Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Ενόψει Καθαράς Δευτέρας έχουμε για εσάς μια καταπληκτική συνταγή. Ως γνωστόν η Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτεί την έναρξη της σαρανταήμερης νηστείας, επομένως και τα φαγητά μας είναι ανάλογου χαρακτήρα. Ο φετινός εορτασμός θα είναι ιδιαίτερος, όπως και όλη αυτή η χρονιά μέχρι στιγμής, γι’ αυτό και εμείς για να μην χαλάσουμε το σερί, επιλέξαμε μια ιδιαίτερη συνταγή. Φάτε μπόλικο χαλβά, πετάξτε χαρταετό και μαγειρέψτε καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά! 

Υλικά για 6 καλαμάρια

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα

200 γρ. πλιγούρι

1 πράσο σε ροδέλες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

70+70 ml. λευκό κρασί

50+50 ml. ελαιόλαδο 

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την προεργασία.

Αν το επιθυμούμε, ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας να μας καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία, αλλιώς τα καθαρίζουμε μόνοι μας καλά μέσα-έξω, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια, κόβοντας και πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος, τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη πρώτη δόση του ελαιόλαδου και ρίχνουμε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5 λεπτά σε μεσαία φωτιά. Προσθέτουμε το πλιγούρι, την πρώτη δόση του κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το πλιγούρι για 5 λεπτά περίπου να πιεί όλα τα υγρά και ύστερα αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα καλαμάρια.

Περνάμε τώρα στη γέμιση. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω. Μόλις έχει κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουτάλι, χωρίς όμως να τα φουσκώσουμε πιέζοντας πολλή γέμιση μέσα τους. Αφήνουμε 1-2 πόντους κενό από πάνω, για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζουμε μέσα του το κεφάλι, με τα πλοκάμια απ’ έξω και το σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδες σε σχήμα κυλινδρικό.

Τοποθετούμε τα καλαμάρια στο ταψί, ρίχνουμε από δίπλα και τη γέμιση που περίσσεψε, και από πάνω τη δεύτερη δόση ελαιόλαδο και κρασί, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 30 λεπτά από τη μια πλευρά και άλλα 30 από την άλλη. Βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους. Ειδικά τα παραψημένα κομμάτια, είναι πεντανόστιμα!

Σερβίρουμε με ένα ποτήρι λευκό Πλαγιές Γερακιών του 2019 από το Κτήμα Αβαντίς

Καλή Σαρακοστή!

Πηγή: Cucina Di Caruso

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/03/11/virtual_gevsignosia_krasiou_i_nea_pragmatikotita_pou_ginetai_hot_trend/