10 αλήθειες για τα σταφύλια που πιθανόν δε γνωρίζετε

10 αλήθειες για τα σταφύλια που πιθανόν δε γνωρίζετε

Είτε τα τρώτε ωμά είτε τα χρησιμοποιείτε για την παραγωγή κρασιού, τα σταφύλια είναι ένας εκπληκτικός καρπός. Εμείς θα σας δώσουμε μερικά στοιχεία σχετικά με τα σταφύλια που θα σας βοηθήσουν να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας στην επόμενη εκδήλωση γευσιγνωσίας .

10 αλήθειες για τα σταφύλια που πιθανόν δε γνωρίζετε:

#1: Τα Σταφύλια είναι στην πραγματικότητα μούρα

Σύμφωνα με το λεξικό, η λέξη “berry” σήμαινε στην πραγματικότητα “grape” στα Παλαιά Αγγλικά. Σήμερα, τα σταφύλια εξακολουθούν  να ορίζονται ως ένα είδος μούρων στη Βοτανολογία. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι κάθε καρπός προέρχεται από ένα μοναδικό λουλούδι του αμπελιού.

#2: Τα επιτραπέζια και τα οινοποιήσιμα είναι διαφορετικά

Είναι φυσικό να υποθέτουμε ότι το κρασί παράγεται από το είδος σταφυλιών που βλέπουμε στο τοπικό παντοπωλείο. Τα επιτραπέζια σταφύλια, ή εκείνα που τρώμε ωμά, είναι σαφώς διαφορετικά. Έχουν πιο λεπτό δέρμα, και με τα χρόνια, οι αγρότες τα έχουν καλλιεργήσει έτσι ώστε να έχουν πολύ μικρούς σπόρους ή και καθόλου. Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού, από την άλλη πλευρά, είναι μικρότερα , έχουν παχύτερα δέρματα και πολλούς σπόρους.

#3: Τα σταφύλια υπάρχουν εδώ και  65 εκατομμύρια χρόνια

Μια επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Genetics αναφέρει ότι οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σταφύλια είναι ηλικίας τουλάχιστον 65 εκατομμυρίων ετών. Μερικές από τις σημερινές ποικιλίες είναι άμεσοι απόγονοι αυτών των αρχαίων σταφυλιών.

#4: Υπάρχουν 8.000 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών

Υπάρχουν περισσότερες από 8.000 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών που είναι γνωστές στους επιστήμονες. Αυτές περιλαμβάνουν οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη και την Αμερική.

#5: 29.292 τετραγωνικά μίλια παγκοσμίως είναι αφιερωμένα στην καλλιέργεια σταφυλιών

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί τις αναπτυσσόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο και αναφέρει ότι 29.292 τετραγωνικά μίλια της επιφάνειας της Γης είναι αφιερωμένα στην καλλιέργεια σταφυλιών. Η λίστα των κορυφαίων παραγωγών περιλαμβάνει την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα και την Τουρκία.

#6: Μία μερίδα παρέχει το 27% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν συνδέουν τα σταφύλια με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα στοιχεία της Self Nutrition Reports αναφέρουν ότι μια μερίδα σταφυλιών περιέχει περισσότερη από το ένα τέταρτο της βιταμίνης C που χρειάζόμαστε ημερησίως. Τα σταφύλια είναι, επίσης, υψηλά σε βιταμίνη Κ και δεν περιέχουν λίπος ή χοληστερόλη.

#7: Σήμερα, οι άνθρωποι  καταναλώνουν περισσότερα σταφύλια

Σύμφωνα με το  Agricultural Marketing Resource Center, οι άνθρωποι, σήμερα, τρώνε περισσότερα σταφύλια από ό, τι πριν από μερικές δεκαετίες. Το 1970, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 1,5 κιλά σταφύλια ετησίως. Έως το 2009, η ετήσια κατανάλωση αυξήθηκε σε περισσότερα από 3,5 κιλά ανά άτομο.

#8: Τα πάρα πολλά σταφύλια σε ένα αμπέλι αλλοιώνουν την ποιότητα του φρούτου

Ανάλογα με την ποικιλία, κάθε τσαμπί σταφυλιών μπορεί να έχει από 15 έως 300 μεμονωμένα μούρα. Εάν αποφασίσετε να καλλιεργήσετε σταφύλια, είναι καλή ιδέα να κόψετε τα άνθη και τις συστάδες σταφυλιών που δεν φαίνονται τόσο υγιή όσο τα υπόλοιπα.

#9: Χρειάζονται πολλά σταφύλια για την παραγωγή κρασιού

Απαιτούνται περίπου 40 κιλά σταφύλια για να παραχθούν 25 μπουκάλια κρασί. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο από ενάμιση κιλό σταφύλια ανά φιάλη.

#10: Τα σταφύλια έχουν πολλές χρήσεις

Εκτός από την παραγωγή κρασιού και την άμεση κατανάλωση, άλλες χρήσεις των σταφυλιών περιλαμβάνουν την παρασκευή χυμών, μαρμελάδων και σταφίδων. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης εκχυλίσματα από σπόρους σταφυλιών για ιατρικούς σκοπούς.

Πηγή: wine.lovetoknow.com