Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει τους εξερευνητές στον Άρη, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει τους εξερευνητές στον Άρη, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ

Τα φαρμακοτρόφιμα που διατηρούν τους μυς σε καταστάσεις μειωμένης βαρύτητας χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές.

Σύμφωνα με τη NASA, ο Άρης απέχει περίπου 9 μήνες από τη Γη με τη σημερινή τεχνολογία. Καθώς οι διαστημικές αποστολές βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, οι ερευνητές στο Χάρβαρντ αναρωτιούνται με ποιους τρόπους μπορούν να αυξηθούν τα επίπεδα αντοχής των εξερευνητών του διαστήματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, διαπιστώνει ότι, η ρεσβερατρόλη – που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί – διατηρεί ουσιαστικά τη μυϊκή μάζα και την αντοχή σε αρουραίους που εκτίθενται στις επιπτώσεις της προσομοιωμένης βαρύτητας του Άρη.

Διαστημικά συμπληρώματα

Εκτός από το χώρο, που δεν επηρεάζεται από τη βαρύτητα, οι μύες και τα οστά αποδυναμώνουν.

Μετά από μόλις 3 εβδομάδες στο διάστημα, ο ανθρώπινος πελματικός μυς συρρικνώνεται κατά ένα τρίτο“, λέει η Dr. Marie Mortreux, επικεφαλής της μελέτης της NASA στο εργαστήριο του Dr. Seward Rutkove, του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ .

Για να μπορέσουν οι αστροναύτες να λειτουργούν με ασφάλεια σε μεγάλες αποστολές στον Άρη – του οποίου η βαρυτική έλξη είναι μόνο το 40% αυτής της Γης – θα χρειαστούν στρατηγικές ώστε να αποφευχθεί η αποδυνάμωση των μυών.

Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα στην εξίσωση,” λέει η Dr. Mortreux, “ειδικά επειδή οι αστροναύτες που ταξιδεύουν στον Άρη δεν έχουν πρόσβαση στις μηχανές άσκησης που αναπτύσσονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό”.

Μια ισχυρή υποψήφια λύση είναι η ρεσβερατρόλη: μία ένωση που απαντάται συνήθως στη φλούδα των σταφυλιών και που έχει διερευνηθεί ευρέως για τα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αντιδιαβητικά της οφέλη.

Η ρεσβερατρόλη, έχει αποδειχθεί ότι, διατηρεί την οστική και μυϊκή μάζα σε αρουραίους σε χρόνο και συνθήκες ανάλογες με μια διαστημική πτήση. Έτσι, υποθέσαμε ότι μια μέτρια ημερήσια δόση θα βοηθούσε στην μετρίαση της μυϊκής αποδυνάμωσης των εξερευνητών του Άρη.

Πηγή: go-wine.com