Το πιο παλιό κρασί του κόσμου βρέθηκε στη Γεωργία και είναι 8.000 ετών!

Το πιο παλιό κρασί του κόσμου βρέθηκε στη Γεωργία και είναι 8.000 ετών!

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα κεραμικά θραύσματα που βρέθηκαν στη Γεωργία αποκαλύπτουν ότι η διαδικασία της οινοποίησης υπάρχει από τότε, με το πιο παλιό κρασί να είναι 8.000 χρονών!

Το πιο παλιό κρασί του κόσμου βρέθηκε στη Γεωργία και είναι 8.000 ετών!

Τα πήλινα βάζα που περιέχουν υπολείμματα οίνων βρέθηκαν σε δύο περιοχές νότια της πρωτεύουσας της Γεωργίας, στην Τυφλίδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ορισμένα από τα βάζα έφεραν εικόνες από συστάδες σταφυλιών και χορό.

Προηγουμένως, οι πρώτες αποδείξεις οινοποίησης προέρχονταν από την αγγειοπλαστική που βρέθηκε στο βορειοδυτικό Ιράν με ηλικία 7.000 ετών.

Τα τελευταία ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

“Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το παλαιότερο παράδειγμα αξιοποίησης ενός αμπελιού με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή κρασιού”, δήλωσε ο Stephen Batiuk,ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Τα Ευρήματα

Τα κεραμικά δοχεία ανακαλύφθηκαν σε δύο νεολιθικά χωριά, το Gadachrili Gora και το Shulaveris Gora, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Χημικές ενδείξεις οίνου ανακαλύφθηκαν σε οκτώ βάζα, με το παλαιότερο από αυτά να χρονολογείται γύρω στα 5.980 π.Χ.

Τα μεγάλα βάζα που ονομάζονται qvevri, παρόμοια με τα αρχαία, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της οινοποίησης στη Γεωργία, δήλωσε ο David Davidkiranidze, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας που βοήθησε στην έρευνα.

Ο κ. Batiuk είπε ότι το κρασί πιθανότατα παράχθηκε με μέθοδο παρόμοια με τη μέθοδο qvevri σήμερα “όπου τα σταφύλια και τα φρούτα, οι μίσχοι και οι σπόροι ζυμώνονται όλα μαζί”.

Πηγή: bbc.com