Οι καλύτεροι αφρώδεις οίνοι της αγοράς για το 2020

Οι καλύτεροι αφρώδεις οίνοι της αγοράς

Δεν υπάρχει τίποτα που να εκφράζει γιορτινό κλίμα περισσότερο από ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου. Οι αφρώδεις οίνοι έχουν ταυτιστεί με τη χαρά και τη γιορτινή ατμόσφαιρα και υπάρχει λόγος για αυτό. Στην Γαλλία, η στέψη κάθε νέου Βασιλιά γινόταν στην περιοχή της Καμπανίας και στην μεγάλη αυτή γιορτή προσφερόταν άφθονο στους παρευρισκόμενους το τοπικό κρασί, η σαμπάνια. Η παράδοση αυτή μεταδόθηκε και στις επόμενες γενιές και από τότε όποιος ήθελε να διασκεδάζει και να γιορτάζει σαν βασιλιάς έπρεπε να σερβίρει στους καλεσμένους του αφρώδες κρασί.

Οι αφρώδεις οίνοι είναι ένας τύπος κρασιού με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία προκαλούν τις γνωστές φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες προκύπτουν από φυσική ζύμωση που συμβαίνει είτε στη φιάλη είτε σε μια μεγάλη δεξαμενή. Η ζύμωση συμβαίνει όταν προστίθεται ζάχαρη στο κρασί και η μαγιά αρχίζει να δρα πάνω στη ζάχαρη, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύεται μέσα σε ένα σφραγισμένο χώρο δημιουργεί φυσαλίδες στο κρασί.

Η διαδικασία της παραγωγής είναι παρόμοια με την παραγωγή «κανονικών» κρασιών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες διαφορές:

  • Τα σταφύλια συλλέγονται νωρίτερα για να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα οξύτητας.
  • Τα σταφύλια συλλέγονται συνήθως με το χέρι για τη μείωση των επιπέδων τανίνης και άλλων φαινολικών συστατικών που έχουν τα κρασιά.
  • Τα πατητήρια είναι συνήθως κοντά στον αμπελώνα, οπότε τα σταφύλια μπορούν να διαχωριστούν από το δέρμα τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Διενεργούνται 2 διαδικασίες ζύμωσης. Η πρωτογενής ζύμωση είναι ίδια με τα «κανονικά» κρασιά, ωστόσο ορισμένοι οινοποιοί προσθέτουν ειδική μαγιά αφρώδους οίνου. Στην δευτερογενή ζύμωση, το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύεται στη φιάλη και διαλύεται στο κρασί.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι καλύτεροι ελληνικοί και ξένοι αφρώδεις οίνοι της αγοράς.

Κτήμα Κυρ Γιάννη, Ακακίες Ροζέ Sparkling 2018

Το Ακακίες Sparkling Rosé είναι ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο και ισορροπημένο κρασί που κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα και έξω από το μπουκάλι, και το πράττει ακόμα πειστικότερα αν λάβει κανείς υπόψη του την τιμή του που δεν ξεπερνά τα 13€. Βέβαια δεν είναι ένα πολύπλοκο κρασί με σύνθετο μπουκέτο, εκρηκτικό flavor και ατελείωτη επίγευση. Όμως πόσα αφρώδη στον κόσμο που φτιάχνονται με την μέθοδο της κλειστής δεξαμενής μπορούν να ισχυριστούν ότι καταφέρνουν πολύ καλύτερα κάποιο από τα παραπάνω;

Santo Brut Methode Traditionnelle, Ασύρτικο, Santo Wines

Το πρώτο αφρώδες Ασύρτικο της Σαντορίνης! Παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Το εγχείρημα αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της ποικιλίας που δεν θεωρείται τυχαία μία από τις ανερχόμενες σε όλο τον κόσμο. Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, νότες μελιού, κηρήθρας, ζύμης και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα, κρεμώδη επίμονο αφρισμό, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτρια επίγευση.

Debina Semi-Sparkling, Ντεμπίνα, Κτήμα Γκλίναβος, ΠΟΠ Ζίτσα

Ένας φινετσάτος και νεανικός οίνος με το αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας Ντεμπίνα που καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας. Ο σχετικά χαμηλός αλκοολικός βαθμός και η χαρακτηριστική οξύτητα της ποικιλίας, την καθιστούν ιδανική για την παραγωγή αφρωδών και ημιαφρωδών οίνων. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση σε χαμηλή θερμοκρασία. Σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Δεύτερη αλκοολική ζύμωση σε αυτόκλειστες δεξαμενές (methode charmat), κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες όπου ο αφρισμός παράγεται φυσικά. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Αρώματα εσπεριδοειδών, μήλου, αχλαδιού και νύξεις λευκόσαρκου ροδάκινου. Πλούσιος φυσικός αφρισμός, δροσερή οξύτητα και φρουτώδης επίγευση.

Corney & Barrow, Blanc de Blancs Methode Traditionnelle NV

Αυτός ο αφρώδης οίνος παραδοσιακής μεθόδου είναι ελαφρύς και αναζωογονητικός με υπέροχη αρωματική ένταση στη μύτη και λεπτή κρεμώδη υφή στον ουρανίσκο. Το τραγανό μήλο και το λεμόνι δίνουν ζουμερή ζωντάνια, παράλληλα με μια γλυκύτητα που δίνει μια πολυπλοκότητα, διατηρώντας ένα ζωντανό φινίρισμα. Κατασκευασμένο από Colombard, Ugni-Blanc, Chardonnay και Chenin Blanc, είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχει εξαιρετική τιμή.

Elvio Tintero Sori Gramella Moscato d’Asti 2018

Αυτό το αφρώδες ημίγλυκο, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ από το Πιεμόντε της Βόρειας Ιταλίας, είναι το τέλειο αφρώδες Moscato για απεριτίφ ή γλυκό επιδόρπιο. Το κρασί έχει φρουτώδεις γεύσεις από βερίκοκο, ροδάκινο και μήλο, μια ένδειξη εσπεριδοειδών και ένα ήπιο άρωμα μελιού.

Domaine Langlois-Château, Rosé Brut, Crémant de Loire, NV

Φτιαγμένο από 100% Cabernet Franc, είναι γεμάτο με ζουμερά φραγκοστάφυλα, ώριμη κόκκινη οξύτητα μήλου και επίγευση από κρεμώδες γιαούρτι φράουλα. Ένα φωτεινό, ζωντανό αφρώδες που θα μπορούσε να μεταβεί καλά από το απεριτίφ στο κυρίως γεύμα. 

Κάποιες από αυτές τις ετικέτες μπορείτε να τις βρείτε εδώ

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/11/19/beaujolais_nouveau_day_2020/