Το πιο ασυνήθιστο οινοποιείο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας!

Το πιο ασυνήθιστο οινοποιείο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας!
Photo: Edivo Vina FB

Συνήθως, όταν κανείς βάζει τη στολή κατάδυσης δεν είναι γιατί θέλει να επισκεφθεί ένα οινοποιείο. Εκτός, βέβαια και αν βρίσκεται στη χερσόνησο Pelješac στην Κροατία και θέλει να επισκεφθεί το οινοποιείο Edivo, που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας!

Το πιο ασυνήθιστο οινοποιείο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας!

Το πιο ασυνήθιστο οινοποιείο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας!
Navis Mysterium Amphora aged underwater – Photo: Edivo Vina FB
Το πιο ασυνήθιστο οινοποιείο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας!
Edivo Navis Mysterium Bottle – Photo: Edivo FB

Η θάλασσα φαίνεται, πραγματικά, λογική επιλογή.  Το θαλασσινό νερό προσφέρει τέλειες συνθήκες για την παλαίωση κρασιών. Στο βάθος των 20 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι θερμοκρασίες είναι σταθερές, υπάρχει ελάχιστο φως και η σιωπή κυριαρχεί σε αυτά τα βάθη προσφέροντας ηρεμία τόσο σε εμάς όσο και στο κρασί που ωριμάζει.

Ωστόσο, η υποβρύχια παλαίωση κρασιών έχει τις δικές της προκλήσεις. Οι ιδιοκτήτες του οινοποιείου Edivo χρειάστηκε να πειραματιστούν για δύο χρόνια προτού βρουν τον ιδανικό τρόπο για τη διατήρηση των κρασιών, τα οποία ωριμάζουν όντας σε άμεση επαφή με την αλμυρή Αδριατική Θάλασσα. Η πίεση σε αυτές τις τοποθεσίες είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στα στεριανά κελάρια κρασιού, οπότε ο κανονικός φελλός δεν μπορεί να αντέξει. Ως εκ τούτου, οι υποβρύχιοι φελλοί κρασιού Navis Mysterium σφραγίζονται και προστατεύονται με ένα ειδικό στρώμα που κρατάει το κρασί ασφαλές.

Πώς γίνεται η υποβρύχια παλαίωση

Αρχικά, το κρασί παράγεται και αφήνεται να ωριμάσει για 3 μήνες στη γη, προτού βυθιστεί στη θάλασσα. Η ποικιλία των σταφυλιών που είναι η μόνη που ενδείκνυται για υποβρύχια παλαίωση, είναι η Plavac mali.

Έπειτα, τα κρασιά αυτά ξεκουράζονται στα υποβρύχια κρεβάτια τους για 18-24 μήνες. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να βουτήξουν και να ρίξουν μια ματιά στη διαδικασία παλαίωσης, με τη βοήθεια των μελών του προσωπικού του οινοποιείου Edivo. Στην πορεία προς τις τοποθεσίες των κρασιών, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να ρίξουν μια ματιά στο παλιό ναυάγιο που βρίσκεται βυθισμένο στην περιοχή.

Αφού περάσει 1-2 χρόνια στο βυθό της θάλασσας, κάθε μπουκάλι κρασί είναι πραγματικά μοναδικό. Καλυμμένα με κοράλλια, θαλάσσια όστρακα και φύκια, μοιάζουν σαν έργα τέχνης. Η θάλασσα αφήνει το ιδιαίτερο ίχνος της σε κάθε ένα από τα μπουκάλια και εμείς οι λάτρεις του κρασιού παίρνουμε μαζί μας το καλύτερο αναμνηστικό από την Αδριατική Θάλασσα.

Δείτε το σχετικό Βίντεο: