Το σκάνδαλο εξαπάτησης που συγκλόνισε τον κόσμο των Sommeliers

Το σκάνδαλο εξαπάτησης που συγκλόνισε τον κόσμο των Sommeliers

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, 56 αγχωμένοι Sommeliers φορώντας τα άψογα κοστούμια και τα καλογυαλισμένα παππούτσια τους συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι.

Ο λόγος που είχαν βρεθεί εκεί ήταν για να διαγωνιστούν σε μια από τις δυσκολότερες και πιο δημοφιλείς δοκιμασίες στον κόσμο του κρασιού: την εξέταση Master Sommelier Exam.

Αυτήν την δοκιμασία έχουν καταφέρει να την ολοκληρώσουν επιτυχώς μόνο 249 άνθρωποι παγκοσμίως – λιγότεροι ακόμα κι από εκείνους που έχουν πάει στο διάστημα!

Η εξέταση περιλαμβάνει μια 50λεπτη προφορική, θεωρητική εξέταση, η οποία ανακοινώνεται εκ των προτέρων και την οποία περνάει επιτυχώς μόνο το 10% των συμμετεχόντων, μια λεπτομερή αξιολόγηση των ικανοτήτων στο σερβίρισμα και φυσικά, τη δύσκολη “τυφλή” δοκιμασία γευσιγνωσίας.

Μερικοί από τους sommeliers αυτής της χρονιάς προετοιμάζονταν για αυτήν την εξέταση τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ άλλοι διαγωνίζονταν για 7η ή 8η φορά.

Όταν αποφασίστηκαν τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής επιτροπής των Master Sommeliers που διοργανώνει την εξέταση, ανακοίνωσε, με υψωμένα ποτήρια σαμπάνιας ότι, το ρεκόρ είχε σπάσει: είχαν περάσει 24 υποψήφιοι!

Πέντε εβδομάδες αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου, η επιτροπή έκανε μια σκανδαλώδη αποκάλυψη: ένας Sommelier, από τους αντιπροσώπους της εξέτασης, είχε διαρρεύσει “λεπτομερείς πληροφορίες” σχετικά με την τυφλή γευσιγνωσία σε έναν άγνωστο αριθμό εξεταζόμενων!

Σε απάντηση, το διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής ψήφισε ομόφωνα να αφαιρεθεί ο τίτλος “Master of Wine” από τον υπαίτιο. Επίσης, το συμβούλιο αφαίρεσε τον τίτλο από τους 23 συμμετέχοντες της εξέτασης μέχρις ότου επαναληφθεί η εξέταση της τυφλής γευσιγνωσίας. Ο 24ος επιτυχών εξαιρέθηκε λόγω του ότι είχε περάσει τη δοκιμασία γευσιγνωσίας το 2017.

Η αποκάλυψη της εξαπάτησης συγκλόνισε τον κόσμο των Sommeliers, οι οποίοι μέχρι τώρα επιδείκνυαν ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο σε όλους εκείνους που δεν ανήκαν στον κύκλο τους.

Πολλοί εμφανίστηκαν απογοητευμένοι κάνοντας σχετικές δημοσιεύσεις στους λογαριασμούς τους στα social media, ενώ οι 19 από τους 23 Masters που έχασαν τον τίτλο τους άσκησαν έφεση στην απόφαση της επιτροπής.

Άλλοι υποψήφιοι που έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και μελέτη για να συμμετέχουν στην εξέταση εμφανίστηκαν σκεπτικοί σχετικά με την αξιοπιστία του συστήματος.

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ανοιχτής εξέγερσης εναντίον της επιτροπής, η οποία για περισσότερο από σαράντα χρόνια κρατούσε το κλειδί της πόρτας του κόσμου των sommeliers.