Εδώ θα ανακαλύψετε τα βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού, το οποίο θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε τον ουρανίσκο σας και να βρείτε τις αγαπημένες σας ποικιλίες. Ο καλύτερος τρόπος κατανόησης του γούστου σας είναι η ταξινόμηση των κρασιών με βάση τα χαρακτηριστικά τους και η μετέπειτα επιλογή σας με βάση αυτήν την ταξινόμηση.
#1: Γλυκύτητα – Επίπεδα Ξηρότητας
Η ανθρώπινη αντίληψη για τη γλυκύτητα ξεκινά από την άκρη της γλώσσας μας. Συχνά, η πρώτη εντύπωση που αποκτούμε από τη γεύση ενός κρασιού είναι το πόσο γλυκό είναι.
Πώς θα καταλάβετε τη γλυκύτητα του κρασιού
- Η αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην άκρη της γλώσσας είναι δείκτης γλυκύτητας.
- Μια ήπια, λιπαρή αίσθηση στην μέση της γλώσσας που παραμένει.
- Τα γλυκά κρασιά είναι περισσότερο κολλώδη, γι’αυτό οι σταγόνες κυλούν αργά στο ποτήρι (Αυτό είναι, επίσης, δείκτης υψηλού ABV)
- Τα ξηρά κόκκινα κρασιά όπως το cabernet sauvignon έχουν, συχνά, μέχρι 0.9 g / L υπολειπόμενης ζάχαρης.
- Συχνά μπερδεύουμε ένα εξαιρετικά ξηρό κρασί με ένα κρασί με υψηλά επίπεδα ταννίνης.
#2: Οξύτητα
Η οξύτητα στα τρόφιμα και τα ποτά είναι πικάντικη και ζωηρή. Η οξύτητα στην γεύση συχνά συγχέεται με την αίσθηση ότι κάτι έχει περισσότερο αλκοόλ. Είναι σύνηθες για τους οίνους που παράγονται κατά τη διάρκεια ψυχρότερου κλίματος να έχουν περισσότερη οξύτητα. Αν προτιμάτε τα πιο πλούσια σε γεύση κρασιά, τότε ουσιαστικά προτιμάτε κρασιά με λιγότερη οξύτητα.
Τα χαρακτηριστικά της οξύτητας
- Αίσθηση μυρμηγκιάσματος που επικεντρώνεται στο μπροστινό μέρος καθώς και στα πλαινά της γλώσσας.
- Αν τρίψετε τη γλώσσα στον ουρανίσκο σας, θα έχετε ως αποτέλεσμα μια “τραχιά” αίσθηση (σαν να έχετε κόκκους στη γλώσσα).
- Θα αισθανθείτε το στόμα σας υγρό, όπως όταν δαγκώνετε ένα μήλο.
#3: Ταννίνη: Το παρεξηγημένο συστατικό του κρασιού
Η ταννίνη συχνά συγχέεται με το επίπεδο ξηρότητας ενός κρασιού επειδή “στεγνώνει το στόμα. Αλλά τι είναι ουσιαστικά η ταννίνη; Η ταννίνη στο κρασί είναι η παρουσία φαινολικών ενώσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την πικρή γεύση. Η ταννίνη συμβάλλει στην ισορροπία, την πολυπλοκότητα και τη δομή του κρασιού και το κάνει να διαρκεί περισσότερο.
Τι γεύση έχει ένα κρασί με υψηλή περιεκτικότητα ταννίνης;
- Η γεύση του πικρίζει στο μπροστινό τμήμα του στόματος και στα πλαινά της γλώσσας.
- Η γλώσσα στεγνώνει.
- Μόλις καταπιείτε, θα αισθανθείτε μια παρατεταμένη ξηρή / πικρή αίσθηση στο στόμα.
#4: Φρούτα στο κρασί: Πώς να προσδιορίσετε τις διαφορετικές γεύσεις
Τα κρασιά συχνά χαρακτηρίζονται από τις κύριες γεύσεις φρούτων τους. Η δοκιμή για τις γεύσεις φρούτων σε ένα κρασί μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε καλύτερα τις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, τα κρασιά που φέρουν νότες φράουλας οδηγούν σε ένα πολύ διαφορετικό σύνολο ποικιλιών κρασιών από τα κρασιά που έχουν γεύση σαν αυτή του βατόμουρου. Επιπλέον, το επίπεδο φρεσκάδας σε ένα κρασί δίνει πληροφορίες σχετικά με τον τόπο παραγωγής του.
Τα φρούτα στο κρασί
Κόκκινο κρασί: Κόκκινα φρούτα, όπως σμέουρα ή σκούρα φρούτα όπως βατόμουρο και μύρτιλο;
Λευκό κρασί: Λεμόνι και λάιμ ή ροδάκινο και κίτρινο μήλο;
Μπορείτε να ονομάσετε 3 διαφορετικά φρούτα εύκολα;
Μήπως είναι δύσκολο να διαλέξετε μια γεύση φρούτων;
Μήπως ένα κρασί σας δίνει εντονότερες εντυπώσεις από άλλες γεύσεις όπως γρασίδι, πιπέρι, μαύρο πιπέρι, ελιά ή κρέας;
#5: Το Σώμα του Κρασιού: Ελαφρύ ή Πλούσιο;
Έχετε διάθεση για ένα ελαφρύ, μεσαίο ή πλούσιο κρασί; Το σώμα του κρασιού είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων – από την ποικιλία του κρασιού, τη σοδειά, την περιεκτικότητα σε αλκοόλ καθώς και τον τρόπο παραγωγής του. Το σώμα είναι ένα στιγμιότυπο της συνολικής εντύπωσης ενός κρασιού. Μπορείτε να βελτιώσετε τις ικανότητές σας δίνοντας προσοχή στο πού και πότε είναι παρόν.
Επίπεδο αλκοόλ ABV (ή αλκοόλ κατ ‘όγκο) προσθέτει σώμα. Το κρασί θα έχει υψηλότερο ιξώδες, το οποίο μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί όταν το βλέπετε στο χείλος του γυαλιού. Ένα κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ τυπικά έχει μεγαλύτερη πληρότητα από ένα κρασί ελαφρού αλκοόλ.
Δοκιμάζοντας το σώμα στο κρασί
Πώς συγκρίνεται το κρασί με άλλα κρασιά που δοκιμάσατε; Αναπτήρας? Μεγαλύτερος?
Πόσο διαρκεί η γεύση στο στόμα σου μετά την κατάποση; 5 δευτερόλεπτα; 40 δευτερόλεπτα;
Είναι το κρασί γεμάτο μπροστά, αλλά στη συνέχεια πέφτει στο φινίρισμα;
Πηγή: winefolly.com/