυκού ερυθρού κρασιού Βουδόματο, από λιαστά σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας.Λειτουργώντας δε, με βάση τη συμβολαιακή γεωργία έχουμε ήδη συνάψει συμφωνίες με αμπελουργούς οι οποίοι είναι και αυτοί ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας και παράγουμε έως τώρα, δύο βιολογικούς οίνους από τις ποικιλίες Αηδάνι (100% Αηδάνι - ΠΓΕ Κυκλάδες) και Ασύρτικο (100% Ασύρτικο - ΠΟΠ Σαντορίνη).

Μοιράσου το: