Ριζότο με γαρίδες

Ριζότο με γαρίδες

Το ευρέως γνωστό πιάτο που μας έρχεται από τη βόρεια Ιταλία, το ριζότο, έχει λάβει μια εξέχουσα θέση σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Τα βασικά συστατικά του είναι το ρύζι, το κρασί, το βούτυρο, το κρεμμύδι και είναι ένα εύκολο πιάτο για να πειραματιστείτε, καθώς ο καθένας μπορεί να προσθέσει ό,τι άλλα συστατικά επιθυμεί. Γι’ αυτό και υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές της βασικής συνταγής προσθέτοντας μπαχαρικά, όπως το σαφράν ή το κάρυ, θαλασσινά, κρεατικά και λαχανικά. Το χαρακτηριστικό που δεν αλλάζει ποτέ είναι η κρεμώδης υφή του. 

Για τους λάτρεις των θαλασσινών και του κρασιού, σήμερα σας προτείνουμε μια από τις πιο γευστικές και διαδεδομένες συνταγές: Ριζότο με γαρίδες!

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά

Υλικά για 6-8 μερίδες

400γρ. ρύζι για ριζότο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

200ml λευκό κρασί

50ml ούζο

1.200ml ζωμό γαρίδας

12-15 γαρίδες Νο 2 καθαρισμένες από το κεφάλι, το κέλυφος και το εντεράκι της πλάτης

300γρ. σάλτσα ντομάτας

50γρ. ντομάτες λιαστές

100γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια τους

50γρ. παρμεζάνα τριμμένη

60γρ. βούτυρο φρέσκο

λίγη φέτα τριμμένη

5 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα, ετοιμάζουμε τον ζωμό της γαρίδας, καθώς θα τον χρησιμοποιήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταγής. Σοτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων με λίγο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 καρότο και 1 μπαστούνι σέλερι. Προσθέτουμε 1½ λίτρο νερό και βράζουμε για μισή ώρα τουλάχιστον. Σουρώνουμε το ζωμό πιέζοντας έντονα τα κελύφη των γαρίδων και τα λαχανικά στο σουρωτήρι, ώστε να βγάλουν όσο το δυνατό περισσότερη ουσία.

Τώρα περνάμε στην κανονική συνταγή. Βάζουμε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου.

Σβήνουμε με το κρασί και το ούζο κι αφήνουμε να απορροφηθούν τελείως πριν προσθέσουμε το σκόρδο και μια ποσότητα από το ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι κάθε φορά τόση, ώστε να καλύπτει σχεδόν το ρύζι.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τις λιαστές ντομάτες και τις φρέσκες. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό, μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να πετύχουμε το επιθυμητό «χύλωμα». 2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο. Έπειτα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να «ξεκουραστεί» το ριζότο για 2-3 λεπτά. Στα ιταλικά αυτό το βήμα ονομάζεται mantecare και έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει το ριζότο καλύτερη υφή. 

Tips

  • Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να φτιάξετε κριθαρότο γαρίδας, αντικαθιστώντας το ρύζι με κριθαράκι ή με ζυμαρικό κουσκουσάκι.
  • Το ριζότο προτείνεται να τρώγεται όσο είναι ακόμη ζεστό, γι’ αυτό μην καθυστερήσετε να το σερβίρετε.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πιάτα με θαλασσινά ταιριάζουν με λευκό κρασί. Εμείς λοιπόν δεν θα παραβιάσουμε αυτόν τον κανόνα και σας προτείνουμε να το συνδυάσετε με ένα ποτήρι Sauvignon Blanc από το Οινοποιείο Αργυρίου.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: Olive Magazine

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/02/11/protaseis_krasion_gia_tin_giorti_tou_agiou_valentinou/