Η τάρτα μήλου αποτελεί ένα εύκολο γλυκό και αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους. Έχετε δοκιμάσει όμως αλμυρή τάρτα με μήλα; Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των γιορτών, μπορούμε να δοκιμάσουμε πιο ιδιαίτερες συνταγές και να πειραματιστούμε με διαφορετικές γεύσεις. Σας προτείνουμε λοιπόν αλμυρή τάρτα με μήλα, μπέικον και πεκορίνο.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Υλικά για 4-6 μερίδες
Για τη ζύμη
160 γρ. αγελαδινό βούτυρο κρύο
300 γρ. αλεύρι μαλακό
50 ml. νερό παγωμένο
1 αυγό
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
2 μέτρια μήλα golden
200 γρ. μπέικον
300 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
50 γρ. μπλε τυρί
2-3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
½ κ.γ. θυμάρι
½ κ.γ. καπνιστό κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κύβους και το αναμειγνύουμε με το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.
Τρίβουμε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα με κοκκώδη υφή.
Προσθέτουμε το νερό και τον κρόκο του αυγού και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση. Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, το καπνιστό πιπέρι, ανακατεύουμε και το βγάζουμε από τη φωτιά.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, περίπου 2 εκατοστά πάχος και διαμέτρου 24 εκατοστών.
Τρίβουμε το πεκορίνο και το απλώνουμε επάνω στη ζύμη μαζί με το μπλε τυρί, θρυμματισμένο.
Κόβουμε τα μήλα, με τη φλούδα τους, σε λεπτές φέτες τις οποίες τοποθετούμε σε σειρές πάνω από τη στρώση των τυριών.
Προσθέτουμε το μπέικον και ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης κλείνουμε την τάρτα χωρίς να τη σκεπάσουμε στο κέντρο.
Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε από πάνω το υπόλοιπο πεκορίνο.
Με το ασπράδι των αυγών αλείφουμε τη ζύμη και αν το επιθυμούμε την πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή καστανή ζάχαρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 40 λεπτά.
Σερβίρουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί!
Σημειώσεις για τη συνταγή:
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σφενδάμου χρησιμοποιούμε μια κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτός από κίτρινα μήλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινα ποικιλίας Gala, Jonagold.
Τη ζύμη μπορούμε να την έχουμε έτοιμη 12-24 ώρες πριν αρκεί να τη διατηρήσουμε καλά κλεισμένη σε μεμβράνη τροφίμων.
Μπορούμε εκτός από πεκορίνο να χρησιμοποιήσουμε αρσενικό Νάξου ή γραβιέρα πικάντικη.
Καλή απόλαυση!
Πηγή: https://funkycook.gr/almiri-tarta-me-mila-bacon-pekorino/
Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/12/07/takeaway_kai_delivery_gevmata_kai_pos_na_ta_sindiasete_me_krasi/