Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα Beaujolais Nouveau! – VIDEO

Σήμερα είναι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και πριν από λίγες ώρες ξεκίνησε το ταξίδι των κιβωτίων με το φετινό Beaujolais Nouveau από τα γαλλικά χωριουδάκια της περιοχής Beaujolais στη Γαλλία! “Le Beaujolais Nouveau est arrive!” (Το νέο Beaujolais Nouveau είναι εδώ!).  Είναι η ημέρα, κατά την οποία παραδοσιακά, κυκλοφορεί στην αγορά η νέα σοδειά του φρέσκου, κόκκινου κρασιού και όλοι σπεύδουν για να κερδίσουν μια θέση ανάμεσα στους πρώτους που θα δοκιμάσουν και θα σερβίρουν το δημοφιλές, γαλλικό κρασί!

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα Beaujolais Nouveau!

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα Beaujolais Nouveau!Αρχικά, οι οινοπαραγωγοί στην περιοχή Beaujolais θέλησαν να βρουν ένα τρόπο για να γιορτάζουν το τέλος της περιόδου συγκομιδής, να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον σταφύλια τους και να βγάλουν λίγο παραπάνω χρήματα.

Έτσι, είχαν την ιδέα μιας γρήγορης διαδικασίας ζύμωσης και εμφιάλωσης, που τώρα ονομάζεται “ανθρακική διαβροχή“. Πρόκειται για μία μέθοδο ζύμωσης, κατά την οποία ο ο οινοποιός μαζεύει τα σταφύλια και βάζει ολόκληρα τσαμπιά σε ατσάλινες δεξαμενές ζύμωσης, τις οποίες σφραγίζει αεροστεγώς αφού πρώτα τις έχει γεμίσει με διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, σ’ ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, ξεκινά η ζύμωση. Τα σταφύλια καταλήγουν να λιώνουν κάτω από το βάρος της αλκοόλης που παράγουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα ακαταμάχητο φρουτώδες κρασί με έντονη οξύτητα και φρέσκια γεύση, χωρίς τις πικρές τανίνες της φλούδας.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η παραγωγή του αγαπημένου μας Beaujolais Nouveau!

Για αιώνες, αυτό το νέο κρασί γιορταζόταν στην περιοχή Beaujolais, μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει κι εκείνη ένα κομμάτι της πίτας. Το 1937, δημιουργήθηκε το AOC Beaujolais (μια ετικέτα που υποδεικνύει ανώτερη ποιότητα), εστιάζοντας την προσοχή στο μικρό τοπικό κρασί. Το 1956, η Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) καθόρισε την 15η Νοεμβρίου ως ημερομηνία κυκλοφορίας και οι καλλιεργητές αποφάσισαν ότι χρειαζόταν μια εκδήλωση για να γιορτάσουν αυτή τη μέρα.

Καθιέρωσαν, λοιπόν, έναν “αγώνα” για το ποιος θα φέρει το πρώτο μπουκάλι Beaujolais Nouveau στο Παρίσι, ο οποίος συνεχίζεται από τότε μέχρι και σήμερα. Το 1985, αποφασίστηκε ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας θα πρέπει να αλλάξει σε μια Πέμπτη, ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες για τη διοργάνωση γιορτών και εκδηλώσεων.

Από μια πιο τεχνική σκοπιά, το Beaujolais Nouveau αποτελεί μέρος μιας κατηγορίας κρασιών γνωστών ως vins primeurs, δηλαδή οίνοι που πωλούνται εντός του έτους συγκομιδής τους.

Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιών Beaujolais είναι η ποικιλία Gamay. Η γαλλική περιοχή Beaujolais χωρίζεται σε 12 κύριες ονομασίες (με 96 χωριά) και τώρα το Beaujolais Nouveau αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του εμπορίου κρασιού.

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα Beaujolais Nouveau!

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Beaujolais Nouveau παλαιώνεται μόνο για 10 ημέρες και παρόλο που είναι κόκκινο κρασί σερβίρεται δροσερό, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε ταννίνες και της φρουτώδους γεύσης του. Οι ειδικοί λένε ότι η γεύση του περιέχει λεπτές νότες μπανάνας, σταφυλιού, φράουλας, σύκου και ακόμη και αχλαδιών. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ «νέο» κρασί, το Beaujolais Nouveau προορίζεται για άμεση κατανάλωση (μέσα σε λίγους μήνες). Ακόμα και το καλύτερο vintage, από το 2000, είχε διάρκεια ζωής μόνο 2 χρόνια!

Όσο για το ποιοι πίνουν το Beaujolais Nouveau…;

Φυσικά, οι Γάλλοι έρχονται πρώτοι (αφού είναι και δικό τους κρασί!), ενώ οι Ιάπωνες (!!!) τους ακολουθούν. Μετά έρχονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και στη συνέχεια όλοι οι άλλοι.

Η ερώτηση τώρα είναι: Αξίζει το Beaujolais Nouveau αυτήν την πλούσια διαφημιστική εκστρατεία; Για μόνο λίγα ευρώ το μπουκάλι, μπορείτε να το δοκιμάσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Πηγή: theculturetrip.com