Ξέρουμε τα βασικά χρώματα του κρασιού: κόκκινο, ροζέ, λευκό. Τι γίνεται όμως όταν μπαίνουν στην παλέτα και το μπλε με το πορτοκαλί; Από τη μια, ένα υποπροϊόν του κρασιού που δέχεται διφορούμενες κριτικές, από την άλλη μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική παραγωγή με μια ιστορία τόσο πλούσια όσο και η γεύση της. Η νέα μόδα, που θέλει τα ποτά πιο φαντασμαγορικά και περίπλοκα άγγιξε και τον, κατά τα άλλα, παραδοσιακό χώρο του κρασιού. Πρόκειται για 2 εναλλακτικές προτάσεις, Orange wine και Blue wine, που δεν περνούν απαρατήρητες από τους τολμηρούς ουρανίσκους. Ας εμβαθύνουμε όμως λίγο στο πως προέκυψαν τελικά αυτές οι εναλλακτικές.
Orange Wine
Ο όρος «Orange wine» επινοήθηκε από τον Βρετανό εισαγωγέα κρασιού David Harvey για να περιγράψει ένα μη παρεμβατικό είδος παραγωγής λευκού κρασιού. Συναντάται, επίσης, και με τον όρο «Ramato» που στα ιταλικά σημαίνει «Πυρόξανθο». Η ιστορία των πορτοκαλί κρασιών φτάνει στο 6000 π.Χ. στην περιοχή του Καυκάσου, δηλαδή την σημερινή Γεωργία.
Η παραγωγή του προέρχεται από λευκά σταφύλια, τα οποία πολτοποιούνται και παλαιώνονται σε μεγάλα τσιμεντένια ή κεραμικά αγγεία, μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια. Το πορτοκαλί χρώμα προκύπτει από την παρατεταμένη επαφή του χυμού με τις φλούδες. Η παλαίωση διαρκεί από 4 μήνες το λιγότερο μέχρι ένα χρόνο, ενώ στην διαδικασία ωρίμανσης δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα.
Η γεύση του Orange wine διαφέρει από αυτή που έχουν συνήθως τα λευκά κρασιά, τα οποία χαρακτηρίζονται από ξινή γεύση, από την ζύμωση της άγριας ζύμης και στυφή από την οξείδωση, ενώ συναντάμε ελάχιστες φρουτώδεις και λουλουδάτες νότες. Το Orange wine ξεχωρίζει για την τολμηρή και ισχυρή του γεύση με μελωμένα αρώματα καρπών, φουντουκιού, καρυδιού Βραζιλίας, ώριμου μήλου, βερνικιού ξύλου, λινελαίου, μαγιάς και αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού. Θυμίζει την οξύτητα που συναντάμε σε μια φρουτένια μπύρα, ενώ έχει μέχρι και τανίνες, όπως και τα κόκκινα κρασιά.
Εξαιτίας λοιπόν της έντονης γεύσης του το Orange wine συνδυάζεται τέλεια με εξίσου έντονες γεύσεις, όπως πιάτα με κάρυ, κορεατική, μαροκινή, αιθιοπική και παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα. Ακόμη, λόγω της στυφής γεύσης του και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φαινολικά συστατικά, συνδυάζεται με μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, από βοδινά κρέατα μέχρι ψάρια.
Στην ελληνική παραγωγή συναντάμε αυτές τις ετικέτες Orange wine:
ΜΕΤΑ 2011 Πιερία Ερατεινή (Πιερία Μαλαγουζιά)
Μεθυμναίος Πορτοκαλί – Γιάννης Λάμπρου (Λέσβος, Χυδηριώτικο)
Τάτσης Ροδίτης (Γουμένισσα)
Blue Wine
Το Blue wine δημιουργήθηκε από τους Iñigo Alday, Imanol López, Jen Besga, Gorka Maiztegi, Aritz López, και Taig Mac Marthy σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και του AZTI Tecnalia, δηλαδή το τμήμα έρευνας τροφίμων της βασκικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν 2 είδη μπλε κρασιού, το ένα κοστίζει περίπου 15 ευρώ ενώ το άλλο περίπου 35 ευρώ. Συγκεκριμένα τη δημιουργία των έξι φιλόδοξων νέων, έχει αναλάβει να διανέμει στην αγορά η ισπανική εταιρεία Gik.
Κατασκευάζεται από ένα άγνωστο μείγμα λευκών και κόκκινων σταφυλιών που συναντώνται κατά κύριο λόγο στους αμπελώνες της La Rioja, της Zaragoza, της León και της Castilla-La Mancha της Ισπανίας. Η απόχρωση του μπλε προκύπτει από την ανθοκυανίνη, μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στη σάρκα των σταφυλιών, και την indigo, μια χρωστική ουσία που εξάγει το φυτό tinctoria Isatis). Δεν έχει καθόλου πρόσθετα σάκχαρα. Κατατάσσεται στην κατηγορία των δροσερών, γλυκών, λευκών κρασιών και περιέχει 11,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για κοκτέιλ ή να καταναλωθεί μόνο του ως απεριτίφ. Προτεινόμενοι συνδυασμοί με το Βlue wine είναι το sushi, τα nachos με guacamole, η καρμπονάρα και ο καπνιστός σολωμός.
Παραγγείλτε να δοκιμάσετε και εσείς το Blue wine: https://www.anthidis.gr/gr/el/articles/gik-live-blue-wine
Ακόμη και αν υπάρχουν αρκετοί πολέμιοι των μοντέρνων αυτών ειδών κρασιού, τα Orange wine και Blue wine είναι σίγουρο πως ανοίγουν τον δρόμο στον πειραματισμό και τη δημιουργία!
Διαβάστε ακόμη: https://winelovers.gr/2020/10/16/oi_protaseis_toy_winelovers_gia_wine_bars_stin_athina/