IceWine: Μερικοί το προτιμούν … παγωμένο!

IceWine: Μερικοί το προτιμούν ... παγωμένο!

Καλωσήρθατε στον κόσμο του IceWine… Ένα από τα πιο γλυκά “λάθη” που έχει κάνει για μας η φύση! Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τρόπο που κάποιος θα μπορούσε να παράξει παγωμένο κρασί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για έναν από τους πολλούς θησαυρούς του κόσμου μας.

IceWine: Μερικοί το προτιμούν … παγωμένο!

Το IceWine είναι ένας γλυκός συνδυασμός σταφυλιών και χειμώνα που θα λατρέψετε.

Η ιστορία λέει ότι στο Franken της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα κρύου χειμώνα το 1794, οι οινοποιοί αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν ένα προϊόν από τα σταφύλια που ήταν διαθέσιμα για συγκομιδή. Τα κρασιά που προέκυψαν από αυτά είχαν μια εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη… και μια υπέροχη γεύση. Έτσι, η τεχνική έγινε γνωστή στη Γερμανία. Μέχρι τα μέσα του 1800, η περιοχή Rheingau έκανε αυτό που οι Γερμανοί ονόμαζαν eiswein.

Η παραγωγή

Το μυστικό του IceWine είναι η επεξεργασία των κατεψυγμένων σταφυλιών (περίπου -7 ° C), με τη ζύμωση τους να διαρκεί από 3-6 μήνες. Το κρασί που παράγεται από αυτή τη διαδικασία έχει περίπου 10% ABV και η γλυκύτητά του φτάνει περίπου τα 160-220 g / L.

Τα σταφύλια που αναπτύσσονται καλά σε τόσο ψυχρά κλίματα περιλαμβάνουν τις ποικιλίες: Cabernet Franc, Merlot, Gewürztraminer, Riesling, Grüner Veltliner, Chenin Blanc, και Vidal Blanc. Τα παγωμένα κρασιά από σταφύλια Cabernet Franc  είναι σπάνια, με λαμπερή απόχρωση πορτοκαλοκόκκινου, αλλά μπορούν να βρεθούν με σχετικά μεγάλη ευκολία από το Οντάριο του Καναδά.

Το αληθινό IceWine απαιτεί ψυχρό κλίμα, όπου τα σταφύλια συλλέγονται καταψυγμένα από το αμπέλι. Ευτυχώς, στον Καναδά, τη Γερμανία, την Αυστρία και τις ΗΠΑ, τα επιτραπέζια κρασιά δεν επιτρέπεται να επισημαίνονται ως IceWines εάν τα σταφύλια έχουν ψυχθεί για εμπορικούς λόγους.

Θα δείτε το αληθινά παγωμένο κρασί συνήθως να χαρακτηρίζεται ως “IceWine” ή απλά “Dessert Wine”. Επομένως στη διαδικασία αγοράς προτείνουμε να είστε επιφυλακτικοί και να διαβάσετε τις ετικέτες ή να αναζητήσετε τις πληροφορίες παραγωγής.

Πηγή: winefolly.com