Πώς να πιείτε κόκκινο κρασί (και πραγματικά να το απολαύσετε!)

Πώς να πιείτε κόκκινο κρασί (και πραγματικά να το απολαύσετε!)

Το κόκκινο κρασί είναι αδιαμφισβήτητα η πιο δημοφιλής επιλογή κρασιού σε όλον τον κόσμο. Με τις τόσες διαφορετικές ποικιλίες κόκκινων κρασιών που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά, αυτό που χρειάζεστε είναι έναν οδηγό γευσιγνωσίας που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε το κόκκινο κρασί που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ποτήρι σας.

Πώς να πιείτε κόκκινο κρασί (και πραγματικά να το απολαύσετε!)

Ακολουθήστε τις παρακάτω 6 συμβουλές γευσιγνωσίας και ανακαλύψτε το δικό σας αγαπημένο κόκκινο κρασί.

#1: Ρίξτε μια ματιά στην ετικέτα

Ακόμη κι αν γνωρίζετε λίγα για το κόκκινο κρασί, μπορείτε να μάθετε αρκετά πράγματα απλώς ρίχνοντας μια ματιά στο μπουκάλι. Εάν έχετε πάει στον αμπελώνα ώστε να προμηθευτείτε το κρασί σας αυτοπροσώπως, τότε το σίγουρο είναι ότι γνωρίζετε την προέλευσή του. Αν, όμως, παραγγέλνετε ένα μπουκάλι κρασί σε κάποιο εστιατόριο ή το αγοράζετε από μια κάβα, τότε θα βρείτε την ετικέτα πολύ χρήσιμη.

Τι ακριβώς θα ψάξετε όμως; Εδώ θα βρείτε τα βασικά:

  • Ψυχρότερα κλίματα: Οι περιοχές προέλευσης που ανήκουν στα μέρη του κόσμου όπου το κλίμα είναι σχετικά ψυχρό έχουν την τάση να παράγουν κρασιά με ελαφρύτερα σώματα. Αυτές οι περιοχές αφορούν στις χώρες όπως η βόρεια Γαλλία, η Γερμανία, η Χιλή, η βόρεια Ιταλία και οι περιοχές βορειοδυτικά του Ειρηνικού των ΗΠΑ.
  • Θερμότερα κλίματα: Οι αμπελώνες των περιοχών με θερμό κλίμα παράγουν γεμάτα κρασιά με πιο έντονη γεύση. Μερικές από αυτές τις περιοχές περιλαμβάνουν την Αργεντινή, την Καλιφόρνια και τη Νότια Γαλλία και Ιταλία.

#2: Επιλέξτε το σωστό ποτήρι

Προτού γευτείτε το κρασί σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το κατάλληλο ποτήρι. Όλα τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν καλύτερα με μεγάλα στρογγυλά ποτήρια κρασιού. Ωστόσο, τα πιο ελαφριά κόκκινα κρασιά είναι καλύτερα σε πιο κοντά ποτήρια για να βρίσκεται η μύτη σας πιο κοντά στο κρασί.

Τα πιο έντονα κόκκινα, συνήθως, ταιριάζουν με ψηλότερα ποτήρια για να υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των ρουθουνιών σας και όλων εκείνων των έντονων αρωμάτων τα οποία χρειάζεται να κινηθούν λίγο στο χώρο προτού φτάσουν στη μύτη σας.

#3: Στριφογυρίστε το κρασί στο ποτήρι με προσοχή

Εάν το κρασί έχει αφεθεί να ωριμάσει για λίγο καιρό, μπορείτε να ρίξετε στο ποτήρι σας μια μικρή ποσότητα. Όπως ρίχνετε το κρασί σας στο ποτήρι, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσέξει το σώμα του κρασιού (εάν είναι γεμάτο ή πιο ελαφρύ).

Τώρα, στριφογυρίστε μαλακά το ποτήρι με το κρασί σας. Εάν το κρασί αφήνει δάκρυα ή πόδια στις πλευρές του ποτηριού, αυτό είναι σημάδι του επιπέδου του αλκοόλ ή της γλυκύτητας στο κρασί.

#4: Μυρίστε

Τώρα είναι ώρα να γνωρίσετε τις διάφορες νότες του κρασιού σας. Απλώς πλησιάστε το ποτήρι στη μύτη σας και μυρίστε. Υπάρχουν τρία επίπεδα αρωμάτων που μπορεί να αναγνωρίσετε:

  1. Πρώτον, θα έρθετε σε επαφή με το κύριο άρωμα, το οποίο πιθανόν να είναι φρουτώδες. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε κι άλλα αρώματα, εκτός από αυτό των σταφυλιών. Μήπως μυρίσατε μύρτιλο ή φράουλα; Κρατήστε σημειώσεις με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε.
  2. Δεύτερον, μπορεί να βρείτε κρυμμένες γεύσεις από τη διαδικασία οινοποίησης. Κάποια κοινά αρώματα που μπορεί να εντοπίσετε περιλαμβάνουν το τριαντάφυλλο, τη βανίλια, το πιπέρι και τη μέντα. Όσο προσπαθείτε να αποκωδικοποιήσετε τις διάφορες μυρωδιές, τόσο καλύτεροι θα γίνεστε σε αυτό.
  3. Τέλος, ο επίλογος των αρωμάτων σε ένα κρασί μπορεί να περιλαμβάνει μυρωδιές από το δοχείο ωρίμανσης, όπως άρωμα από βελανιδιά, καφέ, δέρμα ή καπνό.

#5: Δοκιμάστε μια γουλιά

Επιτέλους, μπορείτε να πιείτε μια γουλιά από το κρασί σας. Αλλά περιμένετε! Μην καταπιείτε αμέσως. Αφήστε το κρασί να στροβιλιστεί γύρω από τη γλώσσα και τον ουρανίσκο σας. Έτσι, θα καταλάβετε αν το κρασί είναι γλυκό ή έχει πολλές ταννίνες. Σε αυτό το στάδιο, έχετε δύο επιλογές:

  1. Καταπιείτε και αναλύστε τη μετά γεύση: Παρατηρήστε τη γεύση που έχει το στόμα σας αφού καταπιείτε και σημειώστε τη διάρκεια που η αίσθηση αυτή παραμένει στον ουρανίσκο σας.
  2. Φτύστε: Ο λόγος που συνίσταται αυτή η μέθοδος από τους μεγάλους sommeliers του κόσμου είναι γιατί έτσι μπορείτε να αποκρυσταλλώσετε πλήρως τις γεύσεις από διαφορετικούς τύπους κόκκινων κρασιών, χωρίς να μεθύσετε γρήγορα.

#6: Συνδυάστε το κατάλληλο φαγητό

Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά ταιριάζουν με πουλερικά, ενώ τα πιο έντονα ταιριάζουν με μοσχάρι. Μπορείτε, ακόμη, να συνδυάσετε θαλασσινά όπως καβούρια με ελαφριά κόκκινα κρασιά, αλλά γενικά, να έχετε στο μυαλό σας ότι τα θαλασσινά ταιριάζουν καλύτερα με λευκά κρασιά.

Άλλα γεύματα όπως, ζυμαρικά, και πατάτες επίσης, συνδυάζονται καλύτερα με κόκκινο κρασί.

Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο, αλλά η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να γίνετε μάστερς στην απόλαυση του κρασιού σας.

Πηγή: learn.winecoolerdirect.com