Πρέπει να ευχαριστήσουμε τις σφήκες για το κρασί;

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τις σφήκες για το κρασί;

Κανείς δεν συμπαθεί τις σφήκες. Δεν είναι παρά υποδερμικές βελόνες με φτερά και επιθετικό χαρακτήρα. Ωστόσο παρά τη συνήθειά τους να μας τσιμπούν χωρίς απολύτως κανένα λόγο, τους οφείλουμε το θαύμα του κρασιού.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τις σφήκες για το κρασί;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο μύκητας Saccharomyces cerevisiae αναπτύσσεται στα στααφύλια των αμπελώνων και είναι αυτός που αποτελεί το κλειδί της παραγωγής του κρασιού, της μπύρας και του ψωμιού.

Είναι γεγονός ότι, οι παραγωγοί κρασιού προσθέτουν ακόμα περισσότερη μαγιά αργότερα, αλλά αν ο μύκητας Saccharomyces cerevisiae δεν υπήρχε στα σταφύλια από την αρχή το κρασί που πίνουμε δεν θα είχε την ίδια γεύση.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος μύκητας αναπτύσσεται μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειμερινό κρύο εξοντώνει όλους τους μύκητες.

Κι εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι οι σφήκες. Οι σφήκες αγαπούν τα σταφύλια. Όταν τα φρούτα ωριμάσουν το καλοκαίρι, τα έντομα τα τρώνε και πετούν πίσω στις φωλιές τους, όπου δίνουν το μασημένο πολτό στις προνύμφες τους.

Όταν τρώνε τα φρούτα, τα έντομα καταναλώνουν, επίσης, τη μαγιά και τα στομάχια τους παρέχουν το τέλειο περιβάλλον για να επιβιώσουν οι μύκητες, προστετεύοντας τους από τους παγωμένους μήνες του χειμώνα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν οι σφήκες περνούν την τροφή στα νέα έντομα περνούν ταυτόχρονα και τον μύκητα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι προνύμφες μεγαλώσουν, επαναφέρουν τον S. cerevisiae στους αμπελώνες και ξεκινούν τη διαδικασία από την αρχή!