10 λάθη που γίνονται όταν κάνουμε δώρο ένα κρασί

10 λάθη που γίνονται όταν κάνουμε δώρο ένα κρασί

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας του έρωτα. Η επερχόμενη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την αγάπη και τη σχέση μας με το αγαπημένο μας πρόσωπο, ανταλλάσσοντας δώρα και καταναλώνοντας διαφόρων ειδών εδέσματα, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, ο έρωτας περνάει από το στομάχι! Φυσικά, το κρασί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτήν την γιορτή, καθώς είναι ένας τέλειος συνδυασμός για την σοκολάτα, που είναι το κατεξοχήν έδεσμα που προσφέρεται. Ωστόσο, και το ίδιο το κρασί μπορεί να προσφερθεί σαν δώρο. Γιατί τίποτα δεν λέει «σ’ αγαπώ» περισσότερο από την επιθυμία να μεθύσετε και να ζαλιστείτε μαζί. 

Η διαδικασία επιλογής ενός κρασιού για δώρο, μπορεί να φαίνεται εύκολη, αλλά συχνά, καταλήγουμε σε ετικέτες που δεν αρέσουν ή δεν ταιριάζουν με το φαγητό που θα το συνδυάσουμε. Όση σκέψη χρειάζεται για να διαλέξετε ένα κόσμημα, χρειάζεται και στην επιλογή κρασιού. Στην τελική, είναι και αυτό προσωπικό δώρο και πρέπει να ταιριάζει στις προτιμήσεις του παραλήπτη, όσο και στις δικές σας. Θέλοντας να σας βοηθήσουμε να βγείτε ασπροπρόσωποι και να εντυπωσιάσετε με τις επιλογές σας, σας δίνουμε τα 10 λάθη που πρέπει να αποφύγετε, όταν κάνετε δώρο ένα κρασί.

1. Ελλιπής προετοιμασία

Με τόση πληροφορία δεν υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι, ιστολόγια, βιβλία και ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν με προτάσεις, οπότε αν αισθάνεστε χαμένοι, κάντε μια έρευνα πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας. Οι vintage οδηγοί των κλασικών οινοπαραγωγικών περιοχών σας βοηθούν επιπλέον, αν το αγαπημένο πρόσωπο έχει αγαπημένες επικέτες ή αγαπημενη ποικιλία, όπως επίσης θα σας συμβουλεύσουν ποια θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο κελάρι τους.

2. Κλίση προς τις μάρκες κρασιών

Οι διάσημες ετικέτες μπορεί να είναι δελεαστικές, αλλά θα καταλήξετε να πληρώνετε ένα ασφάλιστρο. Αντ’ αυτού, βρείτε κάτι πιο μοναδικό, ίδιας ποικιλίας, από μια περιοχή με παρόμοιο κλίμα. Έτσι, δώσετε ζωή και σε μια μικρότερη επιχείρηση και ειδικά στους καιρούς που ζούμε, η παραμικρή βοήθεια είναι σημαντική. 

3. Αποφεύγοντας να ζητήσετε συμβουλές

Το να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου από το κατάστημα που θα αγοράσετε το κρασί, είναι η έξυπνη κίνηση. Είναι πιθανό να είναι αρκετά μορφωμένοι και να έχουν δοκιμάσει το πλήρες φάσμα, ώστε να μπορούν να σας προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση και να προσαρμόσουν τις γνώσεις τους στις επιθυμίες σας. 

4. Επιλέγοντας με κριτήριο την εμφάνιση

Ενώ μια «πολυτελής» ετικέτα μπορεί να φαίνεται ένα ελκυστικό δώρο, δεν λέει τίποτα για το κρασί πίσω από αυτήν. Διαβάστε την ετικέτα, καθώς αυτή θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για το κρασί και την ιστορία της παραγωγής του. Αυτό που κάνει το προϊόν ξεχωριστό, είναι ο οινοπαραγωγός, όχι το ακριβό μπουκάλι.

5. Όταν δεν κάνετε το δώρο προσωπικό

Σκεφτείτε το άτομο για το οποίο προορίζεται το κρασί και επιλέξτε κάτι που θα του ταιριάζει. Θα μπορούσε να είναι ένα κρασί από τον αγαπημένο τους προορισμό διακοπών ή κάπου που θέλουν απεγνωσμένα να πάνε, ή ίσως από ένα οινοποιείο που τους έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Θα μπορούσατε ακόμη και να συμπεριλάβετε μια κάρτα, που να λέει γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κρασί.

6. Αναζητώντας τις ειδικές προσφορές

Τα σούπερ μάρκετ συχνά σας αποσπούν την προσοχή με φωτεινές επιγραφές για εκπτώσεις ή μείωση τιμών στα κρασιά που θέλουν να διώξουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τα κατάλληλα κρασιά για εσάς. Μην αποσπάστε από τις ετικέτες έκπτωσης και αφιερώστε λίγο χρόνο, να δείτε όλα τα προϊόντα στα ράφια, για να βρείτε το τέλειο μπουκάλι στη σωστή τιμή.

7. Αγοράζοντας με βάση την τιμή

Αναρωτιόμαστε συχνά πόσα πρέπει να ξοδέψουμε για ένα δώρο, αλλά προσέχουμε και την τιμή. Το καλύτερο μπουκάλι εντός του προϋπολογισμού σας, μπορεί να μην είναι απαραίτητα το πιο ακριβό στο ράφι. Η διαδικασία παραγωγής, τα υλικά εμφιάλωσης, οι φόροι και η ζήτηση επηρεάζουν το κόστος του κρασιού, επομένως η τιμή δεν σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα. Οι λιγότερο γνωστές περιοχές ή ποικιλίες μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

8. Ξεχνώντας τον συνδυασμό φαγητού και το κρασιού

Όλα τα κρασιά συνδυάζονται με διαφορετικά τρόφιμα ανάλογα με τη γεύση τους. Σκεφτείτε το φαγητό με το οποίο θα συνδυάσετε το κρασί και επιλέξτε το κατάλληλο. Μπορεί να είναι ένας κλασικός συνδυασμός, όπως ένα λευκό κρασί με θαλασσινά, αλλά μπορείτε και να πειραματιστείτε με άλλα ζευγαρώματα όχι και τόσο συνηθισμένα.

9. Υποτιμώντας τα άλλα ποτά

Με τόσο μεγάλη ποικιλία στα οινοπνευματώδη ποτά, δεν θεωρούμε σωστό να τα υποτιμούμε σε σχέση με το κρασί. Κάποια από αυτά τα ποτά, όχι μόνο μπορούν να μοιραστούν μεταξύ περισσότερων ανθρώπων, αλλά θα διαρκέσουν και περισσότερο, γιατί ο δέκτης θα μπορεί να τα προσφέρει παραπάνω από μια φορές. Για παράδειγμα, το Gin είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή, η οποία προσφέρει και μεγάλη ποικιλία συνδυασμών.

10. Αγνοώντας τις εναλλακτικές

Εάν η τεράστια ποικιλία ετικετών ξυπνάει την αναποφασιστικότητα μέσα σας, μπορείτε να κινηθείτε σε εναλλακτικές, όπως ένα αξεσουάρ ή ένα gadget για το κρασί. Από συσκευές ψύξης κρασιού έως εκπαιδευτικά βιβλία, το μόνο που μπορεί να σας περιορίσει είναι η φαντασία σας.

Πηγή: WSET Global

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/02/04/manitaropitakia_me_skordo_kai_dentrolivano/