Συμβουλές για να αποθηκεύσετε σωστά το κρασί σας!

Συμβουλές για να αποθηκεύσετε σωστά το κρασί σας!

Είτε αγοράζετε το κρασί σας από το σούπερ μάρκετ είτε είστε γνώστης που ξοδεύει
εκατοντάδες ευρώ για ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, η σωστή αποθήκευση θα
το διατηρήσει για περισσότερο. Υπάρχουν, βέβαια, ειδικά ψυγεία και μονάδες
αποθήκευσης κρασιού, αλλά μπορείτε να αποθηκεύσετε με επιτυχία το κρασί σας χωρίς
αυτά, ακολουθώντας μόνο μερικές βασικές οδηγίες.

Αποφύγετε το φως

Κρατήστε το κρασί μακριά από το φως από τη στιγμή που το αγοράζετε μέχρι να το
σερβίρετε. Μεταφέρετε το στον πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου, σε ένα κιβώτιο ή σε μια
καφέ χάρτινη σακούλα που θα τοποθετήσετε στο πάτωμα του οχήματος. Στο σπίτι,
αποθηκεύστε το σε σκοτεινό ντουλάπι που το ανοίγετε σπάνια. Ακόμη και τα
σκουρόχρωμα μπουκάλια μπορούν να απορροφήσουν τις ακτίνες UV, οι οποίες προσδίδουν
στο κρασί μια δυσάρεστη οσμή και γεύση.΄

Θέσεις και κινήσεις

Τα κρασιά με πώματα από φελλό αποθηκεύονται καλύτερα πλαγιαστά ώστε να αποφευχθεί
το στέγνωμα των φελλών. Οι ξηροί φελλοί συρρικνώνονται και αφήνουν τον αέρα να
περάσει μέσα στη φιάλη, το οποίο καταστρέφει το κρασί.

Τοποθετήστε τα μπουκάλια με τις ετικέτες στην κορυφή, ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε
οποιαδήποτε ιζήματα έχουν αναπτυχθεί προτού το ανοίξετε. Μόλις η φιάλη τοποθετηθεί
στην ιδανική θέση, αποφύγετε τη μετακίνηση της. Κρατήστε τα κρασιά που παλαιώνετε
μακριά από αυτά που θα καταναλώσετε άμεσα, ώστε να αποφύγετε το τράνταγμα ή την
κίνηση. Εάν μεταφέρετε κρασί σε αυτοκίνητο, ασφαλίστε το με άλλα αντικείμενα ώστε να
το κρατήσετε μακριά από κραδασμούς.

Θερμοκρασία και Υγρασία

Αν αποθηκεύετε μαζί λευκά και κόκκινα κρασιά, η ιδανική θερμοκρασία είναι 12 βαθμοί
κελσίου. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες δεν θα επηρεάσουν δυσμενώς τη γεύση του
κρασιού αλλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία παλαίωσης. Το κρασί που φυλάσσεται στους
24 βαθμούς κελσίου και υψηλότερα θα αρχίσει να οξειδώνεται.

Η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας είναι επίσης σημαντική, οπότε αν αναμένετε μια
δραστική αύξηση ή πτώση της θερμοκρασίας, κουνήστε το κρασί αργά από τα άκρα για να
το αφήσετε να εγκλιματιστεί. Επιπλέον, η υψηλή υγρασία, περίπου 70 τοις εκατό,
εμποδίζει το στέγνωμα των φελλών. Υψηλότερα επίπεδα υγρασίας προκαλούν την
ανάπτυξη μούχλας στους φελλούς και τη χαλάρωση των ετικετών του κρασιού.

Απομόνωση

Οι φελλοί αναπνέουν κι έτσι απορροφούν εύκολα τις μυρωδιές. Κρατήστε το κρασί που
έχετε στο ψυγείο όσο το δυνατόν μακρύτερα από τυριά, φρούτα και λαχανικά για να
αποφευχθεί η αλλοίωση της γεύσης του μέσω του φελλού.
Αποφύγετε την υπερβολική παλαίωση

Δεν βελτιώνονται όλα τα κρασιά με την ηλικία. Τα νεαρά, χαμηλότερης τιμής κρασιά σπάνια
αποκτούν καλύτερη γεύση με την παλαίωση, ανεξάρτητα από τον τύπο, τη ποικιλία ή το
χρώμα. Τα ακριβά κόκκινα κρασιά μπορούν να ωριμάσουν για δύο έως δέκα χρόνια ώστε
να βελτιωθεί η γεύση τους, μια διαδικασία που επηρεάζεται σημαντικά από τη
συγκέντρωση οξέων, σακχάρων και τανινών.
Η πλειοψηφία των λευκών κρασιών διατηρείται καλά για δύο έως τρία χρόνια, αν και
μερικά κρασιά Βουργουνδίας και κάποια Chardonnay παλαιώνονται για πάνω από 20
χρόνια.

Αποθήκευση ανοιχτής φιάλης

Αφού ανοίξετε το λευκό κρασί, θα διατηρηθεί στο ψυγείο για τρεις έως πέντε ημέρες χωρίς
να υποβαθμιστεί η ποιότητα του, δεδομένου ότι είναι καλά σφραγισμένο και η
θερμοκρασία είναι σταθερή. Το κόκκινο κρασί αποθηκεύεται καλύτερα έξω από το ψυγείο
σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τα επιδόρπια κρασιά όπως το Marsala, το port και το
sherry συνήθως διαρκούν περισσότερο, αλλά η μακροζωία τους εξαρτάται από τις μάρκες
και τις συνθήκες αποθήκευσης.

Όλα είναι θέμα γεύσης

Περιστασιακά θα συναντήσετε κάποια αλλοιωμένη φιάλη, έστω και αν προέρχεται από
έναν αξιόπιστο αμπελώνα και το έχετε περιποιηθεί όπως πρέπει. Γι’αυτό το λόγο,
ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιλέγετε να αποθηκεύσετε το κρασί σας, χρειάζεται πάντα
να το δοκιμάζετε προτού το σερβίρετε στους επισκέπτες σας.

Πηγή: wine.lovetoknow.com