Σήμερα έχουμε μια πιο gourmet διάθεση και σας προτείνουμε κρεμμυδόσουπα με σφένδαμο και κασέρι Σοχού. Ένα ευρέως διαδεδομένο πιάτο, η κρεμμυδόσουπα προέρχεται από τη Γαλλία και έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο αγαπημένο γεύμα. Λαχταριστή, ζεστή, “γλυκιά” και συγχρόνως πικάντικη. Μια κρεμμυδόσουπα, βασισμένη μεν στη γαλλική συνταγή αλλά με τη προσθήκη δύο πολύ αγαπημένων υλικών, το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) και το κασέρι Σοχού. Η συνταγή είναι σίγουρη επιτυχία και θα είναι το ιδανικό πρώτο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες:
500 γρ. λευκά ξερά κρεμμύδια
1 ½ κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
80 ml κρασί κόκκινο
3 κ.σ. Worcestershire sauce
650 ml ζεστό ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1 μικρό κλωναράκι δεντρολίβανο
20 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το σερβίρισμα
200 γρ. κασέρι Σοχού
4 φέτες χωριάτικο ψωμί
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, όχι πολύ λεπτές ούτε χοντρές.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο καραμελώνουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το αλάτι για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το κρασί “ξύνοντας” με την κουτάλα το πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά.
Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, την Worcestershire sauce, το ζωμό, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
Στο μεταξύ δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλάτι αν το επιθυμούμε, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δενδρολίβανο.
Γεμίζουμε με κρεμμυδόσουπα 4 πυρίμαχα μπολ, ακουμπάμε μία φέτα ψωμί σε κάθε μπωλ, πασπαλίζουμε τις φέτες με το κασέρι και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.
Η γαλλική κρεμμυδόσουπα παραμένει στα κρασιά του τόπου της και ταιριάζει τέλεια με ένα Beaujolais Nouveau.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
- Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σφενδάμου αντικαθιστούμε με καστανή ζάχαρη, περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού.
- Αν το κρασί που θα επιλέξουμε είναι ημίγλυκο μειώνουμε τα γλυκαντικά στοιχεία.
- Το αλάτι το προσθέτουμε στο τέλος για να είμαστε σίγουροι καθώς η Worcestershire sauce είναι αλμυρή.
- Το δενδρολίβανο το προσθέτουμε και αυτό μόλις αποσύρουμε τη σούπα γιατί θέλουμε διακριτική τη γεύση του, διαφορετικά χρησιμοποιούμε θυμάρι.
- Η συνταγή μπορεί να γίνει και σε vegan εκδοχή αντικαθιστώντας τα ζωικά συστατικά με φυτικά.
Καλή απόλαυση!
Πηγή: Funkycook
Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/12/18/kotopoulo_me_paprika_moustarda_kai_krasi/