Takeaway και delivery γεύματα και πως να τα συνδυάσετε με κρασί

Takeaway και delivery γεύματα και πως να τα συνδυάσετε με κρασί

Το μεγαλύτερο διάστημα του 2020, η έξοδος και τα γεύματα σε εστιατόρια αντικαταστάθηκαν, λόγω των συνθηκών, με παραγγελίες για παράδοση κατ’ οίκον (delivery) ή παραλαβής από το κατάστημα (takeaway). Ακόμα και όταν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ αρχίζουν να ανοίγουν τους επόμενους μήνες, θα πρέπει και πάλι να βασιστούμε στις παραγγελίες  φαγητού στο σπίτι πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από την τρέχουσα κρίση. 

Τα γεύματα σε πακέτο δεν ενθουσιάζουν τους λάτρεις του κρασιού περισσότερο από ότι ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο. Ωστόσο, μπορείτε να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε επιτυχημένα ζεύγη φαγητού και κρασιού από την άνεση του σπιτιού σας. 

Ο πρώτος κανόνας είναι ότι το κρασί δεν επηρεάζει το φαγητό, όσο το φαγητό επηρεάζει το κρασί. Ο δεύτερος κανόνας είναι μην ακολουθείτε μόνο τους κανόνες! Ενώ υπάρχουν τα παραδοσιακά ζεύγη που αγαπάμε και λατρεύουμε, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και εξαρτώνται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Ας ξεκινήσουμε με τον προσδιορισμό των κύριων κατηγοριών φαγητού σε πακέτο: αλμυρό, όξινο, με έντονη γεύση και άρωμα, λιπαρό, πικάντικο, γλυκό και αλμυρό ή «umami». Στη συνέχεια, διερευνούμε τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει κάθε κατηγορία στη γεύση ορισμένων κρασιών. Για παράδειγμα, τα αλμυρά τρόφιμα μπορούν να κάνουν τα ταννικά κρασιά πιο ομαλά και πιο εύγευστα, τα όξινα τρόφιμα μπορούν να ελαφρύνουν τα εξαιρετικά όξινα κρασιά, τα γλυκά φαγητά μπορούν να αποκαλύψουν τα πλούσια και φρουτώδη χαρακτηριστικά του επιδόρπιου κρασιού και ούτω καθεξής. 

Έτσι, καθώς πραγματοποιείτε την παραγγελία σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να συνδυάσετε επιτυχημένα τα είδη κρασιών με τα αγαπημένα σας γεύματα.

Γεύματα με βάση την σάλτσα ντομάτας: Πίτσα, Ζυμαρικά

Κατηγορία φαγητού: όξινο, αλμυρό

Ιδανικός συνδυασμός: ερυθρά κρασιά υψηλής οξύτητας

Προτεινόμενες ποικιλίες: Barbera, Corvina, Lambrusco, Nebbiolo, Sangiovese

Οι ντομάτες είναι η επιτομή της οξύτητας και χρειάζονται κρασιά που προσφέρουν παρόμοια έντονη γεύση. Τα κόκκινα κρασιά με υψηλή οξύτητα δεν είναι απλά μια πρόκληση, αλλά τα φυτικά και γήινα χαρακτηριστικά τους συμπληρώνουν υπέροχα και άλλα κλασικά συστατικά αυτής της κουζίνας, όπως βασιλικός, ρίγανη και μανιτάρια.

Τα πιάτα με βάση την ντομάτα συχνά απαιτούν σημαντική ποσότητα αλκαλικότητας του αλατιού για να ισορροπήσουν την οξύτητά τους. Το αλάτι βοηθά να μαλακώσουν οι τανίνες και η οξύτητα του κρασιού και ενισχύει τα φρουτώδη χαρακτηριστικά του για μια πιο ευχάριστη γευστική εμπειρία.

Μεσογειακά γεύματα: Ορεκτικά, Μαγειρευτά

Κατηγορία φαγητού: αλμυρό, λιπαρό

Ιδανικός συνδυασμός: ισορροπημένα λευκά με φυσική οξύτητα

Προτεινόμενες ποικιλίες: Ασύρτικο, Carricante, Falanghina, Pinot Grigio, Vermentino

Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας μοιράζονται δύο κοινά συστατικά: το αλάτι και το λάδι. Τα ισορροπημένα λευκά κρασιά Zesty είναι καλοί παρτενέρ για αυτή την κουζίνα καθώς το αλάτι και το λάδι μαλακώνουν την οξύτητά τους, ενώ τονίζουν τα φρούτα και τις νότες λουλουδιών τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις προτεινόμενες ποικιλίες προέρχονται από αμπελώνες της Μεσογείου. Από τις δύσβατες ακτές της Ιταλίας έως τα ελληνικά νησιά, αυτά τα λευκά κρασιά έχουν το σώμα και την έντονη οξύτητα που εγγυώνται έναν παραδεισένιο συνδυασμό για τα μεσογειακά γεύματα.

Κρεατικά: Burger, Σουβλάκια, Μπριζόλες

Κατηγορία φαγητού: αλμυρό, με έντονη γεύση και άρωμα

Ιδανικός συνδυασμός: κλασικά κόκκινα 

Προτεινόμενες ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah, Tempranillo

Στα κρέατα συχνά χρησιμοποιείται πολύ αλάτι και καρυκεύματα, καθιστώντας τα τέλεια για την προβολή της πυκνότητας των ταννικών ερυθρών οίνων. Τα έντονα γευστικά κρασιά δεν θα υπερισχύουν των καρυκευμένων κρεάτων, που θα συνοδεύονται ευχάριστα από διάφορες σάλτσες και μείγματα μπαχαρικών.

Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έτσι, η επιλογή κόκκινων ποικιλιών που έχουν επίσης καλή οξύτητα είναι σημαντική, καθώς θα χρειαστεί για να διαπεράσουν το λίπος. Εδώ είναι που κόκκινα μείγματα όπως το Bordeaux και το Côtes du Rhône παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ασιατική κουζίνα: Ramen, Thai Curry, Chow Mein

Κατηγορία φαγητού: umami

Ιδανικός συνδυασμός: λευκά με υψηλή οξύτητα και ελαφριά κόκκινα

Προτεινόμενες : Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, Gamay, Pinot Noir

Μακράν η πιο δύσκολη κατηγορία, τα τρόφιμα που έχουν κυρίως umami γεύσεις τείνουν να δίνουν πιο πικρή γεύση στα κρασιά, ενώ θαμπώνουν τα φρουτώδη χαρακτηριστικά τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τα ταννικά κρασιά. Ωστόσο, υπάρχει ένα αρκετά ευρύ φάσμα κρασιών που ταιριάζουν καλά με αυτά τα πιάτα. Αν και θέλετε αρκετή οξύτητα για να διατηρήσετε τον ουρανίσκο σας καθαρό και φρέσκο, το κλειδί είναι να θεωρήσετε το κρασί της επιλογής σας αρκετά έντονο για να διατηρήσει τα φρουτένια χαρακτηριστικά του σε ένα umami γεύμα. Σκεφτείτε αρωματικές λευκές ποικιλίες όπως οι Grüner Veltliner, Riesling και Sauvignon Blanc.

Αν έχετε διάθεση για κόκκινο, προτιμήστε ποικιλίες με υψηλή οξύτητα και χαμηλές τανίνες, όπως το Gamay και το Pinot Noir. Δοκιμάστε ένα από αυτά με μια μερίδα πάπιας Πεκίνου για έναν πολύ καλό συνδυασμό.

Τηγανητά: Κοτόπουλο, πατάτες, Arancini

Κατηγορία Φαγητού: λιπαρά / λαδερά, αλμυρά

Ιδανικός συνδυασμός: αφρώδεις οίνοι

Προτεινόμενα κρασιά: Cava, Champagne, Crémant, Moscato d’Asti, Prosecco

Τρώγοντας υγιεινά όλη την εβδομάδα, επιτρέπετε στον εαυτό σας την απόλαυση ενός τηγανητού φαγητού το Σαββατοκύριακο. Το καλύτερο είναι ότι τα φαγητά αυτά συνδυάζονται υπέροχα με αφρώδες κρασί. Η όξινη φύση του αφρώδους κρασιού κουμπώνει στο λίπος, το λάδι και το αλάτι σε αυτά τα τρόφιμα για έναν δροσερό ουρανίσκο που καθαρίζεται μετά από κάθε μπουκιά.

Ανάλογα με τις αφρώδεις προτιμήσεις σας, μπορείτε να συνδυάσετε τηγανητά τρόφιμα με ένα ευρύ φάσμα επιπέδων γλυκύτητας – από το Brut Nature μέχρι την αφρώδη νοστιμιά του Moscato d’Asti. Εάν υπάρχει οξύτητα στο φαγητό σας, υπάρχει τρόπος να βρείτε ένα απολαυστικό ζεύγος. Οι εξέχουσες νότες των αφρωδών κρασιών παραδοσιακής μεθόδου μπορούν επίσης να προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα πινελιά σε αυτό το συνδυασμό.

Τώρα που γνωρίζετε κάποιες από τις αρχές που μπορείτε να ακολουθήσετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε τους δικούς σας συνδυασμούς στο σπίτι. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να ανακαλύψετε!

Διαβάστε ακόμη: https://www.wsetglobal.com/knowledge-centre/blog/2020/june/02/how-to-pair-wine-with-your-favourite-takeaway-meals