Glühwein: Το απόλυτο χειμωνιάτικο κρασί!

Glühwein: Το απόλυτο χειμωνιάτικο κρασί!

Με την επιβολή του δεύτερου lockdown, ερχόμαστε αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τον εγκλεισμό στα σπίτια. Επομένως, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε από το να μαγειρεύουμε νόστιμα σπιτικά φαγητά και να πίνουμε το αγαπημένο μας κρασί. Ειδικά τώρα που αρχίζει και μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας μπορείτε να φτιάξετε και εσείς Glühwein, το απόλυτο χειμωνιάτικο ζεστό κρασί με μπαχαρικά. Το Glühwein είναι ένα από τα συνηθέστερα ποτά που σε αρκετές χώρες του βορρά- και όχι μόνο- συνδέονται παραδοσιακά με το χειμώνα και τα Χριστούγεννα ενώ πέραν του ότι έχει υπέροχη γεύση είναι εύκολο και στην ετοιμασία του. Είναι ιδανικό για να σας ζεστάνει τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια και να δημιουργήσετε μια όμορφη ατμόσφαιρα με τους αγαπημένους σας στο σπίτι.

Ιστορική Αναδρομή

Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για κατανάλωση ζεστού κρασιού με μπαχαρικά μας έρχεται τον 2ο αι π.Χ. από την Ρώμη. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες στην κατακτητική τους πορεία έφτασαν μέχρι το Ρήνο, το Δούναβη και τα σκωτσέζικα σύνορα κουβαλώντας και διαδίδοντας και την «οινική» τους κουλτούρα. Ένα από τα στοιχεία αυτής της κουλτούρας ήταν η συνήθεια να πίνουν ζεστό κρασί.

Κατά το μεσαίωνα και τις αρχές της νεότερης εποχής, οι παραγωγοί άρχισαν να προσθέτουν συστηματικά στο κρασί διάφορα μπαχαρικά προκειμένου να βελτιώσουν τη γεύση αλλά κυρίως το χρόνο διατήρησής τους. Ωστόσο αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που διαδόθηκε τόσο η προσθήκη μπαχαρικών στο κρασί και άλλα οινοπνευματώδη αφού κατά το 17ο αιώνα ο συγκεκριμένος συνδυασμός είχε επί της ουσίας θεραπευτικό και αποτοξινωτικό χαρακτήρα. 

Περισσότερο διαδεδομένο ήταν ένα ελαφρώς συμπυκνωμένο παρασκεύασμα από λευκό ή κόκκινο κρασί με μπαχαρικά και ζάχαρη ή μέλι, γνωστό και ως κρασί του Ιπποκράτη (hippocras, ypocras, Vinum Hippocraticum). Το αλκοολούχο μίγμα πήρε το όνομά του όχι από τον ίδιο τον Ιπποκράτη αλλά από ένα κωνικό πάνινο φίλτρο, το λεγόμενο “Μανίκι του Ιπποκράτη,” (manicum hippocraticum) που χρησιμοποιούσαν για να φιλτράρουν το κρασί. Όσο για τις συνταγές και τα μείγματα μπαχαρικών που ενίοτε χρησιμοποιούνταν, διέφεραν ανά χώρα ενώ το κόστος των μπαχαρικών ήταν αρκετά υψηλό εκείνη την εποχή γι’ αυτό και hippocras έπινε μόνο η αριστοκρατία. Ανά την Ευρώπη μάλιστα η παρουσία του στο τραπέζι ήταν βασική προϋπόθεση σε ένα είδος γαστρονομικού τελετουργικού προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα επίσημο γεύμα. Αργότερα, όταν η πρόσβαση στα μπαχαρικά έγινε πιο άμεση, άρχισε και η παρουσία του σε θρησκευτικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και επίσημες τελετές όπως οι γάμοι.

Το όνομα του Glühwein πιθανότατα προέρχεται από το glow-wine που σημαίνει κρασί που λάμπει, αφού για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα μεγάλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα. Σήμερα την κατηγορία συνιστούν όλα τα αρωματικά αλκοολούχα ποτά π.χ.το Vin Chaud στη Γαλλία, τα Mulled Wines στη Βρετανία και το Glögg κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες, που γίνονται από κρασί ή άλλο ποτό, ζάχαρη ή μέλι και μπαχαρικά και σερβίρονται ζεστά τον χειμώνα. 

Συνταγή για να φτιάξετε Glühwein στο σπίτι

Υλικά για 4-6 φλιτζάνια:

  • 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί κατά προτίμηση Merlot
  • ½ φλιτζάνι μπράντι ή ρούμι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι και τη φλούδα του
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 φλούδα lime (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι σιρόπι αγαύης (για χορτοφάγους και vegan) ή ζάχαρη
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 ξύλο βανίλιας
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους

Εκτέλεση:

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε κυκλικά τη φλούδα του πορτοκαλιού προσέχοντας να πάρουμε μόνο το πορτοκαλί μέρος της (το λευκό πικρίζει). Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το λεμόνι και για το lime.
  • Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση, το στύβουμε και σουρώνουμε τον χυμό. 
  • Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Το υγρό πρέπει να φτάσει σε σημείο βρασμού αλλά να μην βράσει, για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ. Αντίθετα σε σιγανή φωτιά θα εκχυλίσει τα αρώματα και τις γεύσεις από τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή και θα φτάσει σε πολύ καυτή θερμοκρασία.
  • Όταν θα μειωθεί αναπόφευκτα το υγρό μετά από μισή ώρα στη φωτιά, θα προσθέσετε ακόμα μισό φλιτζάνι κρασί και θα γίνει σαν ελαφρύ σιρόπι.
  • Όταν ετοιμαστεί, το σερβίρετε σε κεραμικά ή πυρίμαχα φλιτζάνια με κουτάλα – σουρωτήρι για να πάρετε μόνο το υγρό. 
  • Σερβίρουμε με μια λεπτή φέτα πορτοκάλι σε κάθε ποτήρι.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/11/04/oinotourismos_ola_osa_prepei_na_gnorizete/