Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τη βιομηχανία του κρασιού;

Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τη βιομηχανία του κρασιού;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change δείχνει ότι αν και οι αμπελώνες μπορεί να “γλυτώσουν” μερικές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες και οι αμπελουργοί πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα την μεγάλη ποικιλία των σταφυλιών και τις προσαρμογές τους στα διαφορετικά κλίματα.

Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τη βιομηχανία του κρασιού;

Σε λίγο καιρό, δεδομένης της αύξησης της θερμοκρασίας, θα είναι πολύ δύσκολο για πολλούς οινοποαραγωγούς να καλλιεργούν ακριβώς τις ίδιες ποικιλίες με πριν.

Ο Παλαιός Κόσμος διαθέτει μια τεράστια ποικιλία σταφυλιών – υπάρχουν πάνω από 1.000 ποικιλίες – και ορισμένες από αυτές μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στα θερμότερα κλίματα και έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην ξηρασία από ό, τι οι 12 ποικιλίες που σήμερα αποτελούν πάνω από το 80 τοις εκατό της βιομηχανίας κρασιού σε πολλές χώρες,” αναφέρει η Επίκουρη Καθηγήτρια Elizabeth Wolkovich.

Δυστυχώς, όπως εξήγησε η Wolkovich, το να πείσει κανείς τους οινοπαραγωγούς να δοκιμάσουν διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών είναι πολύ δύσκολο, γεγονός το οποίο αφήνει λίγα περιθώρια για αλλαγή. Αλλά ακόμα κι αν υπήρχε η όρεξη για αλλαγή, ανέφερε η Wolkovich, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν εάν άλλες ποικιλίες θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι ερευνητές εμφανίζονταν εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες πληροφορίες για την ποικιλία των σταφυλιών, η Wolkovich εξηγεί ότι η βιομηχανία – τόσο στα παραδοσιακά κέντρα κρασιού της Ευρώπης όσο και σε όλο τον κόσμο – εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια στην προσαρμογή.

Στην Ευρώπη, οι καλλιεργητές έχουν το πλεονέκτημα της τεράστιας ποικιλομορφίας. Έχουν μεγάλη ποικιλία σταφυλιών για να επιλέξουν, αλλά, οι αυστηροί νόμοι περί ετικετών, ονομασίας και σήμανσης έχουν δημιουργήσει περιορισμούς στην ικανότητά τους να επωφεληθούν από αυτήν την ποικιλομορφία.

Πηγή: https://news.harvard.edu/