Ένας πλήρης οδηγός για τα 12 πιο δημοφιλή ελληνικά κρασιά!

Ένας πλήρης οδηγός για τα 12 πιο δημοφιλή ελληνικά κρασιά!

H Ελλάδα, ήδη από την αρχαιότητα, υπήρξε και συνεχίζει να είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους παραγωγούς οίνου παγκοσμίως. Οι ελληνικές ποικιλίες ταξιδεύουν τον κόσμο και λαμβάνουν παγκόσμια αναγνώριση για την εξαιρετική αξία τους.

Παρακάτω θα βρείτε τις 12 πιο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες κρασιών που είναι σίγουρο ότι θα διευρύνουν τους ουρανίσκους σας!

Ένας πλήρης οδηγός για τα 12 πιο δημοφιλή ελληνικά κρασιά!

#1: Ασύρτικο από τη Σαντορίνη

Το Ασύρτικο είναι ένα από τα κορυφαία κρασιά στην Ελλάδα, και παράγεται σε όλη τη χώρα. Ο τόπος καταγωγής του, ωστόσο, είναι το νησί της Σαντορίνης.

Πρόκειται για ένα ελαφρύ, λευκό κρασί με γεύσεις από φρούτα και νότες από λεμόνι, ενώ στο φινίρισμά του αφήνει μια ελαφριά πικρή και αλμυρή γεύση.

#2: Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία

Στην κεντρική Πελοπόννησο, κοντά στην Τρίπολη, φυτρώνει η ποικιλία από την οποία παράγεται το Μοσχοφίλερο, ένα υπέροχο ξηρό, αρωματικό λευκό κρασί με γεύσεις από ροδάκινο, μείγμα ανθών, και γλυκό λεμόνι.

Καθώς το κρασί αυτό ωριμάζει, αναπτύσσει περισσότερες γεύσεις από νεκταρίνι και βερίκοκο με νότες ψημένων φουντουκιών ή αμυγδάλων.

#3: Μαλαγουζιά από τη Βόρεια Ελλάδα

Το λευκό σταφύλι Μαλαγουζιά είναι μια πιο πρόσφατη “ανακάλυψη”, αφού αναστήθηκε από το οινοποιείο “Κτήμα Γεροβασιλείου” στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πλουσιότερο λευκό κρασί, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια διασταύρωση Viognier και Chardonnay, με γεύσεις από ροδάκινο, λάιμ, άνθη πορτοκαλιού και λεμονιού όλες δεμένες σε ένα απαλό, φρουτώδες φινίρισμα.

#4: Σαββατιανό από την Κεντρική Ελλάδα

Η ποικιλία Σαββατιανό προσφέρει γεύσεις από μέλι συνδυασμένες με μια ευχάριστη οξύτητα από λάιμ και πράσινο μήλο.

Όταν ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, το Σαββατιανό γίνεται πιο κρεμώδες με γεύσεις που θυμίζουν το λευκό κρασί Βουργουνδίας.

#5: Ρετσίνα από την Κεντρική Ελλάδα

Δημοφιλές προïόν της Ελλάδας είναι η Ρετσίνα, το λευκό κρασί στο οποίο εγχέεται χυμός από την χαλέπιο πεύκη. Η Ρετσίνα έχει αρώματα λιναρόσπορου και φλούδας λάιμ που οδηγούν σε γεύσεις από μήλα και τριαντάφυλλα, με λεπτές νότες πεύκου και αλμυρό φινίρισμα.

Η Ρετσίνα που παρασκευάζεται με σταφύλια της ποικιλίας Ασύρτικο τείνει να είναι πιο αιχμηρή στη γεύση της (αλλά ωριμάζει καλύτερα) ενώ η Ρετσίνα από σταφύλια της ποικιλίας Σαββατιάνο προσφέρει μια πιο γενναιόδωρη γεύση από ώριμα μήλα και ροδάκινα, καθώς και μια λιπαρή υφή στο ουρανίσκο.

#6: Αγιωργίτικο από τη Νεμέα

Το Αγιωργίτικο είναι γνωστό κρασί από τη Νεμέα, μια περιοχή στην Πελοπόννησο που είναι διάσημη για αυτήν την ποικιλία. Αυτό το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο με γεύσεις από γλυκό βατόμουρο, μαύρη σταφίδα, σάλτσα δαμάσκηνου και μοσχοκάρυδο συνδυασμένα με λεπτές νότες πικρών βοτάνων (ρίγανη) ενώ είναι ισορροπημένο σε τανίνες.

Το Αγιωργίτικο είναι γενναιόδωρο και φρουτώδες, παρόμοιο με το Merlot, αλλά με λίγα περισσότερα μπαχαρικά. Τα ροζέ κρασιά που φτιάχνονται από αυτήν την ποικιλία έχουν υπέροχες γευστικές αναλαμπές από βατόμουρο και λαμπερό, βαθύ ροζ χρώμα.

#7: Ξινόμαυρο από τη Νάουσα

Το Ξινόμαυρο είναι γνωστό ως “Το Μπαρόλο της Ελλάδας” και αναπτύσσεται στις περιοχές της Νάουσας και του Αμυνταίου. Ο χαρακτηρισμός του ως μπαρόλο οφείλεται στο γεγονός ότι, το κρασί προσφέρει γεύσεις από μαύρο κεράσι, γλυκόριζα, μπαχάρι ενώ περιστασιακά εμφανίζονται γεύσεις από ντομάτα.

Με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και μεσαία οξύτητα, το ξινόμαυρο διαθέτει τολμηρές γεύσεις από φρούτα γεγονός που το καθιστά ιδανικό κρασί για το κελάρι σας!

#8: Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό από την Ραψάνη

Στους πρόποδες του Όλυμπου, στην περιοχή Ραψάνη, φυτρώνουν τα κόκκινα σταφύλια των ποικιλιών του Ξινόμαυρου, του Κρασάτου και του Σταυρωτού σε εδάφη όπου κυριαρχεί ο σχιστόλιθος.

Το κρασί είναι, συνήθως, αποτέλεσμα μίξης των ποικιλιών, με κυρίαρχο το Ξινόμαυρο, και προσφέρει πικάντικες γεύσεις από βατόμουρο, γλυκάνισο, μάραθο, κεράσι, και περιστασιακά ελιά ή ντομάτα.

#9: Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά από την Κρήτη

Στο νοτιότερο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη, θα βρείτε ένα από τα πιο θερμά κλίματα του κόσμου.

Τα εγχώρια κόκκινα σταφύλια της Κρήτης, Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, μερικές φορές αναμιγνύονται με την ποικιλία Syrah για να δημιουργήσουν ένα κρασί με γλυκιά γεύση κόκκινων και μαύρων φρούτων, κανέλας, μπαχαρικών και σάλτσας σόγιας που οδηγούν σε ένα μαλακό και γλυκό φινίρισμα.

#10: Βινσάντο από τη Σαντορίνη

Στο νησί της Σαντορίνης θα βρείτε ακόμα κρασί από την ποικιλία Βινσάντο, ένα αποξηραμένο στον ήλιο γλυκό κρασί που μυρίζει περισσότερο σαν κόκκινο κρασί, παρόλο που παράγεται με λευκά σταφύλια των ποικιλιών ασύρτικο, αïδάνι και αθήρι!

Αυτό το κρασί έχει αρώματα βατόμουρου, σταφίδας, αποξηραμένων βερίκοκων και κερασιών μαρασκίνο. Αν και η μυρωδιά θα σας συνεπάρει προτού καν δοκιμάσετε, θα γοητευτείτε από την γευστική αντίθεση μεταξύ των γλυκών φρούτων και των πικρών γεύσεων που οφείλονται στις τανίνες του κρασιού (σχετικά σπάνιο για λευκό κρασί!).

#11: Μοσχάτο από τη Σάμο

Το Μοσχάτο της Σάμου παράγεται σε διάφορα στυλ, από ξηρό έως γλυκό, με αρωματικές νότες.

Ένα από τα πιο δημοφιλή στυλ είναι το Vin Doux, το οποίο είναι προσφέρει γεύσεις από γλυκές μαρμελάδες, λίτσι και τούρκικα αρώματα, με απαλές νότες  στο φινίρισμα του.

#12: Μαυροδάφνη από την Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά

Η μαυροδάφνη συνήθως μετατρέπεται σε ένα γλυκό, αργής συγκομιδής, κόκκινο κρασί που έχει γεύσεις από σταφίδες και μαύρη σοκολάτα, με τραγανά υψηλές τανίνες.

Κάποιοι παραγωγοί, όμως, την αναμιγνύουν με άλλα σταφύλια, συμπεριλαμβανομένης της ποκιλίας Αγιωργίτικο, μια μίξη η οποία παράγει ένα πλούσιο, γεμάτο και μαλακό ξηρό κόκκινο κρασί με νότες από βατόμουρο, κεράσι και γλυκόριζα.