Πολλοί θα αναρωτηθούν πως γίνεται το κρασί να μην είναι vegan. Η απάντηση βρίσκεται στα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια και παραγωγή του και αν αυτά είναι ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης. Η συνεχής ανάπτυξη της κουλτούρας των vegans, έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο αλλάζοντας ή διαμορφώνοντας το καθεστώς της παραγωγής και κατανάλωσης τροφών. Πλέον τα vegan προϊόντα έχουν μια μόνιμη θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μενού των εστιατορίων. Φυσικά, η εξάπλωση του φαινομένου δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την παραγωγή κρασιού. Εμείς για την καλύτερη ενημέρωσή σας, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα vegan κρασιά, καθώς και ποιες ελληνικές ετικέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Πότε ένα κρασί δεν θεωρείται vegan;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το αν ένα κρασί είναι vegan ή όχι εξαρτάται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του. Ας εμβαθύνουμε όμως λίγο στο ποια είναι αυτά τα συστατικά. Η παραγωγή του κρασιού, ουσιαστικά, είναι η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης του χυμού των σταφυλιών, η οποία εκτελείται από τις ζύμες που μετατρέπουν τα σάκχαρα του χυμού σε αλκοόλη. Οι ζύμες είναι οι μικροοργανισμοί, που ενώνονται με τα υπόλοιπα συστατικά και τα μετατρέπουν στο αγαπημένο σε όλους μας ποτό. Η επεξεργασία αυτή είναι απόλυτα φυσική. Η διαδικασία όμως, που κάνει τα κρασιά να μην είναι φιλικά προς τους vegan και τους χορτοφάγους είναι η «διαύγαση».
Σε αυτό το στάδιο τα κρασιά είναι θολά και περιέχουν μικροσκοπικά μόρια όπως πρωτεΐνες, τρυγικά, τανίνες και φαινολικά. Εδώ, λοιπόν εισέρχεται η διαύγαση, η διαδικασία που κάνει το κρασί διαυγές. Να σημειώσουμε ότι τα μόρια αυτά δεν είναι επιβλαβή για τον οργανισμό, ωστόσο όλοι εμείς, οι καταναλωτές, επιθυμούμε και αναζητούμε την διαύγεια στο κρασί μας. Μάλιστα, είναι ένας από τους παράγοντες επιλογής των καταναλωτών. Η διαύγαση μπορεί να γίνει και απολύτως φυσικά, αν τα κρασιά μείνουν για αρκετό καιρό στη δεξαμενή, καθώς τα μόρια θα αυτο-σταθεροποιηθούν με αργή καθίζηση.
Ωστόσο, οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν μια ποικιλία βοηθημάτων καθίζησης, που ονομάζονται «μέσα διαύγασης». Η χρήση αυτών των μέσων βοηθάει και επισπεύδει την καθίζηση των μορίων που κάνουν το κρασί να φαίνεται θολό. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέσα διαύγασης είναι η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), αλβουμίνη (ασπράδια αυγών), ζελατίνη (ζωϊκή πρωτεΐνη) και ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης ψαριών). Οι βοηθητικοί αυτοί παράγοντες δεν μένουν ως πρόσθετα στο κρασί, αλλά καθιζάνουν μαζί με τα μόρια που προκαλούν την θόλωση και απομακρύνονται.
Η διαύγαση με μέσο την καζεΐνη ή την αλβουμίνη είναι συνήθως αποδεκτή από τους περισσότερους χορτοφάγους, αλλά και οι τέσσερις είναι εκτός ορίων για τους vegans, καθώς είναι ζωϊκά παράγωγα.
Ποια συστατικά χρησιμοποιούνται στα vegan κρασιά;
Πλέον, υπάρχουν συστατικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διαδικασία της διαύγασης και να κάνουν τα κρασιά φιλικά προς τους vegan και πολλοί οινοπαραγωγοί, ήδη, τα έχουν ενσωματώσει στην παραγωγή τους. Συστατικά όπως ο μπεντονίτης, παράγοντας φινιρίσματος με βάση τον πηλό, ο ενεργός άνθρακας, φυτική ζελατίνη, ακόμη και οι πατάτες και η πρωτεΐνη μπιζελιών.
Επιπλέον, η μετάβαση σε πιο φυσικές μεθόδους οινοποίησης, επιτρέποντας στη φύση να ακολουθήσει την πορεία της, σημαίνει και περισσότερα vegan και vegetarian friendly κρασιά. Ένας αυξανόμενος αριθμός των οινοπαραγωγών σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέγουν να μην εφαρμόσουν την διαύγαση και να μην φιλτράρουν τα κρασιά τους, αφήνοντάς τα να αυτο-σταθεροποιηθούν. Τέτοια κρασιά συνήθως αναφέρουν στην ετικέτα «un-fined ή και unfiltered».
Επειδή πολλοί θα αναρωτιέστε, αν τηρείται σωστά η διαδικασία της διαύγασης, τότε δεν θα υπάρχει διαφορά στη γεύση.
Ελληνικές ετικέτες vegan κρασιών
- Στροφιλιά:
Ερυθρός, Αγιωργίτικο, Merlot, 2017
Ροζέ, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, 2017
Λευκός, Ροδίτης, Sauvignon Blanc 2017
- Enotria Δουλουφάκης:
Ερυθρός, Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Syrah, 2018
Λευκός, Μοσχάτο, Βιδιανό, Βηλάνα, 2018
- Άσπρος Λαγός Δουλουφάκης:
Ερυθρός, Βιδιανό, Cabernet Sauvignon, 2016
Λευκός, Βιδιανό, 2018
- Femina, Δουλουφάκης:
Λευκός, Αρωματική Μαλβαζία, 2018
- Clay, Γαία Οινοποιητική:
Orange, Ασύρτικο, 2016
- Ψαράδες, Κτήμα Λυραράκη:
Λευκός, Πλυτό, 2018
Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο Cellier.gr καθώς και στα e-shop των οινοποιείων.
Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2021/01/19/revithia_lemonata_me_ruzi_kai_curry/