Γιατί το κρασί μας κάνει τόσο χαρούμενους; Οι επιστήμονες απαντούν

Γιατί το κρασί μας κάνει τόσο χαρούμενους; Οι επιστήμονες απαντούν

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το κρασί ενεργοποιεί διάφορες αντιδράσεις στον εγκέφαλό μας που φέρνουν ως αποτέλεσμα το συναίσθημα της χαράς.

Γιατί το κρασί μας κάνει τόσο χαρούμενους; Οι επιστήμονες απαντούν

Τελικά υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο γιατί ένα ποτήρι κρασί μας κάνει τόσο χαρούμενους (και όχι, δεν είναι μόνο επειδή είναι υπέροχα γευστικό). Η κατανάλωση αλκοόλ πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γεγονός το οποίο δημιουργεί αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα.

Μερικές από τις πιο όμορφες αναμνήσεις μας, τις έχουμε χτίσει γύρω από ένα μπουκάλι κρασί που μοιραζόμαστε με φίλους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron δείχνει ότι αυτό το μπουκάλι με το κρασί μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον τρόπο που θυμόμαστε αυτές τις όμορφες στιγμές, κάνοντας μας τελικά να επιθυμούμε περισσότερα μπουκάλια με κρασί στο μέλλον.

Αυτό συμβαίνει γιατί στον εγκέφαλό μας, οι αναμνήσεις αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε όταν ανακαλούνται στη μνήμη να συνοδεύονται από την ευχάριστη ή τη δυσάρεστη αίσθηση που είχαμε όταν ζούσαμε τη στιγμή. Αυτή, λοιπόν, η πλαστικότητα της μνήμης μας μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές μας ενέργειες.

Ε, εντάξει… Αν πιούμε και ένα μπουκάλι κρασί παραπάνω, θα επιλέξουμε κόκκινο που καταπολεμά και τον καρκίνο σύμφωνα με πολλές έρευνες, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά!